Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Éjjeli féreg (2014) – Nightcrawler

2015.02.10. 17:43 tfsello

night02aas.jpgAz Éjjeli féreg című filmről nem igazán tudtam egészen addig, amíg mindenhol nem azt olvastam, hogy a 2014-es év egyik legjobb filmje, és Jake Gyllenhaal (akinek nevét a mai napig nem tudom, hogy kell kiejteni) ismét szenzációsat alakít. Nem titkoltan a pozitív ajánlások miatt néztem meg a filmet, pedig nem nagyon szoktam odafigyelni a kritikákra. Sőt, általában csak egy film megnézése után szoktam törődni azzal, hogy mit is írtak róla. Tettemet nem bántam meg; Dan Gilroy alkotása az utóbbi esztendő egyik legerősebb műve.

Miről is szól a film? Adott egy kisstílű alak, akinek még a neve is komikusan hangzik: Louis Bloom. A film elején főhősünk drótot lop, de miután megzavarja a biztonsági őr, inkább őt üti le az órájáért. A jelenet már a film elején tökéletesen megmutatja, hogy milyen ember is ő valójában. Bár ránézésre nem tűnik erősnek, Louis Bloom pont az a figura, akivel nem igazán szeretnénk soha találkozni.

Kidülledt bogárszemei vannak, arca beesett, haja pedig idétlenül hátrazselézett, ruhatára is olyannak tűnik, mint amelyet összelopkodott az évek folyamán. Ami igazán félelmetes, az inkább a fickó viselkedése: ő az, aki az amerikai álmot minden áron meg akarja testesíteni, nem áll le, mindent megtenne azért, hogy gazdag, de mindenekelőtt híres legyen. Miután mindenhonnan visszautasítják, egy véletlen lévén rájön, hogy mivel érhetné el álmait.  Egy autóbalesetnek lesz szemtanúja, és látja, amint a riporterek a helyszínre érkeznek, semmivel és senkivel sem törődve filmezni kezdenek, hogy a felvételeket eladják a vérre áhítozó csatornáknak, vagyis egészen pontosan nekünk. Emberünk meglátja a jövőjét, eladja mindenét, hogy egy kamerára és rendőrségi rádióra tegyen szert. És tulajdonképpen innen kezdődik a film.

night02.jpgA média hatalmáról, züllöttségéről, valamint a nézőkért folytatott erkölcstelen harcról már sok film megemlékezett, de ilyen formában, stílusban egyik sem tette még. A rendező, Dan Gilroy korábban csak forgatókönyvet írt, eddig csupán a testvére volt ismertebb. Tony Gilroy álmodta vászonra többek között a Bourne-filmeket és a Michael Claytont. Ebből rögtön le is eshet, hogy igen, ez Dan Gilroy első filmje. Nem rossz kezdés, az már biztos.

nightthposzter.jpgBár a rendező szívesen vesz át elemeket, részleteket ismertebb filmekből (elég csak a Drive!-ra gondolni), egyedi stílust teremtett. Ehhez természetesen szüksége volt egy a filmbe tökéletesen illő színészre, akit meg is talált. Nem túlzás azt állítani, hogy Jake Gyllenhaal élete szerepét hozza, pedig korábban sem tartozott a B- kategóriás színészek közé. A Túl a barátságon című drámáért Oscarra is jelölték, és bár nem kapta meg az aranyszobrocskát, nem kallódott el. Elég megemlíteni a Zodiákust, a Bőrnyakúakat, a Forráskódot, a Szerelem és más drogokat, a Fogságbant, valamint az általam agyondicsért Enemyt. Figurája szinte egyedül elviszi a filmet, pedig a mellékszereplők is kitesznek magukért. Rene Russot nem kell bemutatni (Vírus, Szóljatok a köpcösnek!, Halálos fegyver 3, Váltságdíj). Nehéz megszokni, hogy bizony őt is megrágta az idő vasfoga, de tökéletesen hozza a gátlástalan főszerkesztőt, aki szinte (nem is annyira szinte) bármit megtenne azért, hogy 1. ne rúgják ki ismét, 2. véres, izgalmas képek kerüljenek adásba főműsor-időben. Bill Paxton játssza Bloom konkurensét, akinek legnagyobb szerepe (szerintem) a Bolygó neve: Halálban volt. Egy fontos szerep jutott egy viszonylag ismeretlen színésznek. Ő Riz Ahmed, aki a főhős asszisztensét alakítja. Nem lennék meglepődve, ha az Éjjeli féreg után több filmben kapna nagyobb szerepeket.

Egyébként Gyllenhaal 13 kilót adott le a szerep kedvéért. Bár ez nem egy Christian Bale-szint, azért megsüvegelendő. Los Angelesbe gyakran bemerészkednek a prérifarkasok, hogy egyenek valamit, mert már annyira vékonyak. Ott settenkednek a sötétben, és várnak az eledelre. A színésznek jutott eszébe az, hogy a jobb hatás miatt lefogyjon. Ez azt akarta szimbolizálni, hogy a karaktere mindig éhes a sikerre.

letoltes_4.jpgA film egy másodpercre sem ül le, végig izgalmas marad, de a legnagyobb előnye talán mégsem az, amit mutat, hanem az, amiről szól, vagyis a mondanivalója. Fent említettem, hogy a média betegségéről már nem nagyon tudnak újat mutatni, azonban itt inkább a szociopata játssza a főszerepet, aki adott körülmények között rövid időn belül óriási karriert futhat be. A jelenség rámutat, hogy míg ez adott esetben szinte diliházat vagy börtönt jelenthet, addig van az életünknek, társadalmunknak egy olyan szegmense, ahol ez kifejezetten gyakori, sőt elvárt. Ijesztő, hogy az egy olyan antiszociális, apatikus lény, mint amelyet Gyllenhaal játszik, megfelelő intellektuális háttérrel, gátlástalansággal meddig feljuthat. És ami igazán elgondolkodtató, hogy ez nem csupán egy kitalált karakter, hanem biztos vagyok benne, hogy ilyen „férgekkel” van tele társadalmunk. Ami borzalmas; ők mind miattunk dolgozhatnak, létezhetnek a mi „szórakoztatásunkra”.

Szerintem: 9/10

Címkék: 2014 amerikai film 9/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr367153525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabóbakterúr 2015.02.11. 07:08:05

Nem ide vág, csak ide írnék, hogy ne feledd ezen a héten Péntek 13 lesz:DDDDD

bévé 2015.02.11. 12:22:50

"Emberünk meglátja a jövőjét, eladja mindenét, hogy egy kamerára és rendőrségi rádióra tegyen szert." - nem adja el mindenét, hanem bringát lop a parkban és azt adja el :)

fishaa 2015.02.11. 15:41:46

A lévén és a révén nem ugyanazt jelenti ám.

gizmo26666 2015.02.11. 19:40:31

Ez a film nagyion tetszett, mert a főhős egyetlen célja az, hogy sikeres legyen, és nem az a lényeg, hogy ezt milyen úton éri el, hanem hogy mi a végeredmény. Nagyon inspiráló volt számomra.

Sword 2015.02.12. 13:07:23

Pont tegnap akadtam rá, gondoltam megnézem. Nagyon jó film. Először ugye ott van a morális oldala az egésznek, hogy mindenkin (élőn, halottan, haldoklón) átgázolva és a helyzetét kihasználva a pénz és a siker reményében törtessen a főszereplő, aki egy amolyan anti főhős. Nyilvánvalóan zakkant a fickó. Másrészt van benne egy másfajta társadalomkritika, ami a "így légy sikeres; így add el magad, stb" kortünetet figurázza ki. Ugyanis a főszereplő egy élő bullshit generátor, innen-onnan nagyon jól megtanulta ennek a mikéntjét, de mégsem jut előre. Aztán, maikor talál egy magánál is nagyobb balekot, végre elemében érzi magát, mert használhatja ezt a tudást.
A morális témán túl, maga a film nagyon ütős lett. Közhely, de egyes jeleneteknél sokkal jobban izgultam, mint, ha egy akciófilmet néztem volna. Sikerült elérni, hogy a néző valami olyasmit érezhessen, mint ha a helyszínen lenne. Olyasmit érezzen, mint, amikor kitör egy kocsmai verekedés és megemelkedik az adrenalinszintje, mert a hirtelen felgyorsult történések közepében találja magát. Ezt főleg a film vége felé sikerült nagyon jól megoldani.

2015.02.21. 00:46:23

Jake Gyllenhaal kurva jó de akkor fog felnőni ha ilyen filmeket visszaad.

Ilyen buta médiások, rendőrök és bűnözők nincsenek amik ebben a filmben.

Hat per tíz.

angryculture 2015.02.21. 22:17:39

kurva jól megírt cikk,köszi!

süti beállítások módosítása