Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az eltűnés sorrendjében (2014) - Kraftidioten

2015.01.16. 18:28 tfsello

in-order-of-disappearance.jpgA skandináv irodalom mellé mostanában az északi filmek is kezdenek felnőni minőségben, és ennek az egyik legjobb példája a 2014-es Az eltűnés sorrendjében című produkció. A filmről sok jót olvastam, ezért is néztem meg, de a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy ilyen jól fogok szórakozni.

Igen, szórakozni, merthogy a közhiedelemmel és felületes leírásokkal ellentétben, ez nem csupán egy igényes európai thriller, ez sokkal több annál. A rendezőnek, Hans Petter Molandnak sikerült olyan fanyar humort a filmbe csöppentenie, amitől azokban a pillanatokban, amikor épp szomorkodni kéne, vagy épp komolyan gondolkodni, inkább harsányan nevetünk fel.

A norvég rendező már előző műveiben is megcsillogtatta tehetségét, ezek közül mi talán a Hajszál híján úriembert ismerhetjük és szerethetjük leginkább. Abban a filmben is (mellesleg összesen négyben is) a rendező főszereplője Stellan Skarsgård, akit hollywoodi produkciókból is ismerhetünk. Filmográfiáját felsorolni is nehéz lenne, de egy-kettőt megemlítenék az ismertebb filmjei közül: Ronin, Álmatlanság, Amistad, Mamma Mia!, Angyalok és démonok, Thor, Tetovált lány. Most pedig Az eltűnés sorrendjében alakítja a bosszúvágyó hókotró apát.

A film történetét akár lerágott csontnak is titulálhatnánk: Nils Dickman egy hókotró gépjárművet vezet a kietlen északon, és ezt olyannyira jól csinálja, hogy az év polgárának is választják közösségében. Üröm az örömben, hogy nemsokára kiderül, egyetlen fia drogtúladagolás közben elhunyt. Bár a papa vonakodik elhinni, hogy gyermeke drogfüggő lett volna, nincs mit tenni, próbál megbirkózni vele, amely olyannyira nem megy, hogy az öngyilkosság gondolata költözik fejébe. Ekkor előkerül fia barátja, aki beszámol róla, hogy a fiát megölték, mert rossz emberek közé keveredtek.

images_19.jpgInnen a film elindul a saját útján. Először leginkább a Bosszúvágy és az Elrabolva film keverékének mondanám, a gyönyörű északi tájon, de egy idő után mássá változik át Moland remekműve. Nils legyak mindenkit, akiről úgy gondolja, hogy köze lehet fia eltűnéséhez, ezáltal nem várt fordulatot hozva a filmbe. Oslo két maffiabandáját ugrasztja össze tetteivel; a helyieket és az albánokat (szerbeket), amelyek először egymásra gyanakodnak a hirtelen halálesetek miatt, csak később kerül előtérbe a hókotró férfi.

A film erősségei több lábon állnak. A színészek egészen zseniálisak, és nem csak Skarsgård miatt. A számomra ismeretlen Pål Sverre Valheim Hagen (igen, ez egy név) alakítja a főgenyót, de nem elégszik meg azzal sem ő, sem a rendező, hogy ő szimplán gonosz. Karakterét olyannyira többdimenziósra hozza, hogy az ember nem tudja eldönteni, hogy kinevesse vagy féljen tőle, mert egyszer répalevet ivó ripacs, másszor könyörtelen gyilkos, aki szemrebbenés nélkül megöl bárkit. Szerintem (remélem) fogjuk még látni nagyobb (értsd: híresebb) alkotásokban. Megérdemelné. Az albán-szerb maffiavezért, Bruno Ganzot nem kell nagyon bemutatni, legemlékezetesebb alakítása talán Hitlerként volt A bukásban.

letoltes_1__1.jpgA rendezővel együtt a stáb többi tagja is kitett magáért. Az operatőri munka kimagasló, lenyűgözően vannak fényképezve a skandináv, rideg tájak. A filmzene is kiválóan illeszkedik a képsorokhoz, de ami igazán kiemeli és emlékezetessé teszi a filmet, az egyrészt a fekete humor, másrészt pedig a párbeszédek. A humor adagolása tökéletesre sikeredett, mindig annyit ad hozzá a látottakhoz, hogy ne legyen túlzó, de mégis nevessünk egy jót a dolgokon. A párbeszédek szintjén szerintem a Tarantino-filmek magasságát éri el, csak itt nem „löbigmekről” meg lábmasszázsról megy a diskurzus, hanem többek között a skandináv börtönökről, a hideg kontra jólét viszonyáról, vagy, hogy miért röhejesek a maffianevek. Tele van a film elcseszett figurákkal, mint például a Kínai nevű sorozatgyilkos, aki amúgy dán, de japán származású, és még sorolhatnám a film pozitív vonásait, de felesleges, ezt tényleg látni kell, szóval mindenki nézze meg, aki teheti! 

Szerintem: 9/10

Címkék: thriller 2014 dán film svéd film 9/10 ajánlók norvég film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr457063183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.25. 20:47:46

Jó kis film ez. Erős nyolcas nálam.

És a legjobb skandináv mozi '14-ből.

A túldicsért Lavina a nyomába sem ér.

süti beállítások módosítása