Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kinyírlak drágám! (1965) – Die! Die My Darling! aka Fanatic

Vallási fanatikus anyós szabadlábon

2015.01.10. 18:16 SZANDRA

diedie.pngA 60-as évektől elég jellemzővé vált a horrorok világában is a túlzottan szürrealista ábrázolásmód, a színek és zajok dominanciája. A cél, hogy ezekkel a hatásokkal minél inkább növelhessék a borzongást és a frusztrációt, mind emellett a történet is szerephez jusson.

Személy szerint ebben az olaszok térhódítását és művészetét értékelem a legmagasabbra, a korabeli olasz zsánerfilmek igazán kiemelkedőnek számítanak ebből a szempontból. Ennek a műnek is van olasz vonatkozása, habár angol film, egy olasz-amerikai rendező, név szerint Silvio Narizzano dirigálta.

Anne Blaisdell Lidércnyomás című kötete alapján készült a film forgatókönyve.

A nő szereti a férfit, a férfi szereti nőt. A nő új életet akar kezdeni, ehhez pedig a nő, a már halott vőlegényének az anyjával óhajt találkozni. A gyászoló anyós látszólag örül a váratlan vendégnek, befogadja a házába, hogy ott aludjon. Ekkor kezdődik meg a nő számára az igazi lidércnyomás.

Patricia egyre inkább csapdába esik az anyós fanatizmusának, ami vallásban teljesedik ki. Ugyanis az idős hölgy mélyen vallásos, és ezt főhősünkre is ráerőlteti. A két nő egyre inkább konfliktusokba kerül egymással, a házban szolgáló többi embert is belevonva. A mélyen vallásos nő mindenről kifaggatja Patriciát és mikor egyre jobban elfajulnak a bonyodalmak, a nő által felépített „magántemploma” romba dől.

diedie1.jpg

A filmben nagy szerepe van a színeknek, fény-árnyék játékoknak, valamint a zenének. Vannak benne talán sokaknak ismerősebb dallamok, amik bevallom, feldobják a filmet. Ez a produkció legnagyobb erőssége. Egy mai változatnak erős túlzással valószínű már a Metallica száma lenne az egyik alapeleme.

A Kinyírlak drágám! viszont horrornak rendkívül unalmas. A film első harmadában megismerjük a főszereplők jellemét, motiváltságát, világszemléletét. Két merőben különböző világ áll egymással szemben négy fal közé szorítva. Mikor elérik a teljes ellentétek ütközését, ekkor indul be igazán a lélektani hadviselés és a vérontás.

diedie.jpgLassú film, de a színészi játék annál hitelesebb. A két főszereplő játékán múlik a sikere, és ők helyt állnak.

A történet középpontjában leginkább a vallási fanatizmus áll, ami ezúttal túlmegy a határokon. Önmagában ez nem elég ahhoz, hogy egy film felejthetetlen legyen. Ehhez kell a fentiekben említettek hatások és megjelenések összessége. Ha ezek mind legfelső szinten vannak, akkor remek alkotások születhetnek. Azonban itt bár szerencsére megjelennek, mégsem beszélhetünk remekműről.

Inkább az erősen lélektani thrillerek közé sorolnám be, nem a horrorfilmek közé. Érdekes végignézni, hogy Patricia reménye és életereje hogyan hal el, ahogy egyre reménytelenebb, és mint egy báb szerepbe kényszerül a szigorúan vallásos zsarnok hatása alatt.

Vontatott a cselekmény, azonban a szereplők személyiségének csökönyössége, kitartása, és belső világuk romba dőlése részletesen lett bemutatva, ez pozitívum. A filmben a legnagyobb név Donald Sutherland, akinek igazán hálás szerep jutott.

Ha kedveled a '60-as évekbeli műveket, akkor nézd meg nem fogsz csalódni.

5/10

Címkék: 1965 5/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr697042757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2015.01.12. 09:06:00

Így készül a muszlim és a keresztény viccesen;
Hogyan készül a keresztény?; 1.Távolítsd el agy agya 90%-át! 2.Töltsd az üregbe a bibliát! 3.Keverj még hozzá egy kis tudatlanságot és félelmet! 4.Ereszd ki a tömegbe, tv elé és iskolákba erkölcstan tanítani!
erkolcstan.blog.hu/2015/01/12/igy_keszul_a_muszlim_es_a_kereszteny_viccesen

süti beállítások módosítása