Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szellemes karácsony (1988) – Scrooged

Charles Dickens műve az ünnepekre a filmvásznon

2014.12.24. 17:36 SZANDRA

scrooged-1988--04.jpgKicsit rendhagyó a mostani karácsonyi filmajánló. Nem tipikusan horrorfilm, azonban vannak horrorisztikus elemei. Ez persze nem azt jelenti, hogy van benne pár szellem és már horrorról beszélünk, hanem ábrázolásban és ennek a műnek az adaptációjában ez a leghorrorisztikusabb, és az ünnepi filmek között ebbe a kategóriába is besorolható. Leginkább a misztikus világa az, ami miatt besorolást nyerhet a "horrorosabb" karácsonyi darabok közé.

Nos, valószínű a történet gyökerét és mondanivalóját mind ismerjük, lássuk ebben az átdolgozásban hogyan is néz ki Charles Dickens: Karácsonyi ének című művének újrafordítása: Frank Cross egy sikeres vezérigazgató egy kereskedelmi TV társaságnál. Cross hasonlóan Ebenezer Scrooge karakteréhez, egy önző, egoista, karrierista ember, aki főleg nehéz gyerekkora miatt vált olyanná, amilyenné.

Mindenkin átgázol, ha kell, lelkiismeret-furdalás nélkül és mindenekelőtt a munka áll az életében. Ez akkor is megmutatkozik, amikor kirúgja az egyik kollégáját, mert az nem ért vele egyet egy reklám kapcsán. Sőt ez a reklám annyira abszurd, hogy a túlvilág se nézi tétlenül.

scrooged.jpgEkkor jelenik meg sorra a múlt, a jelen és a jövő karácsony szellemei, no meg a volt főnökének zombiszerű szelleme. Ez a szellem óriási tanulságokat mond neki: „Törődni kell az érzelmekkel, a megbocsátással, a hibák kijavításával, a tettekkel, amíg nem késő.” Először jön a múlt szelleme, aki bemutatja Frank gyerekkori múltját, a szerelmével való kapcsolatát. Majd jön a jelenkori szelleme, amikor az ismerősei karácsonyát nézheti végig, ami mögött nagyon sok szeretet és akár szomorúság is párosul. Majd érkezik a jövő szelleme is, aki olyan dolgokra készteti Franket, amit soha életében eddig nem művelt.

A mű mondanivalója, hogy javítsunk az életünkön míg nem késő, hogy azoknak akiket szeretünk vagy valaha is szerettünk és fontosak volt nekünk, számukra fejezzük ki az érzelmeinket. Az önzőség egy szint után már inkább ártalmas, mint hasznos. Van, akit az önzőség akár lelketlenné is tehet, ami egyszerűen rémisztő, de mindent meg lehet változtatni az ember jellemében, ha akarjuk.

Egy olyan karácsonyi film ez, ami a szeretet és emberi jellemfejlődés vonalát mutatja be, az összetartozásét, amelyek a karácsonynak elmaradhatatlan elemei. Igazi klasszikus egy nagyon jó feldolgozása. Bár sokan gyerekként biztos megijednek, nekik valóban horrorisztikus, felnőttként azonban sokat mondó, elgondolkodtató alkotás. Én mióta láttam valamelyik Dickens feldolgozást, azóta szeretem ezt a művet, és a legtöbb adaptáció nagyszerű lett, ez is egyik legjobb azok közül. Bill Murray, aki nagy kedvenc kiskorom óta, lubickol a szerepben. Mondjuk tőle ezek a karakterek se állnak távol (Idétlen időkig), de a szellemes sztorik is fenn vannak a palettáján (Szellemirtók).

scrooged (1).jpg

Aki kíváncsi egy kissé szellemes, komoly drámai és mellette humoros filmhez is, annak mindenféleképpen meg éri megnézi ezt a feldolgozást, 7/10.

Címkék: 1988 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr706927391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása