Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Halálos ítélet (2007) – Death Sentence

2014.12.21. 17:49 SZANDRA

DeathSentence (1).jpgNick Hume boldogan él családjával. Minden békésen telik, a fiai nagyszerűek, olyanok akikről egy apa álmodhat. A házassága is idilli. Egészen addig a pillanatig, amíg hazafelé nem autózik Nick és idősebb fia a hoki meccsről. Ekkor beléjük kötnek a helyi autós huligánok, bántják őket és a rituáléjuk során lelövik a fiút.

A rendőrök aztán sikeresen megtalálják az egyik tagot, aki elkövette a gyilkosságot és bíróság elé állítják. Azonban mivel valószínű, hogy csak pár évet kapna a sitten, így Nick másként dönt. A rácsok és a törvényes rendőri igazságszolgáltatás helyett a saját maga által választott szabályok szerinti igazságszolgáltatást választja.

Megkezdődik Nick bosszúhadjárata, hogy mindenki, aki felelős a fia haláláért, kínok között haljon meg. Ehhez pedig alapos, véres megtorlásba kezd. Ennek ellenére nem számol egy tényezővel: a banda több tagból áll, felfegyverzettek, így a családja közvetlen veszélybe kerül. Elkezdődik a háború: szemet szemért, fogat fogért, a végsőkig.

Ezt a borzalmas tragédiát ép ésszel nem bírja elviselni a család. Egy szörnyű eset, ahol idegen idióták pusztán heccből megölnek egy gyereket. Egyszerűen undorító, és felfoghatatlan. Pedig sok helyen előfordul az ilyen, egyszerűen nem is értem. De a megrázkódtatáson túllépve a fő kulcsa a filmnek a bosszú. Ki ne szeretné azt a rohadékot agyon verni, aki bántotta? Legyen szó testi vagy lelki sértésről, szerintem a bosszú érzésével mind találkoztunk. Legyen szó bármilyen aspektusból, biztos mindenkinek járt már a fejében, hogy „hogy meri ezt, bosszút állok, hogy szenvedjen”.

A bosszú olyan tettekre vezethet minket, amikből nem mindig kerülhetünk ki nyertesen. Teljesen meg lehet érteni Nicket, mit miért tesz, sőt én egyet is értek vele bizonyos szintig, de persze figyelembe kell venni a banda leszámolását is, ők így is elvetemült emberek. Részükről teljesen természetes, hogy akár egy családot is kinyírnak. Emiatt kell okosan cselekedni, a bosszú és az, hogy azt „kívánjuk” valaki szenvedjen, ha már nekünk (és az értékrendünkben) szenvedést okozott, szerintem teljesen természetes emberi reakció. De ez áldozatokkal jár, és nem mindegy, mi az igazi áldozat, akár a szeretteink, akár saját magunk emberségének elvesztése.

deathsentence.jpg

A gyász egy természetes folyamat mikor valakit elvesztünk. Hosszú és gyötrelmes folyamat, mindenki máshogyan éli meg, amit el kell fogadni. Nick esetében ez a vendetta. Míg családját is látjuk, ahogy próbálnak teljes életét élni a történtek után, Nick egyre inkább elveszti az uralmát saját maga felett és a bandával való konfliktus csak fokozódik. Erről a bosszúról annyit, hogy néhol még a filmben is látszik: egyetértenek Nickkel. Még ha gyanakodnak is, ráhagyják a férfi lelkiismeretére. De ilyenkor mindenki ugyanazt gondolja: mégis csak van igazság a Földön. De emellett még több családi konfliktus is van benne, ilyen például a fiatalabbik fiú kiborulása is az apjának.

death_sentence_ver4.jpg

James Wan elsősorban horrorfilmjeiről ismert, ilyen a Fűrész, Démonok között és még sorolhatnám. Természetesen van egy stílusa, ami itt kicsit másképp bontakozik ki, nem ijesztget, hanem állandó feszültséget tart fenn. Remek rendező, egyik legkiemelkedőbb a 2000-es években. Ez a filmje inkább csak thriller, tény egy véres, erőszakos feldolgozás, de ez egy thriller-dráma. Azok közül viszont jó darab, ugyanis a bosszúval kapcsolatos nézeteket és végkimenetelt részletesen bemutatja.

Valóban izgalmas darab, azonnal együtt tudunk érezni Nickkel, végig aggódunk érte, szurkolunk neki, még ha amit elkövet, pontosan tudjuk, hogy bűn. De ez esetben igazságszolgáltatás. Más kérdés, hogy a cselekmény nem marad ennyiben, mindenki mindenkin bosszút áll, még azok is, akiknek semmi köze ehhez az egészhez. Ritkán hagyja az ember, hogy igazságtalanul bánjanak velük, ami jogos, ebben az esetben viszont nagyon kell mérlegelni, mennyit ér a család védelme, ha több veszélyt is hozhat maga után a bosszú.

Színészi játékban persze Kevin Bacon (Péntek 13) és Garrett Hedlund (Négy tesó) a legszínvonalasabb, végül is ők a főszereplők, de a mellékszereplőkre se lehet panasz. Akik szeretik a bosszúval kapcsolatos, könyörtelen kivégzésekkel párosuló mészáros darabokat, azoknak tetszeni fog a film. Mivel drámáról van szó, így nagyon mély mondanivalója és cselekménye van, leginkább ez az oka annak, hogy egészen jó produkció lett. Hatalmas dicséret a forgatókönyvírónak és az írónak is.

8/10

Címkék: 2007 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr226892271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása