Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kígyó és szivárvány (1988) – The Serpent and The Rainbow

Wes Craven zombifilmje

2014.12.19. 17:40 SZANDRA

kigyoszivarvany-2.jpgWes Craven neve nem ismeretlen a horror szakmában. Olyan nagysikerű alkotásokkal ajándékozott meg minket eddig is, mint a Sziklák szeme, Rémálom az Elm utcában széria, Sikoly széria. Mondanom se kell, hogy ezeknek a filmeknek a hatására egy csapásra elismert rendező lett. Mint látszik, belemélyült a tini horror típusába tartozó művek készítésébe, de azok közül is szerencsére a tűrhető darabokat köszönhetjük neki. De ezeken kívül foglalkozott más témájú filmekkel is, ennek egyik mintapéldánya, a Kígyó és szivárvány.

Egy antropológus, név szerint Dennis Alan, a Harvard Egyetemen tanít, de mind ez nem elég neki. Kimegy egy küldetésre, Haiti-re, hogy onnan egy különleges erővel bíró port elhozzon. A szerről úgy tartjákl, hogy képes a holtakat visszahozni a sírból az élők sorába. A kételkedő tudós megismerkedik a szigetvilág kultúrájával, rituáléival, valamint a zombi kultúrával.

Mindent elemészt a sötétség, az élők és a holtak között lebeg hősünk. Mivel nem hisz a zombik létezésében, így nagyon is kétkedve fogadja ezeket a mágiákat és a feltámasztást, de Haitin komoly benyomásban lesz része.

kigyoszivarvany-1.jpg
A történetet a tudós narrációja kíséri, így személyesebbé teszi a karaktert. A zombikon kívül kapunk apróbb társadalmi jellemzést és a távoli kultúrákat is megismerhetjük egy kicsit. Emellett megjelenik a vallás is, még a katolicizmus is jelen van, ugyanúgy mint az ősi törzsi hagyományok.

Itt azonban a zombik nem agyevő folyton morgó gyilkoló gépek, akiknek csak a húsevés a céljuk, hanem ugyanolyan embereknek néznek ki, és ugyanúgy cselekednek. Mivel Dennis eléggé kételkedik, így mikor Christoph-ot kell keresniük az egyik helyi doktornővel, egyre inkább feszültség keríti hatalmába. Hiába látja saját szemével a bizonyítékokat a zombik létezésére, mégis tagadni próbálja a borzalmas mítoszt, és ésszerű, logikus magyarázatot keres. A kérdés az, hogy Dennis túléli-e a zombi ceremóniákat, vagy egy lesz-e közülük.

serpent.jpgA zombi kultúráról, kialakulásáról már A fehér zombi című Lugosi Béla film kapcsán említést tettem, hogy hogyan is alakult ki ennek a kultusza. Ebben a filmben is láthatjuk ennek a nyomait. Ebből az aspektusból is jó volt látni az élők világa és a holtak közötti átmenet megvilágítását.

A két világ közötti sík egyfajta átmenetet képez a pokolba, és a zombik a pokol csatlósai. Kérdés hogy a zombik valóban holtak, vagy csak rabszolgák. Ez a cselekmény eleve az igazi zombi mítosz kialakulásáig vezet vissza, emiatt aki kőkemény agyevős zombi horrort vár, az sajnos kicsit csalódni fog.

Ez a mű a tényleges Haiti-n uralkodó viszonyokból merített ötletet. Nem tipikus horror, inkább egyfajta társadalmi dokumentumfilmhez hasonlít, néhány fikciós cselekményszállal. Bevallom én jóval véresebb, ijesztgetős horrorra számítottam, ehelyett a zombiméreg hatásáról volt egy kis ismertető néhány borzongató képsorral megspékelve.

Kicsit többet vártam Wes Craventől, viszont Bill Pullman korrekt színészi játékkal rukkolt elő, összességében 5 pont jár neki.

Címkék: 1988 amerikai film 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr106888043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása