Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

[REC] 4: Apocalipsis (2014)

A sátáni fertőzés újabb áldozatokat szed

2014.12.16. 19:05 Jason13

mg_2281_small-1024x682.jpgA 2007-ben bemutatott [REC] című spanyol kézi-kamerás horror igencsak közel áll a szívemhez. A film elképesztően egyszerű történettel operált, azonban a kivitelezés az alacsony költségvetés ellenére pazarra sikerült. Igazi adrenalinpumpáló, ijesztő jelenetekkel tarkított menekülős zombi film lett, amit még az amcsik is újraforgattak Karantén címen. 

Ahogy az lenni szokott, a sikeres első részt folytatás is követte, ami nekem már nem igazán nyerte el a tetszésem. Technikai szempontból ezzel se volt baj, hiszen akadtak véres képsorok és a found-footage stílus is ötletesen lett kihasználva, azonban a sztorit sikerült erőltetett módon továbbszőni és a cselekményt is számtalan logikai baki csúfította.

Kis idő múlva érkezett is a 3. rész, na, ez már kihúzta nálam a gyufát! Itt a készítők már parkolópályára állították a kézi-kamerás bemutatásmódot és a történetet is elvitték egy nagyon rossz irányba, azaz folytatták a "cseppfolyós sátán" szálat, ezen felül pedig néhány rossz poént is belecsepegtettek a végeredménybe.

Most pedig itt a 4. felvonás. Megmondom őszintén, én csak annyit vártam tőle, hogy az izzadságszagú harmadik epizódnál legyen összeszedettebb és kerülje a humorizálást. Ezeknek meg is felelt az alkotás, de azért ne együk olyan forrón azt a bizonyos kását!

rec-4-apocalypse-3.jpg

Főszereplőnk az első részből megismert riporternő, aki egy szép nagy hajón tér magához néhány másik zombi-támadást túlélt emberkével együtt. Mint kiderül, a bárkán tudósok kísérleteznek, hogy megtalálják a vér útján terjedő ördög (ez csak számomra röhejes?) ellenszerét. De ahogy a nagy könyvben meg vagyon írva, a vírus újra elszabadul és megint elkezdődik a kétségbeesett harc a túlélésért.

Kezdeném a pozitívumokkal. A film helyszínéül szolgáló ladik meglehetősen hangulatos szűk folyosóival és kabinjaival, ideális terület egy véres kalandhoz. Aztán itt a felvezetés, ami a cselekmény legszórakoztatóbb része. Megismerjük a karaktereket, az alapfelállást és szép lassan a fő konfliktus is beindul. Ezek a mozzanatok pedig kifejezetten érdekesen lettek tálalva és a feszültséget is sikerült ügyesen felépíteni. De mikor beindul a tényleges akció, a minőség elkezd zuhanni a béka feneke alá!

A legnagyobb baj az, hogy pont a pörgősnek szánt részek lettek a legunalmasabbak. Számtalanszor láttuk már azt, ahogy a fertőzött emberkék veszett fenevadakként támadnak a főszereplőkre. És itt ebbe semmi újat, esetleg szórakoztatót nem tettek a készítők. A még egészséges szereplők lébecolnak ide-oda, néha rájuk támadnak a zombik, oszt annyi.

rec4_teaserposter_70x100_1.jpgEzt az egészet működőképesen akkor lehetett volna ilyen sokadjára tető alá hozni, ha a készítők visszatérnek a kézi-kamerás stílushoz. De nem tették. Ez akkor idegesítő leginkább, mikor épp egy akciójelenet zajlik a képernyőn és az operatőr úgy rángatja a műszerét (nem kell rosszra gondolni), mint egy epilepsziás. 

A játékidő utolsó részében még a történet is előrukkol egy fordulattal, ami még jól is elsülhetett volna, viszont ebben a formában inkább kiszámítható, mint meglepő.

Szerintem a [REC] szériáról sikerült az összes bőrt lenyúzni. Az első részt követő folytatások izzadságszagú erőlködések, melyekből hiányzik az a remek hangulat és pörgős tempó, ami az eredetit emlékezetessé tette. Ezzel a 4. résszel mondjuk próbáltak az alkotók visszanyúlni a kezdetekhez, de nem igazán sikerült nekik. Az ígéretes kezdés után egy újabb sablonos és unalmas mészárszéket kapunk, ahol folyik a vér és a főszereplők is előszeretettel rohangálnak fel-alá, de ennyi. 

Én abban reménykedek, hogy ez volt az utolsó rész, de ha esetleg még jönne egy 5., jó lenne végre stílusban és minőségben is visszakanyarodni a kezdetekhez. 

Játékidő: 96 perc
Rendező: Jaume Balagueró
Forgatókönyvíró: Jaume Balagueró, Manu Díez
Szereplők: Manuela Velasco, Paco Manzanedo, Ismael Fritschi

Értékelés: 4/10

Címkék: 2014 4/10 spanyol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr316985393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2014.12.17. 08:04:19

Jobbra számítottam vagy legalábbis örültem volna ha jó lesz, mert az 1. részt nagyon szerettem. Azért majd megnézem.

Kelnor 2014.12.17. 18:18:15

Annyira nem vészes ez, sőt... abszolút nézhető, pörgős akció-horror, néhol egészen meglepő fordulatokkal, és egy baromi hangulatos és a zombihorrorok között egyedinek számító helyszínnel (hajó). Plusz az első három részt is egész jól sikerült összekapcsolniuk vele, ugye minden részből vannak itt szereplők, utalások stb. Nekem amúgy olyan eszméletlen nagy gondjaim az akciókkal se voltak, korrekten vannak megoldva, látványosak, vérbőek, bár igen, láttunk már hasonló menekülős-zombigyakós részeket. :) Annak meg örülök, hogy nem lett ez is szimpla kézikamerás cucc, mert az már erőltetett lett volna az első két rész után, másrészt meg az elsőt úgysem tudták volna felülmúlni ilyen téren. Szóval én rosszabbra számítottam, nálam 6/10. A 2. 3. részt simán veri.

Kelnor 2014.12.17. 19:27:23

"láttunk már hasonló menekülős-zombigyakós részeket."
Mondjuk a majmok azért ötletesek voltak. ;)

süti beállítások módosítása