Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ők! (1954) - Them!

Gyilkos hangyák a múltból

2014.12.11. 18:46 Csabi87

them-1.jpgA rendszeres látogatók már valószínűleg észrevették, hogy a blogon általában az újabb horror produkciókat mutatjuk be, de azért néha-néha egy-egy régebbi darabot is előveszünk. Ezúttal pedig tényleg meglehetősen visszanyúltunk a rég volt időkbe, ugyanis egy 1954-es "horrorral" készültem.

A filmkészítők fantáziáját manapság is meglehetősen megmozgatják az óriás állatos horrorfilmek, amelyeknek se szeri, se száma, hiszen évről évre érkeznek az újabb szörnyűséges lények. Nos ez a dolog régen sem volt másképpen, hiszen már az '50-es években, sőt azt megelőzően is forgatták óriás, gonosz állatokkal készült produkciókat, elég csak az 1933-as King Kongra gondolni, de megemlíthetjük Godzilla nevét is, aki szintén '54-ben tombolta végig Japánt. Sőt csak az érdekesség kedvéért említeném meg, hogy őket egymásnak is eresztették egy alkalommal.

Az Ők! készítői azonban az előbb említetteknél veszélytelenebb állatokból, a hangyákból csináltak, okos és erőszakos szörnyszülötteket.

Történetünk elején az Új-Mexikói sivatagban járunk, ahol néhány járőr egy egyedül bóklászó kislányra talál, majd egy lakókocsira, amelyet meglehetősen szétromboltak. A nyomozás természetesen megkezdődik, hiszen a rend őrei meglehetősen tanácstalanok. Két főhősünkben meg is születik az elhatározás, hogy meglátogatják a közelben lévő, bolttulajdonos ismerősüket, hátha ő látott valamit, ám mire az üzlethez érkeznek, már csak a tulajdonos holttestére bukkannak és a lakókocsihoz hasonlóan lerombolt bolt maradványaira. A két helyszínben az a közös, hogy a támadó, mintha a cukorkészletet dézsmálta volna meg és mindkét esetben érdekes nyomokat hagyott maga után.

A tovább nyomozások során aztán viszonylag hamar kiderül, hogy a gaztett elkövetője egy csapat óriáshangya, akik az atombomba-kísérletek helyszínén, a sugárzás következtében mutálódtak és immáron több ezren vannak és csak arra várnak, hogy átvegyék az uralmat a Földön.

them-2.gif

Kicsit abszurd, ez tény, bár talán semmivel nem butább, mint egy óriás darazsas, vagy kétfejű cápás történet. Sőt...

Nyilván tisztában kell lennünk azzal, hogy 1954-ben járunk, a technikai színvonal jócskán a mai alatt volt - bár egyébként érdekessége a filmnek, hogy ez nem feltétlen tűnik otromba nagy hátránynak, ugyanis hatalmas hangyáink a maguk nemében picit mókásak, de talán még így is überelik néhány low-budget film szörnyeit, vagy az elnagyolt CGI kreálmányokat.

them-poster.jpgSzintén fontos tudnunk, hogy az Ők! meglehetősen más, mint az újabban látható, vérrel színezett produkciók, hiszen sok véres jelenetet nem találunk. Hangyáink "csak" csápjaikkal himbálják hőseinket és véletlen sem szaggatják ki azok végtagjait, de nyilván akkor más időket éltek és ez is bőven félelmetes volt. Ez a hatás mára már talán megkopott és inkább megmosolyogtató az egész, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne jó. Épp ellenkezőleg!

Habár az iszonyat nagy félelmet hiányolhatjuk, viszont az biztos, hogy humorból nem szenvedünk hiányt. Az Ők! persze nem egy vígjáték, de jónéhány mókás beszólás akad, amelyek azért picit eloszlatják a hangyák keltette feszültséget.

A színészi játékokkal szintén bőven megelégedhetünk és olyan nagy nevek alakítását élvezhetjük, mint James Whitmore (A bestia), Edmund Gwenn (Halvajáró),  James Arness (A lény - egy másik világból) és Joan Weldon. Közülük számomra egyébként a professzort alakító Edmund Gwenn vitte a prímet, aki a film legszórakoztatóbb karaktere volt.

A rendezést Gordon Douglas vezényelte, aki többnyire vígjátékokat rendezett, de például a '45-os Zombies on Broadway is a nevéhez köthető, amelyben Lugosi Bélát is láthatjuk.

Az Ők! teljesen más szemszögből közelíti meg a horrort, mint az új keletű produkciók, ám úgy gondolom a fiatalabb korosztály számára is érdekes lehet, már csak azért is, hogy tudjuk honnan indult ez a műfaj (nyilván nem feltétlen innen, de azt hiszem az Ők! mindenképpen emlékezetes és jelentős horror).

Ami engem illet, teljesen magával ragadott és talán az is mutatja a film jelentőségét, hogy sok új horror a közelébe nem ér ennek a produkciónak, sem történetileg, sem megvalósításilag. Jár a 7 pont.

Címkék: 7/10 1954 ajánlók amerikai fiml

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr14754691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása