Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Starry Eyes (2014)

A csillogáson túl

2014.12.10. 18:23 Jason13

starry-eyes-promo-shot-bed1.jpgAz idei év horrorfilmek szempontjából számomra kiábrándító volt. Nagyon kevés minőségi alkotást láttam, viszont  annál több igénytelen tucatmozival találkoztam. Be kell valljam, nekem még a The Babadook se igazán tetszett, bár az a maga módján azért ötletes volt. 

De miért is hoztam fel azt az ausztrál szösszenetet egy amerikai alkotás kapcsán? Azért, mert a Starry Eyes-t a meséskönyvből kiszabaduló rémalakhoz hasonlóan több helyen is 2014 egyik legjobb horrorának titulálták. Így nagy elvárásokkal ültem le televízióm elé, mindjárt kiderül, ezeket teljesítette e a film.

Történetünk főszereplője egy pincérlány, aki szeretne színésznő lenni, mégpedig Hollywoodban. Ezért szabadidejében meghallgatásokra jár, de nincs szerencséje. Egy nap viszont ellátogat egy horrorfilm szereplőválogatására, ahol a castingosok meglátnak valamit a lányban. Hősnőnk szeme fel is csillan, azonban ahogy egyre közelebb kerül hozzá a szerep, élete egyre durvábban kezd összekuszálódni.

se2.jpg

A sztori nem valami nagy durranás, sok ehhez hasonló témájú alkotást láthattunk már. Itt nem is ezen van a hangsúly, hanem a kivitelezésen. A rendezőpárosra minden bizonnyal nagy hatással volt David Lynch munkássága, hiszen a cselekményt elég hasonlóan bontják ki, mint a nem mindennapi műveiről ismert direktor. Eleinte jól követhetőek az események, majd szép lassan minden egyre kuszábbá válik, majd a finálé egy igencsak brutális, rémálomszerű jelenetsorozatban bontakozik ki.

Ezzel nincs is baj, a történetnek kifejezetten előnyösen hat ez a fajta megközelítés. Viszont a tempó már problémásabb. Sajnos az események meglehetősen lassan csordogálnak előre és hiába a profi operatőri munka és a hangulatos zenei aláfestés, egy idő után nagyon leül a hangulat. De mielőtt teljesen üresjáratba fordulna a film, elkezdődik hősnőnk pokoljárása, ami rendkívül ütősre sikerült.

Igaz, a véres jelenetek nem valami kreatívok, de a gyilkosságok még így is elég megrázóak lettek és a főszereplő leépülése már csak hab a tortán. A maszkmestereknek jár is a dicséret.starry-eyes.jpg

A színészek is megérdemlik a vállveregetést, hiszen egytől egyig remek alakítást nyújtanak. Ki kell emelnem Alex Essoe-t, aki a játékidő lefolyása során nagyon durva lelki és fizikai transzformáción esik át, amit rendkívüli módon prezentált. 

Mindent összevetve, tényleg egy figyelemreméltó, művészi megoldásokkal operáló horror ez, ami egy nézést mindenképp megérdemel. Viszont számomra ez is egy kisebb csalódásként könyvelhető el, mivel akadnak benne unalmasabb részek és az igencsak megrázóra sikerült utolsó 20 perc sem tudta kiváltani belőlem a katarzist. Sebaj, emiatt még nem kell temetni a Starry Eyes-t, sőt, az idei mezőnyből még így is ki emelkedik!

Játékidő: 98 perc
Rendező: Kevin Kolsch, Dennis Widmyer
Forgatókönyvíró: Kevin Kolsch, Dennis Widmyer
Szereplők: Alex Essoe, Pat Healy, Noah Segan

Értékelés: 7/10

Címkék: 2014 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr456970921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Darkcomet 2014.12.14. 12:34:33

Szerintem meg egy elképesztően rossz film, ahhoz képest, amit a trailer alapján vártam tőle. Számomra 1 óra bohóckodás azért, hogy a film végén 20 percben megtörténjen a mészárlás. Én valami Lynches tébolyt vártam az előzetes alapján, sok nyeszeteléssel, botrányos felvételekkel, stb.

Syracuse 2016.01.19. 08:59:22

Szerintem jó film. Amellett, hogy horroként/thrillerként is jól működik, a rendező valóban elindul Lynch nyomdokain, és a történet mögött nagyon durva társadalomkritika, Hollywood-kritika áll. Egy Mulholland Drivetól még nagyon messze van, de kezdetnek szerintem nem rossz.

süti beállítások módosítása