Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A kút és az inga (1961) – The Pit and The Pendulum

Poe híres novellája a vásznon a '60-as évekből

2014.12.04. 18:26 SZANDRA

Vincent-Price-in-The-Pit-and-the-Pendulum-2.jpgEdgar Allen Poe neve már sokszor felmerült itt a blogon. Több művét is megfilmesítették (A fekete macska, Két gonosz szem) sőt az életéről is készült már film (A holló). A kút és az inga az egyik leghátborzongatóbb és legérdekesebb művének megfilmesítése.

Egy aggódó fivér, Mr. Barnard leutazik nővére nyughelyéhez Spanyolországba. Ebben a gyászban asszisztálnak a ház lakói, Nicolas és annak lánytestvére. A Medina család birtokán van eltemetve a nő, ami sokkolja a testvérét. Mivel a férfi furcsállja ezt a halálesetet, ott marad a Medina család házában, hogy magyarázatot találjon a lehetetlen tragédiára.

Mindkét férfi szenved a szeretett nő elvesztésétől, Don Medinán is látszik a megtörtség, ahogyan a fiútestvéren is.  A Medina család titkai azonban kiderülnek, mikor elérkezik a társaság a kínzókamrába.  A kínzókamrának hatalmas és véres története van, rengeteg férfi és nő lelte itt tragédiáját, brutális és vérben úszó kivégzések és kínzások közepette. Medináék szerint ez okozhatta a nő halálát is, a szoba hatalma, a nyomasztó rémképek.

Vincent-Price-in-The-Pit-and-the-Pendulum-1.jpg

Az egész film a Medina család drámájáról szól, és arról a szellemről, ami szerintük a kínzókamrában leselkedik folyamatosan áldozatok után. De tényleg a szellem gyilkol, vagy a családi átok máshogyan mutatkozik meg? A család, Francis Barnard és az orvos együtt próbálja kideríteni, mik azok a furcsa jelenségek, amik jelen vannak a házban, és egyre csak erősödnek a különös kísérteties történések. Rengeteg furcsa és brutális titok derül ki, és ez hatással van a jelenre is.

pit-and-the-pendulum-the-dvd.jpgSzürreális az egész film. Figyelembe véve, hogy mikori a mű, ez igencsak ritkaság. Viszont ez a szürrealizmus nagyon jó hatást kelt. Már a film nyitánya is érdekes, sok színnel variálnak, ennek pedig eleve absztrakt hatása van. 

Mai megvilágításban A kút és az inga nem éppen hátborzongató, inkább csak érdekes és mozgalmas cselekménnyel rendelkezik. Viszont kissé vontatottnak, és hosszúnak tűnik a maga 77 percével. Ez persze az elnyújtott drámai vonal miatt van, de ez talán nem is baj, hiszen nagyon aprólékos munkával állunk szemben. Talán csak mai szájízzel nehezebben fogyasztható alkotás ez, mindezek ellenére se mondhatom azt, hogy rossz film, mert nem rossz. Fordulatos, kíméletlen és meglepő.

Olyan nevek merülnek fel a film kapcsán, mint Vincent Price vagy John Kerr. Manapság nem mondanak ezek a nevek sokat, pedig koruknak igencsak kiemelkedő és keresett színművészei voltak.

A rendezésért Roger Corman felelt, aki rengeteg filmben közreműködött, ő követte el a Sharktopus című Asylum műveket is, bár nem a rendezői székben, hanem producerként. Ugye bár a címe Poe: A kút és az inga című művére utal, de a fő cselekményszálat kicsit átfogalmazták, így az Áruló szív és A fekete macska című művek tematikáját tekintve sokkal több közös vonást fedezhetünk fel. Lehet ez csak számomra érdekes tény, de hogy ezeket is valamilyen szinten bele lehet vonni, élvezhetőbbé teszik a végeredményt.

Egy film a családról, házasságról, szellemekről, őrületről, és bár nagy része vontatott, a vége nagyon is kárpótol minket.

6/10

Címkék: amerikai film 1961 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr176885811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.22. 20:02:16

sok köze nincs a novellához, de egynek jó

süti beállítások módosítása