Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Dark Touch (2013)

Az ír Carrie

2014.10.19. 17:24 SZANDRA

Dark-Touch-2.jpgEgy írországi kisvárosban él a 11 éves Niamh a szüleivel és pici öccsével. Niamh súlyos traumákon esik át, testi-lelki fenyítéseken és megpróbáltatásokon. Egy éjjel, mikor Niamh hasonló helyzetbe kerül, a ház hirtelen reagálni kezd ezekre, és mozgásba lendülnek a bútorok, a szülőket pedig a repülő berendezések legyilkolják. Niamh csodával határos módon megmenekül, majd egy ismerős házaspár néhány napig ellátja mindennel, amíg a várandós nevelőnő és párja, Collinsék felügyelik közben a lány életét.

A lakásban azonban a kislányból előtörnek a szomorú emlékek, és a ház ismét megmagyarázhatatlan módon, de támadásba lendül, Niamh pedig lassan rájön, hogy ez valójában az ő képessége miatt van: olyan kinetikus energiát képes felszabadítani, amivel a gyerekeket bántó szülőket képes megbüntetni, vagy akár megölni is. A lány ezt kihasználva, hogy rájött az erejére, és képes is kontrollálni, vérszomjas tervet eszel ki…

Nos, ez a film egy nagy „mi a fene” érzetet kelt, több szempontból is. Az a baj, hogy nagyon spoileres lenne leírni, és célozgatni rá jobban, de mégis, ez a kislány minek csinálja azt, amit tesz a végén? Most komolyan, ha valaki már látta, és érti, kérem szépen írja le. Sejtésem van persze, de a spoilerveszély miatt nem írnám le, és még ha részben indokoltnak is nevezhető lenne, akkor sem ilyen módon. Miért csinálta azt a gyerekekkel? Sok megválaszolatlan kérdés van, pedig ezt a saját képzelőerőre nem jó bízni, mert egyszerűen erre kell egy indok. Nekem eszembe nem jutna ilyen történetvezetés, így nehezebben is menne a gondolatmenet megértése.

darktouch.jpgA bántalmazott gyerekek a traumákat nehezen élik túl, elfelejteni nem tudják, feldolgozni se igazán, csak együtt élni velük. Szerintem ezzel minden egészséges ember így van, bizonyos érzelmi, vagy testi trauma, kellemetlen helyzet esetén is, a gyerekbántalmazás egy külön téma, ami még drasztikusabb helyzetet teremt. A kislány, egyféle Carrie típusú lány, és hasonlóan is viselkedik és bár érthető minden tette, valahogy nagyon nehéz vele szimpatizálni. Nem elég, hogy szegénynek ilyen kellemetlen névvel kell együtt élnie, még bántalmazzák is, és a képességét használja ennek a kiküszöbölésére.

A gyerekek közötti kegyetlenség mindenhol jelen van, ez természetes, az is, hogy ha a furcsa bántalmazott kis Carrie típusú lányt kinézik a társai, és gyilkosnak tekintik, ahelyett hogy megismernék, nyitnának felé és megértenék a tragédiáját.

A rendezése nem a megszokott, főleg a lovas jelenetnél látszódik ennek nyoma. De alapvetően pár jelenetet különleges perspektívából vittek vászonra, ami nagyon jó hatást kelt. A művésziességért jár egy jó pont.

Annyit megemlítenék, hogy a rendező ezúttal egy nő, Marina de Van, nem sok horrort rendeznek nők, és bár a témán meg a megvalósításon meglátszik a gyengédebb, törődő vonások, mégis kissé hiányos a megvalósítás.

Ezen kívül sok mindent nem lehet megemlíteni, a gyilkos bútorok még rendben, tucatszám láttuk már, a különös képességű kislány, igen Carrie személyében már tudjuk, hogy ez milyen jelenségekkel jár. Mégis ennél a fiatal lánynál néhány tett oka nem teljesen világos, miért így, és hirtelen hogy lett ennyire erős. A Carrie-t azonban meg se közelíti.

dt.jpg

Ez a film sajnos nem olyan jó, mint a beharangozója. Sokkal izgalmasabbnak néz ki az előzetese, mint maga az egész, 5 pontot kap sajnálatos módon. Talán segített volna, ha a gyerek jobban megnyílik, jobban megismerjük a gondolatait, céljait, például a nevelőnőn keresztül, sokkal szerethetőbb lett volna a karakter is, és a film is, ha az érzelmi világra, és félelmeire nagyobb hangsúlyt fektetnek.

Címkék: francia film svéd film 5/10 2013 ajánlók ír film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr216754145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása