Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A titkok kulcsa (2005) – The Skeleton Key

A mágia fogságában

2014.10.13. 17:26 SZANDRA

sk.jpgA misztikum mindig sűrűn előfordul a horrorok termén, szerencsére! Rengeteg zseniális alkotás született abból, hogy mindenféle spirituális témát, legendát boncolgatnak, és ebből félelmet kreálnak, még a legártatlanabb szertartások és témákból is. Az egyik legfelkapottabb téma a vallás, vagy azoknak az eszméknek egy-egy kiragadott része. Jelen esetben a woo doo témáját vázolja fel a film, és nagyon is érdekes módon. A hoo doo és a woo doo vallás és hit között is van különbség, azonban erre a film kicsivel jobban kitér,

Caroline elvállalja, hogy elmegy ápolni az idős férfit a házaspár házában. Meg is ismerkedik a Devereaux házaspárral, Violettel és Bennel, jól kijönnek egymással, kezdetben. A férfi nagyon beteg, és Caroline elvállalta az ápolását, sajnálatos módon a férfi nem beszél, nem tud mozogni. Ez nagy kihívást jelent, de Caroline-t egyre jobban elkezdi érdekelni a férfi viselkedése, ugyanis megijed a tükröktől, és mintha segítséget szeretne kérni, mert fél valamitől…

A lápos vidék elhagyatott házában Caroline elkezdi felfedezni a rejtett kincseket egy kulcs segítségével, amit a ház asszonyától kapott. Olyan dolgokat talál, amiről álmodni se mert volna. Mindenféle szertartással, spirituális hókuszpókusszal kapcsolatos holmik egész sora vár rá.

Többet nem is árulnék el róla, mert elrontaná a film hangulatát, és a fő mondanivalóját. Megismerjük Caroline-t, akinek célja a törődés, a szegény szenvedő férfi utolsó napjait könnyebbé tegye. Kíváncsisága veszélybe sodorja, és természetesen, ez egy fontos szál a történetben. Luke, mint mellékszereplő nagyon fontos, és ez a jó ebben a mozifilmben: bármennyire is kis mellékszerepnek tűnik, mégis a kirakós egyik része, minden részletre oda kell figyelni.

sk2005.jpgCaroline és Violet kapcsolata igencsak hierarchikus rendszerű, hisz munkaadó és munkavállaló pozícióban vannak, hiába élnek egy házban, nyoma sincs a befogadásnak, és ebben a rendszerben ez is kell, nem a barátkozás a lényeg, hanem a munka. Caroline azonban mégis kiépít egy mélyebb kapcsolatot Bennel, ugyanis a férfi különös viselkedése megrémíti. Szavak se kellenek hozzá, hogy valakit komolyan megértsünk, ha nem is pontosan, de jelentőséget adjunk neki.

A film vége mindent visz, egy ideje rászoktak az írók a csavaros végű filmekre, mikor szép lassan bontakozik ki a cselekmény, megismerünk pár embert, személyiségüket, a házat, és a titokzatos vallást, mi igaz, és mi nem belőle. Ez a központja a filmnek, és remekül van bemutatva, nincsen hézag, csak a leglényegesebb mondanivalót mondják el, ami kell. Caroline el is kezd nyomozni, miért is rejt ez a ház ilyen titkokat.

A film hangulata nyomasztó, és pont emiatt jó. Izgalmas, de nem annyira hogy az ember lerágja miatta a körmeit, hanem érdekfeszítő, hogy mi miért történik, és mit rejt a ház. Mi köze a vallásnak ehhez az egészhez? A végén pedig olyan választ kapunk, ami igazán meglepő. A finálé remek ötlet volt, nagyon okosan kitalálták, minden tisztelet a forgatókönyvírónak. Ez emeli ki a filmet a középkategóriából, meg a szép lassan egyre feszültebbé váló légkör, és baljós misztikus események fokozatos bemutatása.

sk2.jpeg

A színészek mellett se mehetünk el szó nélkül. Kate Hudsonra épül elsősorban a film egésze, Caroline a főszereplő, és a legtöbb jelenet a színésznő tehetségén áll vagy bukik. Szerencsére jól alakít, és hitelesen adja a kutakodó nő szerepét. A másik színész, akit kiemelnék az John Hurt (Gyónás). Ben szerepében nehéz dolga volt, nem kellett beszélni, járnia se nagyon, viszont ami a legfontosabb, az a mimikája, azzal játszik csak, és elképesztően pazarul. Le a kalappal előtte, mert ehhez tényleg igazi tehetség kell. A film jó kikapcsolódás bármikor estére, nem túlijesztő, viszont nagyon érdekes, és a vége meglepő és borzongató. A maga kategóriájában 

8/10

Címkék: 2005 amerikai film 8/10 ajánlók német film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr176748731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása