Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Stephen King: Álom doktor (Doctor Sleep)

"A múlt elmúlt, még akkor is, ha meghatározza a jelent."

2014.09.16. 20:44 OctoberAir

doctor_sleep (1).jpgAz idén jól el vannak látva olvasmánnyal a Stephen King rajongók, hiszen az Európa Kiadó csak úgy kényeztet bennünket.  Jött a Joyland, az Álom doktor és ebben az évben még jön a Mr. Mercedes is. No, de mire is számíthatunk a klasszikusnak mondható Ragyogás folytatásától?

Kis túlzással állíthatom, hogy Danny Torrance társaságában cseperedtem fel. Körülbelül tizenhárom éves koromban olvashattam először a Ragyogást, majd néztem meg a filmeket is. Most érettebb fejjel igazán nagy élmény volt újra találkozni Dannel, aki igazán méltó lett az apja által adott becenévhez, a dokihoz.

A könyv elején megismerhetjük azt a Dant, aki egyenesen lecsúszott a lejtőn. A ragyogása miatt rémalakok kísértik az életét, a Panorámában megélt traumák sebei nem gyógyultak be teljesen. Ezért az alkoholhoz fordul, amely megoldást nyújt sajgó lelkére. Édesapjához hasonlóan dühös és nem találja a helyét a világban.

doctor-sleep.jpg

Később egy New Hampshire-i kisváros változtatja meg az életét, ahol olyan emberekkel találkozik, akik újra visszasegítik az életbe. Csatlakozik az Anonim Alkoholisták társaságához és a helyi hospice házban kezd el dolgozni. Ragyogását kitűnően képes arra használni, hogy haldoklókat segítsen át a túlvilágra.

limiteddesigned.jpgTermészetesen korántsem ennyi a történet, hiszen egy másik szálon megismerhetjük Abra Stone-t, aki szinte születése óta képes kapcsolatot teremteni Dannel a ragyogása segítségével. A kislány még tehetségesebb, még több erő lakozik benne, így képes gondolatot olvasni, tárgyakat mozgatni és még sok más különleges képessége van. Később ez jelenti a regény legnagyobb konfliktusát, mivel az Igaz Kötés nevű vándorszervezet észleli a kislány jelenlétét. Abra megszerzése hatalmas energiával töltené el őket, ezért elhatározzák, hogy megkaparintják maguknak. Persze ehhez először Dannel és az összeverbuválódott csapatával is meg kell küzdeniük.

Az Álom doktor igazán jó könyv. Benne van minden, amit egy King könyvtől várunk. Bár én lehet, hogy mást várok egy King könyvtől, mint sokan mások.  Számomra nem feltétlenül a borzongató elemek miatt nagyszerűek írásai, persze azok sem elhanyagolhatóak. A Ragyogást különösen a szülők-gyermek kapcsolat, az életbeli elakadások és a függőség leírása miatt tartom nagyszerű könyvnek. Így voltam most az Álom doktorral is. Amellett, hogy kaptunk egy mozgalmas történetet, megismerhettünk emberi sorsokat, hús-vér karakterekkel.

Stephen King a regény utószavában közölte velünk, hogy a regényhez igen nagy szorongással kezdett neki, hiszen a Ragyogás sok ember számára egy igazán borzongató élmény volt. Azonban rengetegen a Stanley Kubrick adaptációhoz kapcsolják a történetet, amiről illik tudni, hogy magának Kingnek nem tetszett. Pontosan azért nem, mert a filmben Jack Torrance szörnyetegként van ábrázolva, amíg a könyvben szerethető karakter, aki küzd a belső démonjaival. Az Álom doktorban is olvashatjuk Dan igazi viszonyulását édesapjához.

Emellett az író mesterien kapcsolja össze a szálakat a Panoráma hotellel, és továbbfűzi az előző regényt. Minden King rajongónak ajánlom a könyvet, de azoknak is, akik szeretik az okos, izgalmas olvasmányokat. Viszont, ha gusztustalan, vértől csöpögő King-élményt várunk az Álom doktortól, akkor biztosak lehetünk benne, hogy csalódni fogunk.

doctor sleep  journal.jpg

Címkék: könyvajánló ragyogás Stephen King Stanley Kubrick Álom doktor

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr426691889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2014.09.18. 10:40:23

Nekem elég langyosnak tűnik, de persze csak kritikák alapján nem mondanék véleményt. Egy biztos: A ragyogás egy klasszikus. Egyébként, mikor azt írod, hogy "gusztustalan, vértől csöpögő King-élmény" akkor hirtelen nem is jut eszembe egy ilyen sem, pedig olvastam bőven. Nekem erről Barker ugrik be főleg. A ragyogás sem volt gore-horror viszont elég para volt legalábbis fiatal koromban és azért ezt remélem megtartotta. Az újabb könyvei szerintem kimondottan gyengék lettek, kivétel nálam a Minden sötét csillag sehol, annak is főleg az első története. Mindenesetre meghoztad a kedvem, azt hiszem hétvégére beszerzem.

süti beállítások módosítása