Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A fekete lagúna szörnye (1954) - Creature from the Black Lagoon

2014.06.19. 18:03 Craig426

Ha egy creature.jpghorror rajongónak megemlíti valaki hogy Universal Monsters, akkor az illetőnek bizonyosan eszébe jut jó pár alkotás a 1900-as évek elejéről. A stúdiónak nem kevesebbet köszönhetünk, mint a horrorfilmek alapköveinek letételét, többek közt Lugosi Béla által életre keltett Draculát, illetőleg Boris Karloff főszereplésével készült Frankensteint.

A klasszikus horrorfilmes szörnyek társaságába majdhogynem utolsóként belépő Gill-man és az Ő lagúnája valamivel később érkezett, az 50-es évek közepe felé, egész pontosan 1954-ben Jack Arnold rendezésében. A film pikantériája hogy annak idején 3D-ben láthatta a nagyközönség, ami akkoriban igencsak ritkaságszámba ment, továbbá a film igen nagy része víz alatti felvételekből áll, ami, szerény véleményem szerint, még mai szemmel is megállja a helyét.

A történet egy kutatócsoportról szól, akik expedíciót szerveznek az Amazonas szívébe, hogy ott bizonyítékot találjanak egy hiányzó evolúciós láncszem létezésére. Teszik mindezt azért, mert egyikük korábban talált ott egy végtagot, ami átmenetet képez a szárazföldi és a vízi élőlények között, s mint ilyen, hatalmas előrelépést jelenthet a tudományban. Azt viszont nem sejthetik, hogy egy élőlény még aktívan garázdálkodik a környéken.

Míg a rangidős doktor csapatot és pénzt szerez a további kutatásaira, addig a lény módszeresen rendet rak a hátrahagyott táborban, elintézve az ott tartózkodókat, többek közt egy Johnny Ramone imposztort. A frissen érkező csoport megtalálja ugyan a halottakat, de gondolván egy jaguár volt a tettes, elkezdik az ásatásokat. Több talicska törmelék és átizzadott ing után sem találnak semmit, ám egyikük úgy gondolja, érdemes lenne felhajózni a folyó egyik mellékágán a rossz hírű Fekete Lagúnába, ott talán meglelik, amit keresnek.

A csoport így hát házhoz megy a pofonért mivel nem csak hogy fosszilis leleteket találnak, hanem magát a szörnyet, aki szépen szedi áldozatait. Egyikük annyira súlyos állapotba kerül, hogy a film további részében láthatatlan embernek öltözve fekszik az egyik kabinban.

A tudósok természetesen próbálják elkapni a lényt, több-kevesebb sikerrel, helyzetüket nehezíti, hogy a szörny nagy zsiványságában fel-le járkál a hajóra, riogatva a őket. Jó pár áldozat után úgy döntenek mégsem éri meg nekik a bizonyíték inkább az életüket mentik, ám a hiányzó láncszem eltorlaszolja útjukat, ráadásul a főhősnőt is elragadja így kénytelenek lesznek fegyvert ragadni és levadászni azt. Több-kevesebb sikerrel el is intézik a lényt, végül úgy döntetnek, elengedik az enyhén kilyukasztott szerencsétlent, aki visszaszenvedi magát a vízbe.

creature01.jpg

A film zseniális atmoszférával rendelkezik, a környezet magával ragadó, a színészi játék rendben van, hangok és zene terén sem lehet panasz, a víz alatti jelenetek és harcok pedig egészen fantasztikusak tekintve hogy ’54-ben járunk. A történet folytatása sem váratott sokáig magára, ugyanis 1955-ben el is készült, szintén Jack Arnold rendezésében, Revenge of the Creature címmel, 3D-ben, majd 1956-ban érkezik a harmadik része is a The Creature Walks Among Us ezúttal már 3D nélkül.

creature02.jpg

A Creature from the Black Lagoon mai szemmel is élvezhető alkotás, legalábbis azoknak, akik szeretik a jó öreg fekete-fehér horrorfilmeket, és elfogadják őket minden kis hibájukkal együtt. Ijedezni nem fogunk az tény, de a hangulata kárpótol mindenért, horror rajongóknak pedig kötelező, más nem történelem órának, hogy biz’ mik is riogattak még Leatherface-ék előtt.

7/10

Címkék: amerikai film 7/10 1954 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr56339853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Der Böse 2014.06.19. 20:03:38

Nagyon király film, a második és harmadik része is egész funky :D

süti beállítások módosítása