Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Pumpkinhead: A bosszú démona (1988) - Pumpkinhead

2014.06.18. 17:41 wodahs krad

pumpkinhead.jpgStan Winston, a világhírű vizuális effekt szakértő első önállóan rendezett filmje a Pumpkinhead volt. Az újdonsült rendező korábban olyan nagy sikerű filmekben működött közre, mint A dolog; a Péntek 13 – Véres kirándulás és hasonlók. Továbbá munkásságával 11 Oscar-díjra jelölték, melyből 4-et meg is nyert, főként A legjobb vizuális effektek kategóriában. Sajnos Stan Winston már nincs köztünk, és június 15.-én volt halálának 6. évfordulója. Emlékezzünk a legendára.

Winston kamatoztatta vizuális effekt tehetségét és így alkotta meg Pumpkinheadet, azaz a Tökfejszörnyet. Történetünk központi szereplője Ed Harley (Lance Henriksen), aki gondtalan életet él fiával Billy-vel és gyümölcsös bódéját vezetgeti.

Minden rendben is lenne, de az üzletbe városi fiatalok érkeznek, akik fenekestül felforgatják a környék csendjét és nyugalmát. Ketten közülük cross motorjaikkal vagánykodnak a bolttól nem messze található dombos vidéken, míg a többiek a helyiekkel ismerkednek. Ednek el kell mennie üzleti ügyek miatt és fiára bízza a boltot. Távollétében kutyájuk - Csibész - kirohan az üzlethelyiségből és a motorosokat ugatja meg.

A kis Billy félti házi kedvencét, próbálja visszacsalogatni a boltba, de egy váratlan baleset kapcsán, az egyik motoros, név szerint Joel (John D’Aquino) halálra gázolja a kisfiút. Ha ez nem lenne elég, a gázoló megrettenve tettének következményeitől elhagyja a tragédia helyszínét. Társai utána mennek, hogy segítséget hívhassanak az áldozathoz. Egyedül csak Joel öccse, Steve (Joel Hoffman) marad ott a kis sráccal és várja meg Edet.

pumpkinhead henriksen.jpg

Mikor az apa megérkezik, figyelembe sem veszi a fiatal srác magyarázkodását. Haragja teljesen elvakítja és végül arra kényszerül, hogy felkeresse a helyi fiú, Bunt segítségével, az erdőben élő boszorkányt, aki megidézheti a bosszú vérszomjas démonát, Pumpkinhead-et.

Ettől a perctől fogva a történet két szálon fut: az egyik szálon a Tökfejszörny életre hívását láthatjuk, a másikon pedig a fiatalok reakcióit a szerencsétlenségre. Az ifjak közül Joel teljesen bekattant bűne súlyosságától. Nincs is ezen miért csodálkozni, mivel barátnőjétől, Kimtől (Kimberly Ross) tudomásunkra jutott, hogy a fiatalembernek már volt régebben egy kihágása, és mivel ittas is volt motorozás közben börtönbe is kerülhet cserbenhagyásos gázolás vádjával. Joel nem engedi barátainak, hogy segítséget hívjanak a gyermekhez. A telefonkábelt kitépi és Christ (Jeff East) valamint Tracy-t (Cynthia Bain) bezárja a kemping ház egyik szobájába. Egyedül Meggie-t (Kerri Remsen) nem bántotta, ugyanis a kisfiú halála nagyon megrázta a lány lelki állapotát.

Ed Harley pedig a boszorkánynak adja minden értékét, cserébe a démon megidézéséért. A Tökfejszörny előhívása azonban egy rendkívül veszélyes ceremónia. A sértettnek ki kell ásnia egy rejtett temetőből a lény testét, mely egy gyermek csontvázára emlékeztet. Miután kiásta, a boszorkány vért vesz a károsulttól, amit aztán Pumpkinhead testére önt és ezzel kezdetét veszi az átok. Csakhogy, amint valaki megidézte a szörnyeteget, az a világ legnagyobb szenvedését éli át. Ugyanis átérzi a bosszúja áldozatainak összes fájdalmát és gyötrelmét. Ez addig folytatódik, míg a pokolfajzat be nem végzi feladatát. Mihelyst ez végbe ment, az illető maga válik a következő Pumpkinhead-é. A lény tehát vadászik a megjelöltekre, hogy aztán egyenként végezhessen velük. Idővel Ed szembesül tettének jelentőségével, és eltökélt szándéka, hogy megmentse a túlélőket az általa életre hívott teremtmény karmai közül.

pumpkinhead2.jpg

A főkaraktert játszó Lance Henriksen már nem egy horrorfilmben vállalt szerepet, ilyen például az A bolygó neve: Halál, Ómen 2., Piranha 2., stb. Az összes többi szereplő jelentéktelennek bizonyul. Jól játszották a szerepüket, a nők ügyesen sikoltoztak, a férfiak bátran haltak. Pumpkinheadet Tom Woodruff Jr. alakította.

A filmjövedelmező volt a rendező és munkatársai számára. Információim szerint több mint 4 millió dollár bevételt biztosított. Továbbá néhány kreatív figurát is megihletett a történet, ugyanis 1993-ban a Dark Horse Comics egy 2 részes Pumpkinhead képregény-sorozatot is kiadott. Ezenfelül a filmnek még további 3 része készült el: Blood Wings, Porból porrá és Ősellenség címekkel.

A Tökfejszörny filmekre jellemző a morbiditás, és a rengetek vér, csont és belsőségek ábrázolása. A különleges lény megalkotása nekem kissé bizarr, de nyilván nem könnyű egy démont hitelesen megteremteni a mozivásznon. Azonban izgalmakban és gyilkolászásokban nem szenvedünk hiányt. Ha valaki olyan természetű, akár még egy jót is nevethet, mint például annál a jelenetnél, amikor a szörny Meggie fejét fogván néz be az ablakon.11318078_gal.jpg

Nekem régebben tetszett ez a film, de kicsit már közhelyes a számomra, így hát én 5/10-re értékelném. 

Címkék: 1988 amerikai film 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr866297760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása