Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Repo! - A genetikus opera (2008) - Repo! The Genetic Opera

Rockopera a Fűrész-filmek rendezőjétől

2014.06.10. 17:10 SZANDRA

repo.jpgBár már rég kinőttem a musical-rajongó énem, azért kíváncsiságból csak megtekintettem a Repo!-t, főleg a rendező neve volt az, ami miatt jobban érdekelt ez a produkció. Tény hogy jó pár év kellett hozzá, hogy ténylegesen rávegyem magam, de egyedi élményt nyújt.

Kezdjük ott, hogy ez egy rockopera, kimondottan musicalnak is szokták hívni az ilyet, de azokban több a szöveg, itt viszont folyamatosan énekelnek a színészek. A stílus egyértelműen rock, és ez benne az egyetlen pozitívum, és valljuk be a brutális horrorokhoz, thrillerekhez ez illik a legjobban.

Persze elsősorban horror, szóval amire számíthatunk: vér, testrészek, és megint csak vér mindenfelé. Ritkán találkozik ez a két formai jegy együtt, zenés horror, hát nem éppen sűrűn láthatunk ilyet, maximum csak heavy metál vagy rock klipekben, de emiatt is érdemes legalább megnézni ezt a filmet. Végül is színházi darab az alapja a műnek, persze nem véres horror, de a rendező és a forgatókönyvíró így álmodta filmvászonra a Repo!-t.

A közeljövőben egy olyan vírus terjed el a társadalomban, ami megtámadja a belső szerveket, és azokat működésképtelenné teszi. Egyetlen megoldás a szervátültetés. A gazdagabb réteg számára ez könnyen megoldható, azonban a szegényebb sorsúakra vagy a segítség, vagy a halál vár.

Egy cég, a GeneCo olyan üzletet folytat, melynek során hitelt ad az adósnak, természetesen ellenszolgáltatásért cserébe. Ez lehet pénz, azonban ha nem sikerül addigra az adósnak elég tőkét megszerezni, akkor jöhet egy másfajta törlesztés: visszaveszik a transzplantált szerveket. Erre külön embert alkalmaz a vállalat, a Repo Man személyében, aki elvégzi a piszkos munkát.

Kifejlesztett ezen felül a cég, egy Zydrate nevű fájdalomcsillapítót is, ami segít átvészelni az alanyoknak a műtétet. Mint minden nagyobb gyógyszernek, ennek is felütette a feját egy illegális változata, amit halott emberekből nyernek ki a sírrablók. E mellett is a cég óriási sikernek örvend, a cégtulajdonos, Rotti Largo úszik a pénzben, egyedül egy problémája akad: súlyos beteg, így rá kell hagyományoznia a vállalatát valakire, bár gyerekeit alkalmatlannak találja, így dilemmába esik.

repoman.jpg

A genetikus opera előadáson lesz hallható a vak Mag is, aki búcsúelőadását készül megtartani a nagyérdemű előtt, hiszen ő is a GeneCo céghez tartozik, persze nem olyan munkát végez, mint Repo Man, ő csak a GeneCo cég része.

Shilo, egy 17 éves lány, aki súlyos betegségben szenved. Anyja egy vérbetegségben halt meg, mikor még terhes volt vele, az apja csak a kislányt tudta megmenteni, és nem akármilyen áron. Ő szintén a GeneCo-hoz került, és folyton a múlton töpreng. Lánya ezzel szemben lázad apja ellen, a saját életét szeretné élni, bezárva él a betegsége miatt, és ki akar törni. Rotti Largo felkínálja számára is egy lehetőséget.

Az összes szál amit leírtam, mind egybemosódik, és kiad egy kerek egész történetet. Azt kell mondjam, horrorban teljesen szokatlan, hogy ennyi dráma, és cselekményszál legyen. Minden mindennel összefügg, még a legkisebb kis mellékszál is az egész történet fajsúlyossá tételében játszik nagy szerepet. Sajnos manapság a legtöbb filmből hiányzik ez a fajta nagy részletesség, és alapos kidolgozottság, még az igazi drámákból is. Bár ennek a filmnek is van egy kis szappanopera "íze", passzol is hozzá a zenei stílus, de már drámának se utolsó , viszont mégis ez esetben horrorról is kell beszélnünk. Amit viszont sajnálok, a kevés jellemfejlődés, konkrétan szinte nulla az egészben, egyedül az apa-lánya szálon van nyoma.

repovega.jpg

Darren Lynn Bousman a Fűrész részek leforgatás után pár producert átcsábított ebbe a produkcióba is, így sok név lehet ismerős onnan. Sőt, maga a gyártó, a Lionsgate is részt vett a kaotikus mű létrejöttében. A színészekre azonban ez nem igaz, de nem is baj, mert remek gárdát sikerült összehozni, némelyek még énekelni is tudnak.

A főszereplő Alexa Vega, Shilo szerepében egy tipikus kis tinilányt játszik, óriási szabadságvággyal. Hitelesen adja elő szerepét, amilyennek kell lennie egy ilyen lánynak. Ott van a lány apja, Nathan, őt Anthony Head alakítja, Rotti Largo-t pedig Paul Sorvino. A kettejük rivalizálását élmény végignézni, a duettjeik zseniálisak, színészi szempontból is elsőosztályúak.

Hangok megközelítésből még két személyt szeretnék kiemelni a tömegből: az egyik Terrance Zdunich, aki egyfajta narrátorként, de főleg sírrablóként asszisztálja végig remek mély hangjával az egész művet. A másik ilyen személy pedig a csodálatos díva, Sarah Brightman. Számomra nagy meglepetés volt az ő hangját hallani egy ilyen műben. Tudni illik a művésznő nem egészen ezt a horrorba való művészetet szokta előadni dalaiban, nem rockos, hanem elsősorban operai, és keleti darabokkal szokott előállni, nekem is volt már táncfellépésem az ő oriental műveire. Nekem külön öröm, hogy ezt a kettősséget, a (keleties) dalokat, és a horrort tudja ötvözni magában.

Az egész lényegében egy hard-rock, metál vonalat képviselő drámai horror mű, és emellett több stíluselemet is meglehet említeni. A látványvilága futurisztikus, miközben a múltbeli történéseket képregényszerű módban tárja fel elénk, így kontrasztot tartva a nézők felé. Ez szerintem lebilincselő, ad egy egyediséget ennek az egésznek.

7/10.

Címkék: 2008 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr296281273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása