Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Negyed évszázados a Mesék a kriptából sorozat

2014.06.10. 09:11 Csabi87

Annak idején 2010-ben a Mesék a kriptából sorozat eredeti címét alapul véve született meg a blog, kedvenc horror sorozatunk, ami tényleg ízig-vérig horror volt, a mai napon 25 éves lett.

Az HBO annak idején ezen a napon, június 10-én adta la a később 93 epizódot megélt széria kezdőrészét, lefektetve ezzel egy igazán remek karakter alapjait.

A Mesék a kriptából története egyébként egészen az ’50-es évekre nyúlik vissza és egy képregény képezi az alapját, amiből filmfeldolgozás először 1972-ben született. Az angol-amerikai koprodukcióban készült filmet Freddie Francis rendezte, míg a forgatókönyvért Milton Subotsky felelt. Az öt szegmensből álló produkcióban olyan nevek tűntek fel, mint Peter Cushing, Joan Collins vagy éppen Roy Dotrice. Az első felvonást pedig egy évvel újabb film követte, akkor már Roy Ward Baker vezényletével és kevésbé neves színészekkel.

cryptkeeper-1.jpg

Az ötlet 9 évvel később került elő ismét, akkor Stephen King és George A. Romero gondolta úgy, hogy közös munkájuk gyümölcse a Creepshow az ismert képregény alapjaira épül. A kiváló produkcióban Hal Holbrook, Leslie Nielsen, Ed Harris Ted Danson és maga King is feltűnt. 1987-ben pedig egy folytatás is érkezett szintén a horror regények koronázatlan királyának írásában, de már Michael Gornick rendezésében. A filmben George Kennedy és Tom Savini is szerepet kapott, utóbbi volt a mesélőnk.

Az HBO aztán fizetős csatorna lévén és a kábeles „szabadságnak” hála ’89-ben úgy döntött, hogy szériát farag az ötletből. A szex és a vérengzés, no meg a rémisztő kriptaőr valóban siker lett, 7 évad alatt, mintegy 93 epizód készült.

cryptkeeper-2.jpg

A kriptaőr eredeti hangján John Kassir szólalhatott meg, aki kiváló választásnak bizonyult, a két filmváltozatban a Démonlovagban és a Vérbordélyban is ő kölcsönözte az aszott mesélő hangját.

A sorozat sikerét és nívóját jellemezheti az is, hogy az évadok alatt rengeteg ismert színész feltűnt a fedélzeten, hol szereplőként, hol pedig a rendezői oldalon.

Láthattuk Miguel Ferrert, Lance Henriksent, William Sadlert, Michael Ironside-ot – őket kétszer is -, de feltűnt Patrica Arquette, Demi Moore, Kirk Douglas, Whoopi Goldberg, Tim Roth, Joe Pesci, Tim Curry, Treat Williams, Bill Paxton, Martin Sheen, Brooke Shields, Terry O’Quinn, Ewan McGregor, Teri Hatcher és Brad Pitt is.

A rendezői székben pedig Tom Holland, Robert Zemeckis, Arnold Schwarzenegger, Michael J. Fox és Tom Hanks is megfordult.

cryptkeeper-3.jpg

Az egyik legérdekesebb epizód egyébként Robert Zemeckis nevéhez fűződik, a rendező ugyanis első ízben támasztott fel halott színészeket a digitális technikának köszönhetően. Így történhetett meg, hogy az 1995-ös You, Murderer-ben Alfred Hitchcock is feltűnt, a főszerepet pedig az 1957-ben elhunyt Humphrey Bogart „alakította”.

Sokunk emlékezhet kellemes nosztalgiával a szériára, akinek pedig netalán tán még egyetlen részt sem sikerült megnéznie fontos, hogy pótolja, hiszen közhelyes, de kötelező sorozatról van szó, ha horror rajongó az ember.

Címkék: tales from the blog

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr676285319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.10. 12:53:29

Mikor még középsulis voltam volt az rtl klubbon péntek esténként egy trió (valami erotikás humbug, egy kirpta sztori, meg egy beavis és buthead) volt olyan kripta rész ami után nem tudtam elaludni. :D

nagyon jó kis sorozat volt ez.

Szabóbakterúr 2014.06.10. 15:01:21

@doggfather: Igen arra én is emlékszem. Nagyon bírtam akkoriban az RTL klub-ot, de ma már.....

TommyFCIM 2014.06.10. 15:46:38

Nagy kedvenc! Pár éve kezdtem el nézni, az első 3 évadot láttam, de lassan haladok vele mivel csak néha nézek meg 1-2 részt. A legjobb a Zemeckis féle télapós rész, azt minden karácsonykor megnézem.:)

süti beállítások módosítása