Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

13 Sins (2014)

13 gonosz feladat, ha teljesíted őket, gazdag vagy!

2014.03.29. 18:14 Jason13

2752.jpgErre az egyszerű mondatra épül ez a film, ami engem már az előzetesével megfogott. Másnak tűnt, mint a sok futószalagon gyártott átlaghorror, bár miután utánanéztem a dolgoknak, alábbhagyott a lelkesedésem. Kezdjük ott, hogy a direktor, Daniel Stamm a felelős Az utolsó ördögűzés című, meglehetősen gyenge alkotásért, másrészt ez egy thaiföldi mozi újragondolása, amely 2006-ban látott napvilágot. Sebaj, hamar túltettem magam ezeken a dolgokon és próbáltam jó képet vágni az elkövetkező 88 perchez és végül nem kellett csalódnom.

Főszereplőnk, Elliott nem valami sikeres a mindennapokban, azonban úgy tűnik, a szerencse végre mellé áll. Miután főnöke behívatja megbeszélésre, Elliott felpörög, mivel azt gondolja, végre előléptetik, de a dolgok nem így alakulnak és a góré fizetésemelés helyett kirúgja. A férfit elfogja a kétségbeesés, de aztán kap egy furcsa telefonhívást: a vonal másik végéről valaki busás összeget ajánl neki, de ahhoz, hogy megkaparintsa a pénzt, el kell végeznie 13 feladatot. Ezek eleinte morbid tréfáknak tűnnek, később azonban eldurvulnak a dolgok és Elliot döntés elé kerül: vagy gazdag lesz, vagy csepűrágóként éli tovább életét egy börtönben.

A film története szerintem pazar. Persze, ott az eredeti (amit még nem láttam), viszont azon kívül is észre lehet venni hasonlóságokat, melyek más mozikból lettek kölcsönvéve, de mégis működik a cselekmény!

A kezdésnél megismerhetjük az alaphelyzetet, a karaktereket, majd nem sokkal később el is indul főhősünk garázdálkodni, ez pedig eleinte még tartalmaz némi fekete humort. De a játékidő felétől kezd bekeményíteni a titokzatos telefonáló, aki egyre merészebb feladatokat bíz Elliott-ra. És amellett, hogy nézhetjük a férfi rosszalkodásait, el is gondolkodhatunk a látottakon, hiszen egy átlag néző könnyen beleképzelheti magát a helyzetbe és feltehetjük magunkban a kérdést, hogy "vajon mire lennénk képesek ennyi pénzért"? 

CEKc.jpg

Ahogy már említettem, a cselekmény jól össze lett rakva, végig pörögnek az események, a tempó gyors iramot diktál, ám mégis, van idő karakterfejlődésre. A készítők ügyesen végigzongorázták, milyen változásokon eshet keresztül egy személy ilyen helyzetben. Először megszeppen, majd később belelendül a dologba, sőt élvezi amit csinál, de végül (jobb esetben) rádöbben, hogy tetteinek milyen súlya van.

Nem kell megijedni, nem egy mély karakterdráma ez, sőt, nincs túlerőltetve ez a szál, csak annyira lett megpengetve, amitől még nem veszt lendületéből a film. És ha már lendület, technikai szempontból nincs probléma a mozival, az operatőri munka pazar (Honti Zoltán felelt érte), a vágás szintén és a zenére sem lehet panasz. Az alacsony költségvetés (5 millió dollárból kellett gazdálkodniuk a készítőknek) ellenére egész látványos jelenetekkel találkozhatunk a játékidő során, természetesen ezek a legtöbb esetben némi vérengzést is felmutatnak, ezekre sem lehet panasz. Óriási mészárszékre senki ne számítson, de azt gondolom, ide elég is volt ennyi durvulás.

13-Sins-splash-640x360.jpgA színészi játék se rossz, bár a főszereplő fickó, Mark Webber eleinte irritált kicsit, de végül megbékéltem vele és összességében tetszett a játéka. Ron Perlman is feltűnik a színen, nekem nagy kedvencem a pali, itt is elvolt kis szerepében.

Mielőtt mindenki azt hinné, ez egy hibátlan darab, rátérnék a negatívumokra, mert bizony azok is akadnak. Az egyik pont az előbb említett Perlman urasághoz kötődik, akinek a külön történetszálát feleslegesnek és kiszámíthatónak éreztem, ahogy a dagadt fickóét is, akiből próbált infókat kiszedni. A másik dolog a befejezés. Igaz,a finálé elég drámai, de maga a megoldás elég giccses lett a maga módján, jobban örültem volna valami gonoszabb lezárásnak. Nem utolsó sorban pedig elárulnám, miért nem tudom nagy kedvenceim közé katapultálni ezt az alkotást: ez sajnos egy egyszeri megnézésre alkalmas film, ami hiába szórakoztató, pörgős és érdekes, második nézésre már nem okoz nagy élményt. Lehet egyedül vagyok ezzel, de én azokat a mozikat tudom favoritjaimnak nevezni, melyek sokadik megtekintéskor is feltörlik velem a padlót.

Ennek ellenére tényleg csak ajánlani tudom ezt a művet, mert a sok tucat horror közül még így is bőven kiemelkedik, köszönhetően gyors cselekményének, látványos jeleneteinek és szórakoztató hangulatának. Mindezek után engem érdekelni kezdett az eredeti thai alkotás.

Játékidő: 88 perc
Rendező: Daniel Stamm
Forgatókönyvíró: Daniel Stamm, David Birke
Szereplők: Mark Webber, Ron Perlman, Pruitt Taylor Vince

Értékelés: 7/10

Címkék: 2014 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr975880442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása