Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Oldboy (2013)

2014.03.19. 17:36 Jason13

99110.jpg2003-ban Dél Korea a világra szabadított egy olyan filmet, ami már a bemutatása idején kultikussá vált, köszönhetően fordulatos történetének, brutális akciójeleneteinek, egyedi hangulatának és a remek színészi alakításoknak. Chan-Wook Park (a Vonzások című thrillert is neki köszönhetjük) olyan alkotást tett le az asztalra, amit a későbbiekben még maga sem tudott felülmúlni. Egy ilyen formabontó darab újragondolására vállalkozott Spike Lee és hát nem árulok el azzal nagy titkot, hogy végül beletört a bicskája a projektbe.

Kezdjük ott, hogy már alapból nem volt értelme a remake-nek, hiszen az eredeti mindent kiaknázott a sztoriból, plusz egyedi atmoszféráját lehetetlen átültetni egy Hollywood-i alkotás képkockái mögé. De én mindezek ellenére kíváncsi voltam a végeredményre, mivel elég erős gárda állt be Lee mögé és úgy gondoltam, ez azért nem lehet olyan rossz. És valamilyen szinten igazam is lett, mert a sok negatív visszajelzés ellenére ez egy bőven fogyasztható darab, ami természetesen az eredeti nyomába se ér, viszont egy egyszeri nézésre megfelel.

Joe Doucett-t egy este elrabolják és bezárják egy szobába, 20 évre. A férfi ezalatt az idő alatt felkészül, hogy bosszút álljon azokon, akik tönkretették az életét és már a szökése kivitelezésénél jár, mikor fogva tartói elengedik. Joe nem totojázik, azonnal elkezdi nyomozását rossz akarói után és sorba végez azokkal, akiknek közük volt a bebörtönzéséhez.

Folytatás a tovább mögött.

A sztorit az eredetihez képest kissé megváltoztatta a forgatókönyvíró, de a lényegesebb dolgok mind megmaradtak, például a finálé nagy fordulata, ennek csak a levezetése kapott más tálalást. Így aki látta Park moziját, ezen már nem fog meglepődni, de ezzel nincs is baj, mivel a történet drámai oldala viszonylag jól működik. Ez a színészek játékának köszönhető, akik nagyszerűen alakítják karaktereiket. Megkockáztatom, Josh Brolin felér a koreai verzió főszereplőjéhez, hiszen hitelesen adja elő a megtört Doucett figuráját és szenvedéseit mi, nézők is átérezhetjük. Akit még érdemes kiemelni, az Sharlto Copley, remekül hozza beteg elméjű milliárdost, aki mindenre képes azért, hogy bosszút álljon Joe-n.

oldboy-2013-main-review.jpg

Viszont a cselekményvezetést már nem igazán lehet dicsérni. Ha minden igaz, a producerek kivágtak 30 percet a játékidőből és ez meg is látszik az összképen. Némely fontosabb történetszálat túl hamar átlép a film, sőt, néha olyan érzésem volt, mintha a jelenetek ad hoc jelleggel követték volna egymást. Ez talán a legnagyobb negatívum, hiszen a túlságosan kapkodó tempó miatt egyszerűen lehetetlen elmélyülni a látottakban. 

A technikai oldal valamelyest kárpótolhat minket, az operatőri munka lenyűgöző, az akciójelenetek elképesztően látványosak és dinamikusak és ott a remek zenei aláfestés is, ami sokat hozzátesz az élményhez. 

Az eredeti film rajongói pedig örülhetnek, mivel rengeteg beállítás visszaköszön onnan, sőt, a híres kalapácsos jelenet itt is megtalálható. A baj ott van, hogy az erőszak ábrázolása elég súlytalan lett, míg a koreai verzió összes durvulása liftezésre kényszeríti a gyomrunkat, az itt látható bohóckodás láttán csak unottan legyinthetünk. A folyosós mészárlás meg hiába idéződik meg, utána azonnal sikerül elrontani a túlzásokkal. Nem tudom miért kellett szegény főszereplőnkre egy kisebb hadsereget ráereszteni, így teljesen elveszett a képsorokból a komolyság. Bár, ez már Park rendezésében is necces volt, de ott kevesebb ellent vert szét a főhős, mint ebben.Oldboy2013.jpg

Összegezve a dolgokat, nem bántam meg, hogy időt szántam erre a remake-re, mert nem sikerült rosszul, de hiányzik belőle az a zseniális atmoszféra és kreativitás, ami az eredetit jellemezte. És a helyzeten még a túl nagy mértékű vágás is ront, nem kellett volna azt a 30 percet kikukázni, remélem lesz ebből még egy rendezői változat. De ugye abból kell élni, amink van és azt kell hogy írjam, ebben a formában is szórakoztató az amerikai Oldboy, messze van koreai elődjétől és a saját lábán is csak remegve áll meg, viszont a színészi játék, a zene és az operatőri munka sokat javít a minőségén. Azonban a világ nem lenne rosszabb hely, ha nem készült volna el, míg Park alkotása évek múltán is beszédtéma lesz, ez hamar a feledés homályába vész majd.

Játékidő: 104 perc
Rendező: Spike Lee
Forgatókönyvíró: Mark Protosevich
Szereplők: Josh Brolin, Elizabeth Olsen, Sharlto Copley

Értékelés: 6/10

Címkék: amerikai film 6/10 2013 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr625850454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása