Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Karla (2006)

Barbie és Ken gyilkolászik

2014.03.18. 17:39 SZANDRA

karlac.jpgBeszélgessünk kicsit a valódiságról és az érzelmi terrorizmusról. Kezdjük az első témánál, a valóságban megtörtént eseményekről készült film, amiről bővebben itt olvashattok. Ez a tudat, hogy megtörtént esemény, mindig hagy egy plusz nyomot az emberben. Legalábbis ideális esetben így van, hiszen a filmek világa alapjáraton a fikcióból építkezik, azonban ha igaz történetről beszélhetünk, az ember jobban átérzi a hétköznapiságát és bele is borzonghat, hogy úristen, ez akár a szomszédban is előfordulhat! Ez a film is ezt bizonyítja, hogy az álarcok mögött bárki lehet, és bármire képes. Valahogy ezeknek a filmnek pont ebben rejlik a varázsuk, ettől lesznek különlegesek.

Az érzelmi terror sajnos sokkal sűrűbben fordul elő, mint kellene. Ez több jelenségben is megmutatkozhat, mikor a család terrorizál, vagy akár a szerelem rabja az ember. Sajnos a nők nagyobb arányban az elszenvedői, és hogy miért? Mert a nő jobban az érzelmire van utalva mint a férfi, persze hangsúlyozom, ez személyiség kérdése elsősorban, de a nők többször hagyják magukat kiszolgáltatni, mint a férfiak.

A nők rengeteg megaláztatást, szenvedést tűrnek el a kapcsolatban, és miért? Igen egyszerű a válasz, azért, hogy a szeretett személy mellettük maradjon valamilyen szinten, sose hagyja el őket, emiatt nagyon sok mindenre képes egy nő, negatív értelemben is, ami rombolja a személyiségét és egész lényét. Mindenkinél van egy határ, embere válogatja, de ami ebben a filmben van, az már bőven abnormális. Lássuk hogy miért...

Karla Homolka, egy körülbelül 18 éves fiatal lány, beleszeret Paul Bernardo-ba, a fiú viszont szereti, és boldogan élnek együtt Kanadában, a meghitt családi otthonukban. Ez mind és szép és jó lenne, azonban Paul-nak sötét titka van: zavarodott és őrült, nőket ejt rabul, megerőszakolja a hazafelé sétáló fiatal lányokat.

Karla persze ebből mit sem sejt, neki is megvannak a maga perverziói, amiknek Paul kimondottan örül is, azonban a lány szépen lassan gyanút fog, és a férfi később nem is titkolja előle tetteit. Mit tehet ilyenkor egy nő, hát először is hívja a rendőrséget, normális esetben. De mivel Karla érzelmi terror alatt áll, és nem bír elszakadni Paultól sem, segít a vőlegényének a "hobbijában". Paul beleszeret Karla hugába, ami ugye féltékenységi vitákhoz, és brutalitáshoz is vezet. Karla huga meggyalázása után bűnrészessé válik, és a páros elválaszthatatlan lesz...együtt vitelezik ki a brutális tetteket, és a gyilkosságokat is. Ez persze a kapcsolatuknak is árt inkább egy idő után mint használna.

karla.jpg

A mű több filmfesztiválon is díjat nyert el. Bár valószínűnek tartom, hogy ebben az játszott akkora szerepet, hogy valódi eseményről szól, ami valóban nagyon megrázó. Természetesen a készítők nagy hangsúlyt fektettek a románc bemutatására, szerencsére nagyobbat mint a kegyetlenségekre, és azt is előtérbe helyezték, hogy maga Karla hogy viselte ezeket a megpróbáltatásokat, és a zsarnoki jegyességet. Itt az a természetes ha egyik szereplővel se szimpatizál az ember, hiszen gyilkosok, itt nincs pozitív karakter, persze a főszereplők esetén, csak a szadista énjük érvényesül, Karla esetében is. Hiába egy érzelmileg alárendelt nő, bűnöket követett el, aki ha megváltozni képes is lenne, marad aki marad. Őt kiengedték a börtönből, elég nagy hangot kapott ez a hír akkoriban, és Kanadában sokan el is ítélik azokat, akik engedélyezték a szabadulását.

karlam.jpg

Nem foglalnék állást konkrétabban ebben a témában, a színészi alakításban azonban annál inkább. Nem titkolom, Misha Collins (Odaát - Castiel) az oka annak, hogy megnéztem a filmet. A kis kedvenc angyalt így látni, ilyen szerepben, erősen ellentétes, de nagyon profin csinálja! Nagyon élethű, remek a szerepben, kár hogy nem nagyon vállalt más filmszerepeket sűrűbben.

A Karla-t alakító Laura Prepon más kevésbé nyűgözött le, egész végig kifejezéstelen arccal játszani, nagyon megerőltethető lehet, de bizonyos helyzetekben igenis ki kellett volna fejeznie pár érzelmet, pont amiatt hogy a karaktere picit szimpatikusabb legyen, már amennyire a szerep jelleme és a tettei engedik. Ha a szerep alapján kellett volna ítélni, most is börtönben kellene maradnia. Összességében nagyon is érdemes megnézni, Misha Collins miatt feltétlenül, 7/10.

Címkék: 2006 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr735857343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GinnyWinchester 2015.03.18. 16:45:18

Úristen, ez a film... én is csak Misha Collins miatt néztem meg és hátborzongató volt. Egyszer láttam és többet asszem nem is akarom. Jujjjj :P De jól játszik benne úgyhogy tényleg érdemes megnézni :)

süti beállítások módosítása