Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ragadozók (2010) - Predators

2014.03.13. 18:15 tfsello

p5122130464384.jpgA Predator 2 elkészítése (1990) után, a stúdió félrerakta a Ragadozók történetét. Helyette megrendezték az Alien vs Predator szörnyűségeket (pont a Ragadozó 2-ben látottaknak is köszönhetően), de azokat jobb is elfelejteni.

1995-ben Robert Rodriguez írt egy szkriptet a filmhez, de a 20th Century Foxnak nem tetszett; túl nagynak ítélték a költségvetést. Az ötlet 15 év múlva került elő legközelebb: „A történet megegyezik azzal, amit akkor írtam. Felkértek, hogy írjak egy Predator-sztorit, mialatt arra vártam, hogy nekifoghassak a Desperadónak 1995-ben. Eszement volt ez a dolog, amivel előálltam. Most tekerjünk a jelenbe, úgy fél évvel ezelőtt rábukkantak a szkriptre és felhívtak. »Hé, új életre akarjuk hívni ezt a franchise-t, és megtaláltuk a régi írásodat. Éppen ebbe az irányba szeretnénk vinni a sorozatot! Legyen ebből valami.« Szóval most eszerint csináljuk.”

Rodriguez a film producere lett, a végső forgatókönyvet pedig Alex Litvak és Michael Finch írta. A rendezői szék tekintetében gyorsan döntött a stúdió. A nemes feladatot a magyar Antal Nimród kapta. Magyarországon a Kontroll című filmmel futott be, ezután jöttek a külföldi, értsd hollywoodi felkérések, így már a tengerentúlon is letette a kézjegyét; ő rendezte Az elhagyott szobát és a Szállítmányt. Ezek a filmek egészen jól sikerültek, én úgy gondolom a direktor művészi kvalitásai megkérdőjelezhetetlenek.

A többit a tovább mögött.

p5123046203052.jpgRodriguez és Antal úgy döntöttek, hogy az új filmet az első és a második rész folytatásaként álmodják meg. Ez azt is jelenti (szerencsére), hogy figyelmen kívül hagyják az Alien vs Predator filmeket. Arnold Schwarzenegger és Danny Glover után nagy feladat volt a főhős színész kiválasztása. A filmvilág nem kis meglepetésére a szerepet az Oscar-díjas Adrien Brody kapta (szintén magyar származású), aki egyáltalán nem akciófilmjeiről volt híres, így merész volt a választása. A filmet 2009. szeptemberében kezdték el forgatni; 53 nap alatt lett kész a mozi.

A történet röviden: Egy elit harcosokból álló csapat csöppen (szó szerint) egy titokzatos helyre. Nem ismerik egymást, és nem tudják, hogyan kerültek egy idegen bolygóra, méghozzá szabad prédaként. Egy orvos kivételével az alakulat tagjai mind hidegvérű gyilkosok: van p5122582238220.jpgköztük kommandós, bérgyilkos, elítélt, Yakuza-tag. Ők a legjobban kiképzett, legveszélyesebb 'ragadozók' a Földön, akikre most a Ragadozók egy rendkívül kegyetlen új faja vadászik. Céljuk, hogy végleg kiirtsák a bolygójukra tévedt idegeneket. Felkészülési idő nincs. Kezdődik a hajtóvadászat.

Amit a film kapcsán először meg szeretnék említeni az az, hogy úgy gondolom az óriási várakozás ellenére Antal Nimród filmje átvitte a lécet. A szereplők, bár legtöbbje „egydimenziós”, korrektül el vannak találva; Danny Trejo nagy kedvencem amúgy is.

A karakterek inkább az 1987-es filmre hajaznak. Ez alól a főszereplő és „hibbant” Laurence Fishburne a kivétel. Természetesen az is jót tett a projekt folytatásának, hogy visszanyúltak az őserdős helyszínhez. Azt külön pozitívumként fogadtam, hogy egy-két mondat erejéig Schwarzenegger karakteréről is szó esett. Néhány kritikus felhozta, hogy a Ragadozók több dolgot koppintott a korábbi részekből. Én inkább úgyp5122448914886.jpg gondolom, hogy ezek főhajtások a korábbi epizódok előtt; Antal és Rodriguez köztudottan óriási Predator-fanok.

Nagy meglepetésemre Adrien Brody működőképes, mint sci-fi akcióhős. Ehhez persze az is kellett, hogy kicsit kigyúrja magát, a színészi képességeit illetően pedig sohasem voltak kétségeim.

A sok pozitívum ellenére akadnak azért negatív dolgok is. Ilyen például, hogy kevesebb feszültség, mint az előző részekben. A film védelmében azért rögtön szögezzük le: az első részben fogalma sincs sokáig az embernek, hogy miféle mozival állunk szemben, a film harmadáig teljesen másról szól a svarcis alkotás. Ezzel p5122380112762.jpgellentétben a Ragadozókban mindenki tudja, mik ezek a lények, így a feszültség is alábbhagy. Sajnos Robert Rodriguez a kedvenc zeneszerzőjét szerződtette a filmre, John Debney-t, aki egyébként kiváló zeneművész, de Alan Silvestri az igazi Predator filmek zenés atyja. Szerencsére Debney rengeteg dallamot, zenerészt átmentett a harmadik részre.

Mindent összevetve a Predators korrekt kis film lett, az AVP-filmeket kenterbe veri, de az első rész színvonalát nem közelítette, nem közelíthette meg. A kérdés talán csak az, hogy a második vagy harmadik rész-e a jobb, és itt jön elő a „hazafi faktor”. Igenis büszkeséggel tölt el a film végén a „Directed by Nimrod Antal” és a „Director of Photography: Gyula Pados, HSC” „kiírás”. Ha tekintetbe vesszük, hogy magyar rendezőnknek viszonylag kevés pénz állt a rendelkezésére, akkor a film hibái ellenére is elégedetten dörzsölhetjük a tenyerünket. Robert Rodriguez már tervezi a folytatást, és mi csak remélni tudjuk, hogy Antal kapja meg ismét a rendezői széket, és egy esetleges nagyobb költségvetésből még jobb filmet alkot majd nekünk.

A film végi zeneválasztás egészen egyszerűen zseniális.

Szerintem: 7/10

)

 

Címkék: 2010 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr565841957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WarriorGalor 2014.03.14. 07:34:05

Az egy nagy pozitívum, hogy látszik az, hogy a film rendezője figyelembe vette az előző részekben tapasztalt "szabályokat" és nem tért el a tárgytól, mint pl. az AVP első részében ami a Déli sarkon játszódik????? (Az előző ALIEN és PREDATOR filmekből kiderült, hogy mindkét lény gyengéje a hideg..) Ami viszont nekem egy kissé negatívnak hatott az, hogy ha már nem a Földön játszódnak az események a történet szerint akkor a környezet lehetett volna kissé jobban nem földi körülményekkel teli. Kvázi lerítt róla, hogy szinte u.a. a Costa Rica dzsungel játszódott le, mint a legelső részben (megjegyzem nekem az tetszett a legjobban, a 2. rész sem volt rossz mert legalább városi környezet is lett)Szóval jobban tetszett volna, ha kissé változatosabb kissé jobban sci-fi-sebb lett volna a körítés. De azért egyszer nézhető a film, de ha valaki fanatikus akkor többször is :)))))
Legyen 6/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.14. 12:15:47

Már írtam korábban is, hogy nekem ez a film a PREDATOR film igazából, hogy miért?

1. Szerepel benne Danny Trejo aki ugye all time fav. (és kellően kemény itt is természetesen)

2. Szerepel benne W Goggins aki a justified óta fav. (és kellően beteg itt is természetesen)

3. És a legjobb rész a Yakuza vs Predator kardpárbaj. Az valami olyan "szép", hogy szavak sincsenek rá. Simán megnéznék egy szamurájkori japánban játszódó predator filmet.

Palex 2014.03.14. 13:11:55

Korrekt lett.
Nem kiemelkedő, nem is rossz, hanem tisztességes iparos munka. A költségvetés ugye nem volt akkora, mint a korábbi filmeknél.

2014.03.14. 13:12:32

@WarriorGalor: A költségvetés miatt valószínűleg ez a környezet volt a legideálisabb, mintsem elutazni a világ túlsó felére, vagy felépíteni egy óriási díszletet. A CGi szintén költséges.

Én a filmre 8.5-öst adok.

Dzsézön 2014.03.17. 13:17:18

WarriorGalor 2014.03.14. 07:34:05
A ragadozók valóban a hőséget kedvelik, de az idegeneknek egyáltalán nem hátrány a hideg. A lényeg viszont, hogy mikor ezt a piramist építették a ragadozók, akkor azon a területen még nem ilyen volt a klíma. Most meg eszik nem eszik a helyszín adott és ott most hideg van. Egyébként az AvP filmekkel felesleges is foglalkozni szerintem, mert nagyon gyengén teljesítenek és valóban csak rombolják a mitológiát.
A ragadozók nálam egy gyenge 6/10 vagy egy erős 5/10. A fényképezés kiváló volt az tény, de a forgatókönyv egy vicc a karakterekkel együtt.

süti beállítások módosítása