Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ragadozó 2. (1990) – Predator 2

2014.03.04. 18:11 tfsello

p2692553528052.jpgAz 1987-ben bemutatott Predator sikere után borítékolható volt, hogy nem kell sokat várni a folytatásra. John McTiernan rendező magasra rakta a lécet, korrekt, dzsungeles, szörnyes, ráadásul „svarcis” filmet álmodott a vászonra, amolyan férfias horrorklasszikust. Tudva levő volt, hogy ezt nehéz lesz überelni, és egyébként is általánosan elfogadott tény, hogy a nagy filmek folytatásai rendre silányabbakra sikerülnek, mint elődjei, persze ez alól is vannak szerencsére kivételek. A Ragadozó második részét is McTiernan rendezte volna, de idő közben elvállalta a Vadászat a Vörös Októberre című filmet, így a választás Stephen Hopkinsra esett. Ő korábban a Rém álom az Elm utcában ötödik részét rendezte, valamint a Mesék a kriptából című horrorsorozatban vállalt munkát, tehát nem mondható, hogy rengeteg tapasztalata lett volna

Az első rész főszereplője Arnold Schwarzenegger, bár korábban szó volt róla, nem tudta elvállalni a folytatást. Egyrészt nem tetszett neki a cselekmény, másrészt a Terminátor 2-t készítette. A főszereplő végül Danny Glover lett, akit főleg a Halálos fegyver filmekből ismerhettünk korábban, úgy, mint Mel Gibson nyugdíjba vonuló társa.

A főhős mellé kapunk még néhány ismertebb nevet, ilyen többek között Gary Busey (Halálos fegyver, Úszó erőd), Adam Baldwin (Acéllövedék, A hazafi), Maria Conchita Alonso (Trükkös halál, Menekülő ember), Ruben Blades (Az ördög maga, Volt egyszer egy Mexikó) vagy Bill Paxton (Aliens – A bolygó neve: Halál, Apollo 13, Twister). A szörny „szerepét ezúttal is Kevin Peter Halrra bízták.

A történet a következőképpen néz ki: A Los Angeles-i rendőrség munkája cseppet sem könnyű. Kevés emberrel kénytelenek felvenni a kesztyűt a helyi maffia ellen, Mike Harrigan hadnaggyal az élen. Megfogyatkozott számú csapatuk nem sokáig tartana már ki, ám egy csoda folytán valaki sorra gyilkolja a maffia képviselőit. Az ismeretlen idegen rendkívüli precizitással és kegyetlenséggel végez velük, munkája végeztével azonban a rendőrség emberei
ellen fordul. Harrigan célja mindennél jobban az, hogy megakadályozza a lényt bármi áron, különben Los Angeles utcáin mészárlás veszi kezdetét...

Folytatás a tovább mögött.

Schwarzenegger személyén kívül a lep7799229816803.jpggnagyobb változás természetesen az, hogy ezúttal nem egy dzsungelben játszódik a történet, hanem egy amerikai nagyvárosban. Az előző részhez képest a Ragadozó is kis változáson ment át. Újabb fegyvereket kapott (hajító lándzsa, szorítóháló), persze az is lehet, hogy ezek ott voltak nála Svarci ellen is, csak nem akarta használni. Az újabb fegyverek persze több mészárlást, több gyilkosságot is jelentenek, maga a lény is gyorsabb, precízebb, mint az elődje. Danny Glover figurája szemmel láthatóan is más, mint elődjéé, neki más fajta erényei vannak, de én úgy gondolom, megállja a helyét a filmben, és „elhiszem” neki, hogy képes felvenni a harcot az űrlénnyel szemben.

Bár a folytatás gyengébb, mp4918321566232.jpgint az első rész, mégis, egy valamiben mérföldkő volt ez mozi, és előtte inkább kiteszem a SPOILER feliratot. A ragadozók űrhajóján, ahol a trófeákat lehet látni, megfigyelhető egy Alien-koponya is. A rendező, Stephen Hopkins később elmondta, hogy ez az ő ötlete volt, és csak viccnek szánta az egészet, de ezzel elindította az Alienek és Predatorok közös történetét. Ez annak is köszönhető volt, hogy az Alien-franchise jogai is a 20th Century Fox stúdió birtokában vannak. SPOILER VÉGE.

Mindent összevetve tehát úgy gondolom, az a Predator második része bár nem sikeredett rosszra, de meg sem közelíti az elődjét. Ettől függetlenül szórakoztató mozi lett, ez annak is köszönhető, hogy a humor sokkal jobban jelen van, mint az első részénél. Megemlítendő még abszolút pozitívumként Alan Silvestri filmzenéje. Rengeteg elemet átvett az előző rész zenéjéből, most is tökéletes alkotott.

Egyébként a Predator 2 nemzetközi fogadtatása nem volt rossz, bár kíváncsi lettem volna, miben változott volna, ha az jó öreg Svarci vadászott volna a nagyvárosban a Predatorok ellen. A rendezőnek egyébként sikerült befutnia, a Predator 2 után olyan projekteket kapott, mint a Lost in Space, Traffic, A tíz csapás. Nem mellesleg pedig: az általam csak minden idők legjobb sorozatának titulált 24 jó pár részét is álmodta vászonra képernyőre.

Szerintem: 7/10

Érdekes, hogy régen milyen gagyi trailereket gyártottak a filmekhez. Ezt már korábban is megfigyeltem, régi klasszikusoknál. 

p495702866757.jpg

Címkék: 1990 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr25840126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

n3v3rm1nd 2014.03.05. 13:41:08

A magyar szinkron sajnos irtózatosan sikerült.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.05. 14:31:45

a nagyon kevés IGAZÁN JÓL sikerült folytatások sorába tartozik ez a film.

Dzsézön 2014.03.07. 08:34:31

Ez tényleg "csak" egy folytatás, de annak marha jó szerintem és van pár dolog amiben az elődje fölé is helyezkedett nálam: 1. Sokkal jobb színészek. 2. Az első rész egydimenziós Rambói után végre igazi karaktereket kapunk. Pl. Gary Busey és Bill Paxton által játszott figurák, de nyugodtan említhetem Danny Glovert is szembeállítva Svarci Dutch Schaeferjével. 3.Tony Pope és ahogy kiütik. :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.07. 11:19:19

@Dzsézön: így van, nekem is vannak részei amik jobban tetszenek,mint az első rész.

És kövezzetek meg, de a kedvencem a nimród féle predators.

süti beállítások módosítása