Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ördögűzés Emily Rose üdvéért (2005) - The Exorcism of Emily Rose

Egy igazi ördögűzés története

2013.11.09. 18:09 SZANDRA

220px-The_Exorcism_Of_Emily_Rose.jpgAz ördögűzés folyamata régmúlt időkre nyúlik vissza. A korai időkben is egyes papok kimondottan az exorcizmussal foglalkoztak, míg végül a VII. században hivatalos írásos nyomai és rituálék is napvilágot láttak. Egészen a középkorig ezek voltak használatosak, és később 1600-as években leírt Rituale Romanum lett az "ördögűzések nagykönyve". A szertartások menete, igék, és minden, ami korábbi tapasztalatokon alapul, ebben a gyűjteményben található.

Természetesen maga a katolikus egyház és a Vatikán is részt vesz ebben a témában, illetve felülírhatják és szabályozhatják ezeket a történeteket és a szertartások előírásait. Általában ördögűzés során egy szenthez (Szűz Máriához vagy Szent Mihályhoz) imádkoznak, és a hitük nélkül a szertartások alapján nem is sikerülhet a Gonosztól való megmentés.

Történetünk főhőse Emily Rose, egy fiatal lány, akit állítása szerint, megszállt az ördög. Ördögűzést hajtott végre Moore atya, de Emily nem élte túl a történteket. Ezek után kezdődik a film. Moore atya a bíróság elé kerül emberölés vádjával, ügyvédek és ügyészek harcolnak a törvényszék előtt, hogy kiderüljön, mi is történt valójában Emily Rose-al. Erin, az ügyvédnő munkájához hűen egyre jobban beleássa magát a megtörtént tragédia részleteibe, ami mélyen megviseli, és egyre hátborzongatóbb eseményekről szerez tudomást.

Folytatás a tovább mögött.

Emily fiatal egyetemista és gyakorolja a vallását, így mikor hirtelen hallucinációi, szorongásai, és súlyos tünetei lesznek az egyház felé fordul vigaszért és segítségért. Meg is találja Moore atyát, aki ördögűzési szertartást hajt végre, hogy Emily teste és lelke felszabaduljon.

A lány bár orvosnál is volt, inkább a lelkésze tanácsára és a saját hite és bizonyossága szerint az ördögűzés mellett döntött. A bírósági tárgyaláson jön létre ebből az ügyből fakadó általános vita: vallás és tudományok párharca. Az esküdtek előtt mindenféle vita kialakul, és a mai napig kétségesek az ördögűzéssel kapcsolatos megoldások hatékonyságai. Orvosságok vajon megmenthették volna Emily-t? Valóban az ördög szállta meg, vagy csak téveszmés volt a lány? Ezek a kérdések minden ehhez hasonló okkult esetben felmerülnek, mi alapján lehet eldönteni hogy itt tényleg természetfeletti erők uralkodnak vagy pedig pszichotikus tüneteket produkál a láthatóan beteg illető.

emilyrose.jpg

Erkölcs, hit, igazság és tények. Ezek az eszmék jelennek meg leginkább a filmben és ezért lesz érdekesebb a, mint egy szimpla thriller vagy horror, a drámaiság és a mondanivaló miatt hétköznapivá, tartalmasabbá válik. Azt tartom az egyik legérdekesebbnek a filmben, hogy nem dönti el a kérdést hogy, mi is történt a lánnyal, hanem felsorakoztatja az összes tényt és vallási nézetet ezzel az üggyel kapcsolatban és a néző magában eldönti, hogy miben hisz, ő milyen ítéletet hozott volna a saját erkölcse és meggyőződése alapján.

Igaz történet alapján készült a produkció, ez nem filmes fogás ebben az esetben. Annaliese Michel egy bajorországi fiatal lány volt, aki katolikus nevelést kapott. Felvették az egyetemre, ott azonban szörnyű rohamai lettek, orvosoktól orvosokig járt segítségért, de semmi se segített rajta, állandóan démoni hangokat hallott. Semmilyen terápia és gyógykezelés nem segített a lány állapotán, aki úgy érezte, hogy az Ördög szállta meg. Végül a család az egyház felé fordult, Alt atya pedig véghez vitte a szertartást, azonban a lány állapota nem sokat javult, persze néha saját tudatánál volt, akkor Szűz Máriát emlegette, aki elmondta neki, hogy mi is a küldetése, és miért is szenved ennyit.

Később a család bejelentette a lány halálát, és az igazságszolgáltatás őket és a papokat okolta a történtekért, amiből persze bírósági tárgyalás is lett, amit ez a film szándékozna bemutatni. Ezek most csak a lényegesebb pontok, amiknek egy részét fontosnak tartottam egy Démonok és ördögűzők egyetemi kurzuson elhangzottakon, és a lány esetéről szólnak, de bővebben itt olvashattok róla.

emilyrose5.jpg

Magáról a filmről, a történeten kívül mindenféleképpen szót kell ejteni a színészi és rendezői munkákról. Jennifer Carpenter szerintem ismerős volt sokak számára a Dexter-ből, és igyekeztem is, hogy véletlenül se Debrát írjak Emily helyett, de láthatóan Morgan nyomozón kívül más szerepei is voltak a színésznőnek és szerintem remekül játszott. Bár kicsit se tűnik tininek, szóval nem volt a leghűbb a szerephez, viszont az alakítása szerintem helytálló. Lényegében őt lehet kiemelni, de ott van Moore atya megformálója is, Tom Wilkinson, aki a maga természetességével jól alakított.

Scott Derrickson (Sinister) rendező ezúttal bár szintén ijesztgetés hangsúlyozása mellett tette le a voksát a véres jelentek helyett, a drámaiság is helyt kapott, nem beszélve az egészen jó operatőri munka mellett nézhető művet alkottak meg összességében. Mindenféleképpen azoknak ajánlom a filmet, akiket érdekel az ördögűzés, és szeretnek töprengeni a témán, szerintem egész kellemes, akár páros kikapcsolódást nyújt estére. Nem túl rémisztő, de tele van feszültséggel, élettel, és gondolkodásra is késztet a mondanivaló kapcsán. 7/10.

Címkék: 2005 amerikai film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr45611596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása