Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Amit, eddig nem tudtál a Halloweenről

2013.11.01. 10:11 Csabi87

Tegnap már elkezdtük szemügyre venni John Carpenter kis életét és ahogy ígértük ma folytatjuk, amit elkezdtünk.

Erre a napra az 1978-as Carpenter film a Halloween jutott, ezzel kapcsolatban szedtünk össze néhány érdekességet, kizárólag azokra fókuszálva. A produkcióról egyébként már volt ajánló, azt itt találjátok. És akkor jöjjenek az információk.

A Myers által viselt maszk tulajdonképpen egy Star Trekes William Shatner álarc. Költségkímélő jelleggel egy jelmezboltban szerezték be a maszkot, ez volt a legolcsóbb megoldás. A hajat eltávolították róla, átfújták más színűre és a szemek méretét is megváltoztatták.

halloween-1.jpg
A Halloween főcím zenéje 5/4-edben lett megírva és természetesen Carpenter szerezte, ezt a megoldást, az apukájától tanulta.

Michael Myers pszchiáterét Dr. Sam Loomisnak hívják, pont mint Janet Leigh titkos szeretőjének orvosát a Psycho-ban. A doktor szerepét egyébként Carpenter Peter Cushing és Christopher Lee részére is felajánlotta, mindketten nemet mondtak. Lee utólag azt mondta, hogy élete egyik legnagyobb hibája volt ez a döntés. Az eredeti forgatókönyv a The Babysitter Murders címet viselte és nem is egy napon játszódott, később aztán költségvetési okokból történtek változások és a cím is inkább a Halloween lett.

halloween-2.jpg
Donald Pleasence, aki végül eljátszhatta Dr. Sam Loomis-t 18 percet látható a képernyőn, ezeket a jeleneteket 5 napig forgatták. Donald Pleasence egyébként még két másik Carpenter filmben is szerepel, A sötétség fejedelmében és a Menekülés New Yorkból címűben. A színész egyébként azért vállalta a szerepet, mert a lányának A 13-as rendőrőrs ostroma az egyik kedvenc filmje, azt meg ugye Carpenter rendezte.

Carpenter Hitchcock iránta rajongása egyébként a Halloweenban több helyen is tetten érhető, hiszen a rendező Jamie Lee Curtist választotta Laurie szerepére, a hölgy édesanyja pedig Janet Leigh a Psychoból. Jamie Lee-nek ez volt az első nagy filmje, amiért 8000 dollárt tehetett zsebre. Mondjuk az is igaz, hogy első blikkre Anne Lockhart volt a kiszemelt a szerepre.

Ha pedig már tisztelgés, akkor ne felejtsük el Carpenter másik kedvenc rendezőjét Howard Hawks-ot, akinek 1951-es filmje A lény - egy másik világból megy, miközben Laurie bébiszitterkedik. Azt pedig tudjuk, hogy a film újra gondolását 1982-ben Carpenter elkészítette.

halloween-3.jpg
Ha már Laurie Strode, akkor érdekesség lehet, hogy a karakter John Carpenter első barátnője után kapta a nevét Debra Hill társíró és producer ötlete nyomán.

A színészek a saját ruháikban szerepelnek a filmben, mint írtuk tényleg nem volt pénz jelmezekre.

Érdekesség lehet, hogy Carpenter és Debra Hill Dennis Quaidet is szerették volna megnyerni maguknak. Az ötlet onnan jött, hogy a színész akkoriban a Lynda van der Klokot alakító P.J. Solesszal járt, így fel is kérték Bob szerepére, azonban ebből, mint tudjuk nem lett semmi, Quaid akkoriban elfoglalt volt.

Apropó P.J. Soles. Carpenter az ő számára írta Lynda karakterét, mivel lenyűgözte az a színészi játék, amit a hölgy a De Palma rendezésében készült Carrie-ben nyújtott.

halloween-4.jpg
Jamie Lee Curtis az első forgatási nap után meglehetősen elkeseredett volt és alul értékelte a teljesítményét, úgy gondolta, hogy másnap már nem kell menni a forgatásra. Amikor este csörgött a telefonja és kiderült, hogy Carpenter keresi biztos volt benne, hogy ennyi volt számára a szerep, pedig a mester csak gratulálni szeretett volna neki a remek munkáért.

A női karakterek szájába Debra Hill adta a szöveget, Carpenter pedig első sorban Dr. Loomis mondandóját találta ki.

A forgatások tavasszal zajlottak, ezért kihívás volt tököt szerezni, pedig ugye anélkül nincs Halloween.

Myers neve egyébként érdekes módon született meg, Carpenter korábbi filmjének, A 13-as rendőrőrs ostromának európai terjesztőjét hívták így.

Az eredeti változatban Carpenter hallhatjuk egy kicsit, ő Annie barátjának Paulnak a hangja a telefonban.

Címkék: john carpenter

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr375608626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2014.10.29. 20:35:21

"Ha pedig már tisztelgés, akkor ne felejtsük el Carpenter másik kedvenc rendezőjét Howard Hawks-ot, akinek 1951-es filmje A lény - egy másik világból megy, miközben Laurie bébiszitterkedik. Azt pedig tudjuk, hogy a film újra gondolását 1982-ben Carpenter elkészítette."

És sajnos a szinkronos változatban az egészet elrontják azzal, hogy a tv-ben leadott filmre rádobják a '82-es film szinkronját, azt az érzetet keltve vele, hogy már akkor is saját magát reklámozta Carpenter (a még el sem készült filmjével).

süti beállítások módosítása