Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

In Search of Lovecraft (2008)

H. P. Lovecraft világa gyenge felhozatalban

2013.10.29. 17:30 SZANDRA

lovecraft_cover.jpgHoward Phillips Lovecraft a XX. század egyik legkiemelkedőbb horror írója. Leginkább horror novellákkal gazdagította a világirodalmat, hasonlóan Edgar Allen Poe-hoz. Publicistaként ő is dolgozott, azonban az igazi áttörést a fantáziavilága hozta meg számára. Létrehozott egy világot, egy mítoszt, amit a Necronomiconban is ismertet. Műve szerint a Földet szörnyistenségek, a "Nagy Öregek" uralták réges-régen. Egyik leginkább ismert az istenségek közül szerintem Cthulhu lehet, ha máshonnan nem, akkor a South Park-ból. Ezek a lények csak arra várnak, hogy visszatérhessenek a Földre, és elpusztíthassák azt. Lovecraft több műve is erről szól, hogy a főhősök megpróbálják megakadályozni ezeknek a sötét erőknek az elérkezését és térhódítását.

Halloween ünnepe van, ebből az alkalomból Rebecca, a TV riporternő Lovecraftről szóló hírblokkot készít. Ehhez több interjúalanyt is meghallgat, hogy a nézők teljesebb képet kapjanak az író munkásságáról. Kap egy naplót is, ami mindenféle mítosszal, fekete mágiával, és démonokkal van teleírva, így ezt megismerve és feldolgozva próbálja feldolgozni a halloweeni cikket.

Így a filmben megjelenik az író elképzelt világa, a szörnyistenségek, a rituális gyilkosságok, és a főhősnő egyre közelebb kerül a tűzhöz. Több furcsa esemény is történik, halálesetek, és a forgatócsoportnak össze kell fognia, és segítséget kell kérnie ha túl akarják írni a föléjük gyülekező borzalmakat.

Folytatás a tovább mögött.

lovecraft.jpg

Ahhoz képest, hogy a film 2008-as, a színvonala harmatgyenge, nem viccelek, egy magyar film minősége is messze jobb, mint az itteni képkockák. Valószínű nagyon alacsony költségvetésből születhetett a film, bár jó alapkoncepció alapján, ez az egész kissé elrontotta a hangulatát. Bárcsak ez lenne az egyetlen baj! Ha áldokumentumfilnek készült volna, akkor még nehezen de elfogadható lenne az egész, de így mint eredeti horror, hát nem sokat ér sajnos, egyedül Lovecraftről kapunk néhány információt.

Amikor megjelennek az áldozatok, hát...szerintem ritkák azok a filmek, ahol ennyire rosszul ábrázolnak például egy szétrobbant embert, a belei valami rószaszínes műanyag halmok voltak, ami nagyon nevetségessé tette az egészet. De a lényekről inkább ne is beszélünk... annyira fura, hogy 2008-as a produkció mégis ennyire katasztrofális díszletek és színészek vannak. 

Utóbbiak külön gondot okoznak, zs kategóriás filmbe mondjuk ez való, de ennyire erőltetett játékot is csak néha kap el az ember. Mikor a főszereplő nő is szerepe szerint megijed, úgy néz ki közben, mint aki mindjárt elalszik. Pedig ő nem is nézi ezt a filmet, mert akkor lehet megérteném ezt a "nem törődöm" viselkedést.

lovecraft2.jpg

Ez a film tipikusan az ömlesztett 299 Ft-os DVD halomba illő mű. Bár többre nem is számítottam az imdb alapján se, és az is ómen, hogy még csak magyar felirat sincs hozzá. Ezt nem csodálom, mondjuk a nyelvezete eléggé egyszerű, és néhány párbeszéd még erőltetettnek is tűnik, de az utóbbi már a forgatókönyv és a színészi játék óriási hibája. Lehet hogy Blair Witch Project utánzatnak indult, mégis messze elmarad annak a stílusnak az igazi értékeitől. A két pont egyedül a Lovecraft körüli mítosznak jár, és hogy legalább ezzel a témával foglalkoztak, nem is teljesen behatóan, és olykor eléggé nevetségesen, de a jó szándék csak megvolt az ötletgazdákban.

2/10

Címkék: 2008 amerikai film 2/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr405586651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2013.10.30. 09:01:44

Amit Lovecraft körül művelnek a filmesek az már arcpirító. Az öreg műveiben annyi lehetőség van, amivel még egy középszerű filmes csapat is remekül élhetne. Nem értem miért nem értik meg ezeket az írásokat és miért nem tudják kihozni belőlük töredékét sem annak, ami bennük van. A 2005-ös némafilmen kívül (ami tényleg k.rva jó) talán a Dagon, ami tényleg működött. A Reanimator-t most nem venném ide, mert az elég sajátos értelmezés volt. :D Nagyon remélem, hogy Guillermo del Toro egyszer végre elkészítheti az At the Mountains of Maddness-t és látunk valami igazán méltó Cthulhu filmet.

SZANDRA 2013.10.30. 13:53:24

@Dzsézön: Sajnos igen, nincsen igazán kiemelkedő film a művei alapján. Elég hiba hogy egyik rendező se veszi észre igazán ebben a lehetőségeket, és megpróbálnák jó eszközökkel vászonra vinni.

süti beállítások módosítása