Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Steven Jay Sheider: 101 horrorfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz

Könyvajánló

2013.10.03. 17:48 Herschmi

101.jpgSzámtalan ilyen lista kering az interneten (az IMDB-n biztos van pár száz), és számtalan ilyen listát böngésztem át magam is, abban a reményben, hogy hátha ráakadok egy-egy igazi, méltatlanul elfeledett gyöngyszembe, de ennyire jól összerakott és magas szakértelemmel szerkesztett gyűjteményhez még nem volt szerencsém, amely Magyarországon a GABO Kiadó gondozásában jelent meg. Neki ezúton is köszönöm a recenziós példányt!

Ez a könyv végigveszi a 10-es, 20-as évek német horrorjait, majd a világháború előtti amerikai klasszikusokat, Hitchcock korszakalkotó műveit, az olasz horror és giallo felemelkedését és bukását, a slasher térhódítását, mígnem elérkezik a modern horror talán legnagyobb fordulópontjáig, a Magasfeszültségig.  Bár már 2009-ben adták ki, nem beszél még a kötet még a francia újhullámról, amelynek napjaink legsúlyosabb filmjeit köszönhetjük és valószínűleg az elkövetkező évek hollywood-i remake-áradatát is.  Ügyes szemmel tekint ki nemcsak ázsiai legjelentősebb műveire, de Skandinávia és Nyugat-Európa legjobbjait is bemutatja és a 90-es évek silány terméséből is kiszűri az igazi unikumokat.

1.jpg

Nem lehet egyetlen ilyen kollekció sem teljes vagy tökéletes, viszont egy-két dolog miatt komoly kritikával kell élnem. Nem értem, hogy-hogy nem került be egyetlen Alien-film sem a kötetbe? Nemcsak műfajt teremtettek és a világon pestisként szétáradó kultuszt, hanem az első két rész mindenképp helyet érdemel egy top100-as listán.

Másik nagy hiányzó szintén meghatározó mérföldköve volt a sci-fi horrornak, még ha a bemutatásakor hatalmas bukás is volt. John Carpenter A dologgal sokkal inkább beírta nevét a horror nagymesterei közé, mint a Halloween-nel. Utóbbinak nem kérdőjelezem meg a kötetben való jelenlétét, de illett volna megemlíteni a négy évvel előbb készült Fekete karácsonyt, amely tényleg az első slasher volt és valójában Bob Bell fektette le a műfaj legtöbb alapmomentumát és szabályát ebben a filmben, amely a mai napig a legtöbb maszkos-gyilkos horrort kenterbe veri. Elismerem, hogy Cronenberg a biohorror atyja, de talán egy film is elég lett volna tőle a listán és Wes Craven-től se kellett volna négyet berakni. Mi egy Sikoly vagy Sziklák szeme a fent említett tényleg horrortörténelmi mérföldkövek mellett? !

2.jpg

A kritikák magas színvonalúak, meglátszik, hogy egytől egyig neves filmesztéták, egyetemi előadók és kritikusok írták őket. Nemcsak filmművészeti szempontból elemzik a műveket, hanem a képek mögött rejlő társadalmi és globális hatásokat is próbálják feltérképezni. Mindezt megfűszerezik filmekből vett csattanós idézetekkel és olyan neves horror alkotók kiragadott mondataival, mint Stephen King, David Cronenberg, George A. Romero vagy Nicolas Roeg, valamint eredeti moziplakátokkal.

4.jpg

Kisebb pontatlanságok azért akadnak, pl. Az utolsó ház balra remake-jét pl. nem Craven rendezte és a Ju-On filmeknek sosem volt harmadik része (az első két dvd-re forgatott epizódot forgatta a rendező újra mozivászonra 3 évvel később, majd az amerikai remake-eket kezdte el, amiket két egy-egy órás japán epizód követett 2009-2010 körül).

Nem teljesen hibátlan, de még így is elképesztően magasra tette a lécet ez a válogatás, kötelező olvasmány, sőt Biblia a horror szerelmeseinek! 10 pontot kap tőlem!

6.jpg

A könyv a kiadó honlapján megrendelhető vagy a nagyobb könyváruházakban, online áruházakban is kapható.

Címkék: könyvajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr205543191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása