Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Démonok (1985) - Démoni

Démoni megszállás a moziban

2013.09.27. 18:25 SZANDRA

demons-poster.jpgDario Argento egyik horror kult filmjének számít a Deep Red és a Sóhajok mellett a Démonok is. Ezt Lamberto Bava (a híres Mario Bava fia) közreműködésével alkották meg, és az akkori időkben igen vérbő és feszült, rettegést keltő alkotásnak számított.

Egy álarcos férfi szórólapokat osztogat az embereknek Nyugat-Berlinben, hogy tekintsék meg a Metropol mozi újdonságát. A gyanútlan nézőközönség fiataloktól kezdve idős embereken át alapuló csoporton alapszik, valamint vak ember is részt vesz a filmvetítésen. A mozinak vannak különleges jelképei, ilyen a démoni maszk is. A film is ezt a maszkot mutatja be és Nostradamus jóslatát, miszerint eljön a démoni métely ideje.

A kórság el is kezdődik, az embereket akiket megsebesítettek a démonok, szintén démonokká válnak. A közönség menekülni próbál, de minden ajtó be lett falazva. A mozi foglyai, és rá kell jönniük hogyan állíthatják meg a kórságot, ki hozta ide őket és pontosan miért is történik mindez.

A kis csoport elbarikádozza magát, és megpróbálják megvárni, hogy kiszabadítsák őket, és minél több démon eltűnjön. Segítő különítménynek azonban nyoma sincs vagy nem érnek el a célig, így a fiataloknak maguknak kell kiszabadulniuk a démoni börtönükből.

Folytatás a tovább mögött.

A cselekmény igen egyszerű, egy démoni átok elkezd terjedni a moziban, és mindenki a túlélésre hajt. Lényegében ennyiben össze lehetne az egész filmet. Főhősünk Cheryl és George, a moziban ismerkedtek meg, és barátaikkal megpróbálnak kimenekülni a helyről. Sok információnk nincs róluk, ugyanis a személyiségüket alig ismerjük meg, leginkább csak a menekülés alatti viselkedésből tűnnek fel a jellemeik. Ha nem is a legszimpatikusabbak, legalábbis a lányok személyisége, a fiúk viszont annál bátrabbak és hősiesebbek. Nagy hangsúlyt van azon, hogy a nőket kell védeni, a férfiaknak pedig harcolni, és bár számomra hiányzott az erősebb, harciasabb női karakter, aki ugyanúgy gondolkozik és cselekszik, mint a férfiak.

demoni.png

Ez a film ízig-vérig horror. A történeten kevés hangsúly van: adott egy baljós jövendölés egy démoni megszállásról, egy titokzatos maszk, és végül egy csapat gyilkolászó démon. Bár a démonnál talán itt jobb szó lenne a zombi. Bár nagyon is úgy néznek ki mint a zombik, picivel másabbak csak, és undorítóbbak, de a lényeg hogy mutáns emberi szörnyek. A legfontosabb a filmben a vér. Mindenhol folyik keresztül-kasul, és úszik a vérben a film, ahogy a teljes helyszín is, mindenki tombol.

Bár a filmet nem Argento rendezte hanem Bava, az olasz mester keze nyoma azért meglátszik, mind a látványon, mind a forgatókönyvön. Azt is valószínűnek tartom hogy a forgatókönyv cselekményének részletei igen hamar össze lettek írva, és a hangsúlyt arra fektették, hogy hogyan is lehetne ez a film még gusztustalanabb az átlag zombis filmeknél.

Az teszi az egészet brutalitáson túl érdekesebbé, hogy a vége csattanó nagyon jól el lett találva. Az utolsó 5 percben kapunk egy pár meglepetést, ami bár nem kiszámíthatatlan, de szerintem feldobta a film színvonalát. Ehhez szorosan hozzátartozik a hangulatfestés, ugyanis mára már ismert rock előadók művei is felcsendülnek, pl: Scorpions.

demons33.jpg

Nekem mondjuk hiányérzetem van: nem derültek ki bizonyos dolgok, amikre jó volna választ kapni, de nem hiába van második része a filmnek. Valamint bevallom, annyira nagyra tartották a Démonokat néhány helyen, hogy valamivel jobbra számítottam, történet kidolgozásban mindenféleképp ütősebb alkotást is összehozhattak volna.

Remélem a következő részében többet megtudunk erről a démoni fertőzésről. Ennek a filmnek olyan érzete van, mintha egy démoni apokalipszis előzményének a bemutatása volna. Emiatt is kíváncsian várom a folytatást. 7/10

Címkék: 1985 olasz film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr65499263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

desmondwallace · http://desmondwallace.wordpress.com/ 2013.09.28. 20:23:20

Jó kis film volt. Már elég régen láttam, de a folytatás eddig valahogy kimaradt az életemből.

süti beállítások módosítása