Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Jégbe zárva (2012) - Frost

A gleccser sötét titkai

2013.09.07. 18:18 Herschmi

frost2012.jpgA tavalyi budapesti Halloween Night Feszten szerepelt volna eredetileg ez a film, ám végül nagy csalódásomra kikerült a fesztivál programjából és fél évet kellett várnom a hazai DVD megjelenésre. Május 21-én végre eljött ez a nap is, azonnal be is szereztem, majd amint időm engedte, meg is néztem. Na, ebben aztán nem volt köszönet, mondhatom, hogy nagyobb pofára esésként éltem meg ezt a produkciót, mint az általam szintén nagyon várt francia Dead shadows-t.

Agla egy kutatóbázison dolgozik, a közeli gleccserből vesznek fúrási mintákat. Pár hét után barátja is csatlakozik a csoporthoz. A fiú dokumentumfilmet forgat a kutatásról, és az abban részt vevők mindennapjairól. Egyik reggel azonban arra ébrednek, hogy kettesben maradtak a bázison, mindenki nyomtalanul eltűnt. A fúrási naplót már rég nem vezette senki, így ötletük sincs, merre keressék a többieket. Éjszakánként furcsa hangok és fények zavarják a fiatal párt, majd szép lassan rá kell döbbenniük: felébresztettek valami emberfeletti Gonoszt, amely ősidők óta a gleccser jege alatt szunnyadt…

Folytatás a tovább mögött.

Az izlandiak úgy gondolták, ideje meglovagolni a Blair Witch Project-tel kezdődő és pár éve olyannyira divatos found footage hullámot és legyártották saját művüket, amely irtózatosan gyengére sikeredett.

Az első komoly probléma, hogy unalmas és vontatott, az első 40-45 percet valósággal túl kell élni, annyira nem történik semmi. Persze utána is a már említett Blair Witch-ből ismert „Nesze semmi, fogd meg jól” stílus következik, se idegen lényt, se kísértetet, se valami megfoghatatlan gonoszt nem látunk, csak annyit, hogy rohangálnak folyton a kamerával. Mondjuk ezzel csak az a gond, hogy míg a Blair Witch-ben működött a dolog, addig itt nem. Fényekkel és hátborzongatónak szánt hangokkal próbál hangulatot teremteni a film, sajnos nem sok sikerrel. Nagyon valósnak próbálták beállítani a történteket, ami a found footage lényege is lenne, viszont akkor nem értem, miért kellett valami egyszerű, feszültségkeltőnek szánt zenét bevágni a jelenetek alá? Egy jó kézikamerás horror zene nélkül is megállja a helyét, egyszerű hangeffektekkel operálva (például Blair Witch, [REC], La casa muda). Persze a Frostot mindennek lehet nevezni, csak jónak nem.

frost_2.jpg

Komoly probléma az ilyen filmekkel, hogy pont az izgalmas részeket szúrják el azzal, hogy összevissza rángatják a kamerát, ezáltal élvezhetetlenné válik és nehezen követhető a cselekmény. Na, erre az izlandiak még rá tudtak tenni egy lapáttal, hatalmas képhibák és fehér kockák jelentek meg a képernyőn minden olyan jelenetnél, ami legalább egy kis feszültséget is hordozott volna magában. A szokásos sablonszövegeket is ellőtték, a „Tedd már le azt a #*&@ kamerát!” és a „Mindent dokumentálnom kell vele!” is elhangzott, de valami elképesztően hiteltelenül.

Frost.jpg

Ami tovább rontott a filmen (és erről kivételesen nem az izlandiak tehetnek), az a férfi főszereplő szinkronhangja volt. Egy harminc körüli, férfias kinézetű, jó felépítésű egyénnek sikerült kb. egy 18 éves pubertás végén járó hangot kölcsönözni, és ez nagyon irritált.

Az utolsó pár percre szakítottak a kézikamerás megoldással, sajnos ez sem segített a filmen, inkább csak rontott. Az addig egész korrektül játszó női főszereplő valami irtózatos fapofával tolja le az utolsó perceket, mellé párosul egy szintén nagyon gyengén teljesítő mentőcsapat-vezető. Valami ködös magyarázattal előálltak még a történtekre, amiből persze szintén semmit se lehetett kihámozni. Ugyebár egyszerűbb ködösíteni, mint egy tisztességes történetet megírni.

frost_1.jpg

A found footage műfaj összes hibáját magán hordozza, ráadásul meg is fejeli ezt egy elképesztő mértékű ötlettelenséggel és unalommal. Sajnos a [REC]-féle gyöngyszemek mellett hatalmas mennyiségű silány minőségű alkotás lát napvilágot a mai napig, köszönhetően annak, hogy viszonylag egyszerű és olcsó elkészíteni az ilyen filmeket. Hatalmas csalódás volt, főleg annak tükrében, hogy láttam már jól sikerült izlandi horrort. Senki se pocsékolja rá az idejét, pláne a pénzét! 2 pontot kap.

Ez a cikk a Premier MoziMagazinban is megjelent.

Címkék: 2012 2/10 ajánlók izlandi horror finn horror

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr115488503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása