Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A vértől csöpögő ház (1971) - The House That Dripped Blood

Antológia a Psycho szerzőjétől

2013.08.30. 18:07 Csabi87

vertolcsopogohaz-poster.jpgA vértől csöpögö ház. Nem ez az a cím, amitől a legtöbb horrorrajongó lázba jön? Vér, ház, mindez antológiás kivitelezésbe csomagolva, nos kérem tényleg egészen csábítóan hangzik, az egyetlen bökkenő mindösszesen az, hogy amikor a 90. perc környékén felkelünk a fotelből hiány érzetünk lehet, ugyanis ebben a filmben egy milliliternyi vért sem láthatunk. Picit olyan, mint a gól nélküli foci meccs. Nem feltétlen rossz, sőt az igazán nagy rajongók talán élvezik is, hiszen akadnak helyzetek, de azért biztos, hogy nem fogjuk baráti összejöveteleken felemlegetni, hogy de marha jó volt.

Történetünk középpontjában egy rejtélyes ház áll, ahol az egyik ismert, leginkább horror karaktereket alakító színész eltűnése ügyében kezd el nyomozni a Scotland Yard egyik felügyelője. Az ügy felgöngyölítése során óhatatlanul megismerkedik az ingatlanközvetítővel, aki pár héttel korábban bérbe adta a házat, a férfi pedig misztikus és talán vérfagyasztónak nevezhető történeteket mesél a nyomozónak és azt próbálja bizonygatni, hogy a ház gonosz és az tehet, mind a színész eltűnéséről, mind pedig néhány korábban történt rejtélyes halálesetről.

Egy részt megismerhetjük egy középkorú író történetet, aki a házban szeretné befejezni legújabb regényét, de az írás folyamán egyre inkább "megszállja" őt a megalkotott karaktere és már nem tud önmaga lenni. Rajta kívül egy a szintén a házba költöző úr történetét is megismerhetjük, akit megigéz egy női bábú a helyi panoptikumban és nem tud szabadulni az emlékétől. Egy özvegy férfi és kis lánya is szerepet kap, a sztori előre haladtával pedig hamar kiderül, hogy a leányzó cseppet sem olyan ártatlan és szende, mint ahogy azt gondolhatnánk. Végül pedig természetesen az eltűnt színész nyomára is rábukkanhatunk és kiderül, hogy valójában mi is áll eltűnésének hátterében.

A tovább mögött folytatom.

vertol-3.jpg

Lényegében tehát 4 történetet ismerhetünk meg, amelyek egyáltalán nem rosszak, de meg lehetősen vérszegények és itt még a magyar címadó fantáziáját sem hibáztathatjuk, hiszen tulajdonképpen szó szerinti címfordítás történt.

vertol-2.jpgSebaj ezen túl kell lépnünk és lépjünk egészen addig, hogy megemlítem a forgatókönyvíró nevét. Robert Bloch. Remélem a többségnek azért ismerős a név, de ha nem, akkor segítek egy picit, az úriember nevéhez fűződik a Psycho című regény, de ezenkívül persze sok más történetet és film, TV film is.

Ilyen szempontból talán nem is csoda, hogy a történetek inkább thrilleresebb beütésűek és az eltelt évek alatt rengetek filmben láthattuk már az bemutatott szituációkat - legalábbis egy részüket mindenképpen.

Engem picit a régi angol Hammer horrorokra emlékeztetett a dolog, de ezen talán nem is kell csodálkozni, ennek megfelelően pedig azon sem, hogy ez nem egy vérbő rémfilm és ilyen szinten pedig egészen szívet melengető ez az alkotás is. Ahogy annak idején a Hammer produkciókban itt is kapunk ismert és elismert neveket, ilyen téren talán Christopher Lee és Peter Cushing nevét kötelező kiemelni, de az ekkor még elég jó bőrben lévő Ingrid Pitt is feltűnik - oké, mondjuk ő talán kevésbé ismert, de biztos van, akiknek mond valamit a neve.

vertol-1.jpgA történetek egyébként nem rosszak, bár annyi baj lehet, hogy mind ismerősen hat, más kérdés, hogy '71-ben ez nem volt így, de a mai horror kedvelőinek nem sok újat mutat, ám de, aki szereti az ilyen típusú és régi, picit azért lassabb típusú filmeket azoknak szinte biztos, hogy tetszeni fog.

Én 6 pontot adok erre a filmre, nem mondom, hogy végig izgultam, de kellemesen szórakoztam és néha a lüktető és modern horrorfilmek közé be kell csempésznünk egy-két régebbi darabot is.

Címkék: 1971 6/10 angol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr465055099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Syracuse 2014.08.30. 17:51:04

Félreértés ne essék, nem kötekedésből vagy nyelvtannáciskodásból írok. Nagyon tetszik a blog, igaz, nem olyan rég kezdtem el olvasni. Nem komoly helyesírási hibákkal fogok előjönni, mindössze arról van szó, hogy rengeteg helyen külön vannak írva bizonyos szavak, ahol egybe kellene, vagy fordítva (igekötők, stb. Ez (számomra legalább is) zavaró az olvasás közben.

Csabi87 · http://talesfromtheblog.blog.hu 2014.08.31. 13:06:48

@Syracuse: köszi az észrevételt, igyekszünk odafigyelni ezekre, hogy ilyen szempontból is élvezhető legyen, amit csinálunk :)

süti beállítások módosítása