Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szúnyogember (2005) - Mansquito

2013.07.26. 17:44 Csabi87

mansquito-poster.jpgA hétvégére maradunk ZS-vonalon, de azon belül is három nem is olyan régi Takács Tibor filmmel ismerkedünk meg, amelyek kötelező jellegűek a műfaj szerelmeseinek. Az előzőekhez képest egyébként egy fokkal igényesebb az, amit mondjuk a Mansquitoban is látunk, de nyilván itt sem csapkodjuk majd elégedetten a földhöz a seggünket.

A történet meglehetősen egyszerű, már-már botokat megszégyenítő puritánság jellemzi. Aktuális világunkban elszaporodtak a szúnyogok és valamiféle kisebb mutáció következtében emberáldozatokat is szednek, sokat és sok felé. Az amerikai kormány egy génkutatással foglalkozó céget bíz meg az ellenszer kikísérletezésével, amely egyébként egész jól halad, a korai eredmények elég pozitívak, ám még kell egy kis idő, amíg a szert be lehet vetni, már csak azért is, mert a kísérletek során az még nem nyert tanúbizonyságot, hogy a kifejlesztett új szúnyogfaj, akiket nevezhetünk "jó szúnyogoknak", milyen hatással lesznek az emberekre.

Ahogy az lenni szokott a kutatás fővezetője türelmetlen csóka, ezért egy halálra ítélt átszállítását kéri a közeli siralomházból, hogy rajta igazolják, hogy a kifejlesztett szúnyogok nem hatnak károsan az emberi egészségre. Igen ám, de kopasz rabunk nem hülye és amint lehetősége adódik megszökik - pechjére a laboratórium területén belül - majd kisebb huzavona után egy robbanás következtében megfertőződik az új szúnyogszerrel, aminek hatására szépen lassan egy óriási szúnyoggá változik, közben pedig jó politikushoz moszkitóhoz méltóan amerre jár szívja az emberek vérét, valamint a szintén megfertőződött laborasszisztensnőre is kiveti összetett szemét, hogy jól megpározza. Hmm...

A tovább mögött folytatom.

mansquito-1.jpg

Zseniális ZS alapsztori ez és azt hiszem ebből sok mindent ki lehetett volna hozni, viszont mégsem sikerült maradéktalanul. A legnagyobb baj talán az, hogy a film sokszor egy picit leülepszik és amikor ez a leült iszap felkavarodik, akkor is csak aprócska dolgokról beszélhetünk. Egyszerűen nekem hiányzott az akció. A szúnyogember megy, gyilkol, a rendőrbácsi keresi, a néni szépen lassan átváltozik, de mindez elég lassan és unalmasan történik.

mansquito-3.jpgA gyilkolásokkal az egyik legnagyobb baj, hogy egy részét nem mutatják, csak megjelenik Mr. Szúnyogpofa aztán vagy csak az árnyékát látjuk a gyiloknak - és akkor már örülhetünk - vagy csak vér fröccsen és ember ordít, arról nem beszélve, hogy alapból csak a végeredményt, vagyis a hullák seregét láthatjuk, magát az akciót nem.

Ez alól az egyetlen kivétel a végén látható kórházi jelenet, ahová egy-két izgalmasabb elhalálozás is befért és talán jól sikerült, de ezek is elég szerény dolgok.

A szúnyogember meglehetősen nevetségesen néz ki - és itt nem is a CGI átváltozásra gondolok, azzal nagy baj nem volt, erre volt pénz és szakember -, olyan paródiaszerű illatanyagokat bocsát ki magából, ha értitek mire gondolok. Nagy otromba, esetlen és egy épeszű emberből inkább nevetést vált ki, mint félelmet. Mint egy elnagyolt farsangi jelmez. 

Aztán a szokásos butaságok is előfordulnak, például szúnyogunkat nem lehet ám csak úgy lecsapni, ami nyilván jogos, hiszen nagy, de az, hogy a lövés lepattan róla és az áramütés is alig akar használni az picit vicces. Mondjuk ugye ha a kitinpáncélra nem is foghatjuk a golyóállóságot a mutáció eredményére talán, de elég félmegoldás volt, csak gondolom ha a lövés ártott volna neki, akkor nem másfél órás kalandba lett volna részünk, hanem 30-40 percben - mondjuk nem biztos, hogy akkor rosszabbul jártunk volna.

mansquito-2.jpg

A sok "rossz" mellett azért a fényképezést mint jót megemlíthetjük, szerintem egész pofás, na nem egy Zsigmond Vilmos munka, de azért nem is rém szar.

A forgatókönyvet egyébként Michael Hurst írta, akinek a Pumpkinhead: Blood Feud-ot, a Room 6-ot, vagy a New Blood-ot köszönhetjük, míg a főbb szerepekben Corin Nemec (Végítélet, Homokcápa), Musetta Vander (Fémszörny, A sejt) és Matthew Jordan látható.

Részemről "csak" 3 pontot ért ez a film, annyira nem volt rossz, de azért kategórián belül jó néhány ügyesebb próbálkozás is akad.

Címkék: 2005 amerikai film 3/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr34737273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása