Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Frankenstein (1994)

2013.07.11. 17:48 wodahs krad

frank.jpgMindnyájan jól ismerjük Frankenstein történetét és megannyi filmet láthattunk annak eredetéről. Doktor Frankenstein, aki megpróbált Istent játszani és életet teremteni, majd sikeresen végrehajtotta kísérletét és egy deformált életformát hozott létre, amit az akkori világban elutasítottak.

Ez a film is eme történetet dolgozza fel, de mellőzve a sablontörténetet bemutatja Dr. Viktor Frankenstein életét is.

1773-ban, Genf-ben az ifjú Frankenstein boldogan éli mindennapjait édesanyjával és édesapjával. Fogadott húgával, Elizabethel teljesedik ki a családi légkör. 10 évvel később az anya megszüli Viktor kisöccsét, ám a nő belehal a szülésbe.

Viktort lesújtja anyukája halála, de az egyenértékűség törvénye alapján szerelmi viszonyba kezd Elizabethel, majd orvosi egyetemre kerül, ahol egy teljesen új világ nyílik meg előtte.

Barátja Henry Clerval és mentora Waldeman professzor is kiállnak főhősünk elméletei mellett, de miután a professzort meggyilkolják Frankenstein egyedül áll neki tervei megvalósításának, hogy mesterséges életformát teremtsen.

Egy éjszaka sikerre akarja vinni kísérletét és erőfeszítései nem járnak eredménytelenül. A szörnyeteg életre kel és meg is szökik a doktor laboratóriumából. Viktor a történtek után hazaköltözik és feleségül veszi a gyönyörű Elizabethet. A lény azonban még szabadon járkál és bosszút forral megalkotója ellen és megkezdődik a harc a Teremtő és a Teremtmény között és közben mi magunk is szemtanúja lehetünk az ember embertelenségének és az embertelen emberségének.

Folytatás a tovább mögött.

robert-de-niro.jpeg

Részemről ez a film nem igazán tűnt horrorisztikusnak, azonban egy jó életrajzi produkció alakult ki belőle, ami Viktor Frankensteint mutatja be gyerekkorától haláláig.

Vér az mondjuk, van benne, nem is kevés, de bármilyen filmbe láthatunk kb. ugyanennyit.

A sztori számomra volt, merőben elgondolkodtam a végén. Az igazi kérdés nekem az, hogy: Ki volt a legemberségesebb a film alatt? Legtöbben sejthetitek a választ, és ha megnézitek az alkotást Ti magatok is megláthatjátok milyen cselekmények vezettek el benneteket a helyes válaszig.  Ez egyébként meg kell hagyni rendkívül érdekfeszítőnek bizonyult. A Farkasok szövetségét juttatta az eszembe. Majdnem ugyanabban a korban is játszódhat a két film.

0.jpg

A szörnyeteg karaktere igazán tetszett, (végre egy szörny ami nem csak őrjöng és morog) mert visszataszító kinézete ellenére sokat mondó intelligenciáról és nyers erőről tett tanúbizonyságot. És még pluszba Frankenstein lelkesedése is magával ragadó volt. Kicsit Mr. Keeting-re emlékeztetett a Holt költők társaságából.

A film Amerikában sajnálatos módon megbukott, de Európában sikeres volt, de a kritikák még itt sem pozitívak.

A rendezést Kenneth Branagh vezényelte Mary Shelley regénye alapján. Kenneth rendezte még a Harry Potter és a titkok kamráját, valamint itt ő játssza Viktor Frankensteint is.

frankenstein_1994_1920x1280_643666-QB59.jpg

A teremtmény szerepében Robert de Niro-t üdvözölhetjük (Válogatott gyilkosok, Bújócska), aki a szerepét szerintem tökéletesen játszotta. Megmaradt emberi mivoltában, azonban ha kellett megmutatta a különbséget közte és a mi fajtánk között.

Szereplőgárdánk következő tagja Helena Bonham Carter - Elizabeth -, akit a Harry Potter és a halál ereklyéi 2. részében láthatunk Bellatrix Lestrange szerepében. Kitűnő alakítás, hogy úgy mondjam. A szenvedély emberként és a kétségbeesés szörnyszülöttként. Nem lehet panasz a játékára.

Még utoljára jöjjön a pontozás… szerény-személyem a filmet 6/10-re értékeli. 

Címkék: 1994 amerikai film japán film 6/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr205392724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása