Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rosemary gyermeke (1968) - Rosemary's Baby

Ördög születik

2013.07.09. 17:57 SZANDRA

rosemarys-baby-poster.jpgA fiatal Woodhouse házaspár beköltözik egy csodaszép hatalmas házba, ami különös, véres múlttal rendelkezik, a fiatal pár azonban mégis úgy dönt, itt szeretnének családot alapítani.

Összebarátkoznak a Castevets házaspárral, akik nyugdíjas éveiket töltik itt régóta, így a szomszédi viszony jól kezd el alakulni. Azonban Guy és Rosemary beköltözése után megmagyarázhatatlan dolgok sora üti fel fejét ugyanis különös halálesetek történnek a lépcsőházban, és a környezetükben lévő emberekkel is hasonló szörnyűségek történnek.

A filmnek sok katolikus, vallási megnyilvánulása van, amivel a keresztény tanok egy részét emelik ki. Ez egyes párbeszédeken is hallatszik, bár legtöbbször leszólják a keresztény hívőket. Illetve pont hogy néha az okkultista, sátánista szertartásokat, amikor is Rosemary alszik és álmodik, valójában pedig az Ördög termékenyítette meg.

Folytatás a tovább mögött.

A kis ördögi poronty növekszik Rosemaryben és mindenki - főleg Castevets-ék - nagyon a szívére veszi a pici fejlődését. Mondjuk ez érthető hisz ők is részt vettek a rituáléban, és mindent megtesznek, hogy a kisfiú megszülethessen, mint az új Antikrisztus. Rosemary természetesen eleinte semmit se sejt mindebből. Minden szomszéd, és az ismerőseik nagyon készségesek vele, még orvost is ajánlanak neki. A nő azonban folyamatosan szenved a terhesség alatt. Végül egy barátja vezeti rá a sötét titkokra, hogy mi is folyik itt valójában.

Rosemary persze végül senkiben se bízik, és jön a kérdés: ez az egész csak hallucináció, vagy valóban komoly boszorkányság folyik a háttérben? Egyre jobban elkezd kutakodni a könyvekben, és összerakja a kirakós darabkáit, mennyi minden történt azóta mióta beköltöztek, mennyire nagy szerepet játszanak a szomszédok az életében.

Rosemarys-Baby.png

Végül Rosemary komoly döntésre is kényszerül, hogy kiben bízzon, mit tegyen, hogy a gyermeke túlélje ezt az egész boszorkányságot...

Rosemary személyisége valahogy érdekes, mint anya több hónapja szenved, fáj a hasa, de az orvosára hallgat aki csak annyit mond, elmúlik majd. Ha már a pici életét veszélyezteti valami, akkor már csak el kéne menni rögtön az első komolyabb görcs után kivizsgálásra, minél több orvoshoz, mindegy mennyi pénzbe kerül, csak a gyereknek ne essen baja. Legalábbis szerintem így lenne logikus, és anyai a viselkedés. De Rosemary végig a szomszédok hatása alatt áll mind addig, amíg meg nem kapja a boszorkányokról szóló könyvet.

Talán vannak a filmben itt-ott logikai hibák, mármint Rosemary tettei nem mindig teljesen logikusak, hiszen ha már sejt valamit, meneküljön, messzire, nagyon messzire. Valamint mikor a végén a lány összerakja az egész eseményt, nem azt teszi amit kellene neki, és szerintem ezzel a filmnek is meglepő vége lett, csak egyáltalán nem jó. Teljesen szimpatikus nő volt, de ezzel sikeresen lerombolta a szimpátia egy részét. A végén mire Rose mindenre rájött, hogy hogy nem viselkedett másként? Hogy lehet ezt így hagyni ennyi tudás birtokában? Ilyen boszorkányság között? Lehet persze más a természetünk, de a helyében teljesen másként viselkedtem volna.

rosemarys-baby.jpg

A rendező Roman Polanski nagyon jó ábrázolással hozta vászonra a művét, nagyon jó forgatókönyv alapján. Polanskiról gondolom mindenkinek meg van a véleménye, nekem is, de el kell ismerni, rendezőként valóban jól dolgozik. Mia Farrow remek alakítást nyújt Rosemary szerepében, és egy-két kevésbé szimpatikus jellemvonást leszámítva igazán kedvelhetővé teszi a karaktert, és nagyon jól mozog a szerepében.

A film jó, izgalmas, feszültséggel teli, és érdemes megnézni, fel se tűnik hogy több mint két órás, annyira gyorsan halad a cselekménye, és megérdemli a 8 pontot. A korában minden bizonnyal kimagasló alkotás volt, és ma is igen csak kellemes kikapcsolódást nyújt, különösen azoknak, akiket érdekel az okkultizmus és a boszorkányság. 

Címkék: 1968 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr995321100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása