Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rémálom az Elm utcában (1984) - A Nightmare on Elm Street

2013.07.06. 17:48 Wardrum

kepatmeretezes_hu_kepatmeretezes_hu_nightmare_on_elm_street.jpgSzeretek úgy nézni filmet, hogy előre tudom, amit látni fogok, az egy klasszikus mű. Hogy miért?

Mert ilyenkor duplán kritikusnak érezhetem magam, minden részletre odafigyelve és keresve azokat a pontokat, amik miatt az adott film - legyen az akármilyen évjáratú, - klasszikusnak minősül a műfajában.

Ahhoz, hogy egy produkció klasszikus legyen, sok csillag szerencsés együttállása, egy kis szerencse, meg egy csomó olyan dolog kell, amiknek a meghatározása nem az én tisztem, de egyvalamiben mind egyetérthetünk:

A klasszikus filmek alapját egy eredeti ötlet vagy egy többször felhasznált ötlet eredetibb továbbgondolása jelentheti. De a bősz hajbókolás közben nem szabad csukott szemmel elsétálni az adott film hibái mellett sem. Ma ebből a szempontból próbálom meg kivesézni nektek ezt a Wes Craven által jegyzett klasszikus alkotást.

Az Elm utcában lakó, vidám tinédzser éveit élő Nancynek és barátainak egyszer csak furcsa rémálmaik lesznek, melyeket először megpróbálnak elbagatellizálni, de később rádöbbennek, hogy ezek a rémálmok bizony nagyon is hasonlítanak egymásra és a központi figurájuk is ugyanaz…

Folytatás a tovább mögött.

Mindaddig persze továbbra sem tulajdonítanak jelentőséget a dolognak, mígnem Nancy barátnőjének álma csúnya véget ér, és nem kel föl többé. Ekkor még Nancy környezete (ideértve az egészen véletlenül éppen rendőrtiszt apját) még az áldozat barátjára gyanakszik, akit annak rendje és módja szerint lakat alá is tesznek, de amikor rejtélyes módon ő is elpatkol, már gyanítják a természetfeletti jelenlétét, ahogy Nancy és mi, nézők, azt már a film elejétől tudtuk.

kepatmeretezes_hu_nightmare_on_elm_street2.jpg

Igen, Freddy Krueger álmaikban mészárolja le áldozatait, de ki tudja, milyen indíttatásból?

Aki esetleg még nem látta ezt a filmet, annak most inkább nem lövöm le a poént, de annyit elmondok, hogy szerintem az álombéli gyilkos háttér sztorija bizony el van ám találva.

Egy pár szó a színészekről.

Itt egy kicsit küzdenem kellett magammal, mert akármennyire is tetszetős a film alapszituja, a színészek teljesítménye szerintem nem üti meg a mércét.

Pláne a főszereplő Nancy-é, akinek pedig aztán lett volna lehetősége brillírozni, és látszott is rajta az igyekezet, de valahogy mégsem jött le a képernyőről, hogy ez a lány most komolyan fél, vagy meg van ijedve, főleg a film második fele volt számomra egy kicsit hihetetlen, amikor egy csapásra átfordul az eddig 14 éves védtelen kislány egy Krueger-vadászba, aki reszkessetek betörők módszerekkel igyekszik elkapni egy vérszomjas gyilkost. Nahát-nahát.

kepatmeretezes_hu_image.png

Érdekesség, hogy ez a film Johnny Depp első szerepe, Nancy fiúját játssza, akinek, hát hogy is mondjam…szintén nem alakulnak túl jól a filmben a dolgai…

A többi mellékszereplőre nem nagyon érdemes szót fecsérelni az idősebb színészeken, kiváltképp Nancy apján (John Saxon) éreztem, hogy szinte kelletlenül játssza a szerepét, mintha nem is akarna ott lenni. Így sajnos nehéz eladni a dolgot.

Viszont itt az idő, hogy rátérjünk Freddy alakjára, aki szerintem elviszi a hátán az egész filmet. Mit nekünk harmatos Nancy, éretlen Johnny Depp, kelletlen John Saxon, amikor itt van minden idők egyik leggonoszabb horror figurája? Robert Englund azt a feladatot kapta Craventől, hogy testesítse meg az emberek rémálmait, és fene a pofáját, meg is csinálta. Méltán híres figurát faragott Kruegerből, akinek csak egyetlen mosolyától végigszalad a hideg az ember hátán.

Persze mindehhez szükség volt a sminkesek lelkes és alapos munkájához is, végül is az imidzs nem csak egy ember munkája, de az egész megálmodott franchise, Freddy Krueger karakterével a középpontban nem véletlenül lett minden idők egyik legsikeresebb horror világa.

Ez a franchise arra építi az ijesztgetést, hogy az emberek álmaiba helyezi azt, egy olyan állapotba, ahol talán a legvédtelenebbek és legkiszolgáltatottabbak vagyunk.

Freddy pedig csak erre vár.

kepatmeretezes_hu_ANightmareOnElmStreet1.jpg

A sok méltatás mellett legenda ide vagy oda, nem lehet elmenni a hibák mellett.

A kissé bugyuta színészi alakítások és néhány igazán bugyuta karakter-megnyilvánulás sajnos eléggé lehúzzák a filmet, ezért nem tudok rá 10 pontot adni, nekem ez egy 8/10-es film.

Viszont mindenkinek erősen ajánlott látni, aki eddig még nem látta!

1,2 Freddy’s coming for you
3,4 better lock your doors
5,6 grab your crucifix
7,8 better stay up late
9, 10 never sleep again

Címkék: 1984 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr25379783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Logent 2013.07.07. 09:29:40

Jó kritika,mindenben egyetértek! Lennél olyan kedves és írnál a többiről is? :)

Wardrum 2013.07.07. 11:10:57

Köszi :D

Igen, folyamatban van a dolog!

süti beállítások módosítása