Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A csendes ház (2010) – La casa muda

Avagy hogy kúrjunk el teljesen egy remek horrort

2013.07.04. 17:52 Herschmi

lacasa.jpgSok horrort láttam már, de olyat, mint a La casa muda, még nem. A film nagy részét (úgy az első 70 percet a 80-ból) egy huzamban vették fel, vágás nélkül. Nem egy új keletű találmány ez, tudtommal már Hitchcock is kísérletezett ilyen módszerrel. Hogy a nagymesternek hogy sikerült, azt nem tudom, de hogy az uruguay-iak kihozták belőle a maximumot, az szent. Egy komoly probléma van csak: irtózatosan elcseszték a befejezést. Spoileres írás lesz!

Laura egy régi házban éjszakázik apjával. A család egyik régi jó barátja kérte meg őket, hogy kicsit tatarozzanak az épületben, mielőtt eladná azt. Éjjel a lány furcsa hangokat hall az emeletről. az apja felmegy megnézni, majd dulakodás hallatszik és az öreg kámforrá válik. Laura egyedül marad a földszinten, retteg és menekülni sem tud, mert a bejárati ajtó kulcsa a drága papánál maradt, így kénytelen szembenézni a sötétséggel és az emeleten rejtőzködő ismeretlennel.

Mint említettem már, egy kamerával egyszerre vették fel gyakorlatilag az egész filmet, és nem is vallottak kudarcot a dél-amerikaiak. Belegondolni se merek, vajon hányszor kellett elpróbálni a színészeknek és az operatőrnek azt a 70 percet. Oltári nagy munka lehetett, de remekül megoldották a feladatot. Olyan érzésem volt, mintha egy found footage filmet látnék, de annak legnagyobb hibái nélkül. Nem rázkódik a kamera csupán egyetlen alkalommal, így sokkal élvezhetőbb a produkció.

A hangulatra nem lehet panasz, a sötétbe burkolózó sarkok és a lámpák hideg, kék fénye önmagában hátborzongató, ezt a hatást fokozzák a kisebb-nagyobb zajok. Fantasztikus, ahogy feszültséget keltenek még akkor is, ha az égvilágon semmi sem történik. Florencia Colucci játéka is remek, teljesen beleéli magát a fiatal színésznő a szerepbe, reális képet ad arról, hogy viselkedne egy lány egy ilyen félelmetes helyzetben. Kár, hogy ez volt eleddig az egyetlen filmszerepe.

La_Casa_Muda_2.jpg

SPOILER!!! Akkor mi a baj ezzel a produkcióval? Maga a történet, ami először egy jó kis slashernek tűnik, majd kísértettörténetnek. Persze a végén kiderül, hogy semmi sem igaz, mert a főszereplőnek tudathasadása van és ő tett el mindenkit láb alól. Oltári nagy csavar mondhatom, már a könyökömön jön ki a sok tudathasadással záródott zagyvaság. Ideje lenne, ha felismernék végre a forgatókönyvírók, hogy lejárt lemez és sokkolás helyett csak értelmetlenné teszik vele a filmeket. Mondanom sem kell, ha a slasher, ha a természetfeletti irányába megy el a film, csak nyertek volna vele. De ezzel a fordulattal még nem vágták volna végleg haza a hangulatot, de azzal már igen, hogy a végén egy szellem kislánnyal beszélget és kéz a kézben sétálgat az erdőben. Csak pislogtam, hogy mi a fasz van! Nem is értem, hogy lehetett ekkora eget verő marhasággal zárni ezt a 80 percet. SPOILER VÉGE!!!

la-casa-muda-the-silent-house-2_5.jpg

Elméletileg igaz történet alapján készült (legalábbis a filmkészítők ezt állítják, aztán hogy igaz-e?). Minden hibája ellenére annyi potenciált láttak benne az amerikaiak, hogy egy az egybe lemajmolják The Silent House címen már egy évre rá! Még nem volt hozzá szerencsém, de gyanítom, semmi újat nem csempésztek a történetbe, szimplán lemásolták az eredetit az elsőtől az utolsó percig (legalábbis ahogy Csabi87-et faggattam, ez jött le).

laca.jpg

Jó film lenne, ezért is sajnálom annyira, hogy így elbaszták a befejezést. Bárhogy máshogy csavarják a történetet, simán 8-9 pontra értékelem, de így csak 4 pontot adok neki.

A feliratot köszönjük Pedronak!

Címkék: 2010 4/10 ajánlók uruguayi film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr135345868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása