Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Gonosz halott (2013) - Evil Dead

2013.07.03. 17:24 Jason13

dae4d__Evil-Dead-2013-Movie-Poster1.jpgSzerettem volna úgy kezdeni irományomat, hogy "manapság rengeteg a remake és ezek közül csak nagyon kevés sikerül jóra", viszont így ellentmondásba keverednék magammal, hiszen nem is olyan rég sikerült a Maniac új változatát is az egekbe dicsérnem. Most pedig itt van Sam Raimi '81-s klasszikusának, a Gonosz halottnak a modern verziója, ami az én szememben kis híján le is körözi nagy elődjét. De ne szaladjunk ennyire előre.

Maga a történet nem követi teljesen a jól ismert forgatókönyvet, persze a lényeg megmaradt: a helyszín és az erdő szelleme, ami ébredése után egyenként mészárolja le a fiatalokat. A tálalás változott annyiban, hogy a kunyhóhoz érkező szereplők nem piálni és szexelni akarnak a természet lágy ölén, hanem egyik lány barátjuknak próbálnak segíteni, hogy leszokjon a drogokról. Oké, ez talán nem nagy változtatás, de nekem már ez nagyon elnyerte a tetszésem, hiszen így eltűnt a gagyi tini-horroros hangulat, ami sok remake-re rátette enyves kezét. Ehelyett egy elég komoly drámai szituációba csöppenünk bele, mely lépésről lépésre válik egy vérfagyasztó és brutális rémálommá.

Ám még mielőtt teljes erőmből elkezdeném isteníteni a filmet, kicsit vissza kell kanyarodnom a klasszikus eredetihez, mégpedig azért, mert sok helyről hallottam azt, hogy amíg ott volt humor, addig itt egyáltalán nincs. Na, kérem, Raimi Gonosz halott mozijában alig-alig pár másodpercre kaphattunk el olyan pillanatokat, ahol a készítők poénosabb oldalukat mutatták meg, tehát az is egy komor darab volt. Majd a két folytatás (vagy ha így jobban tetszik, alternatív verzió) csinált magából viccet, amivel nem is volt gond, mert tökéletesen működtek és még mind a mai napig előveszem őket, hogy megtornáztassam velük rekeszizmaim. No, de a '81-s verziót akkor emelem le a polcról, ha tényleg horrort akarok és ezért nem értem miért kell támadni a remake-t azért, mert nem komédia lett. 

A többit a tovább mögött.

Evil-Dead.jpg

Igen, kicsit talán elszaladt velem a ló, de akkor jöjjön a beígért magasztalás. A hangulat valami elképesztően sötét és nyomasztó, de emellett azért a nagy rajongóknak szívmelengető pillanatokat is okozhat, mivel a film tartalmaz néhány nagyon kedves utalást az eredetire. Sőt, nálam már akkor elkezdődött a "kedves" nosztalgiázás, mikor hőseink beléptek a kis faházba.

Azonban ami tényleg a film legnagyobb erőssége, az a gore. Komolyan mondom, ilyen minőségű és mennyiségű vért és széttrancsírozott emberi testet én még nem nagyon láttam viszonylag nagy költségvetésű stúdiófilmben. Ezért egy piros ponttal meg is jutalmaznám a bátor készítőket, mert nem semmi, amit itt bevállaltak. Oké, független horrorokban merészebb dolgokat is láthattunk már, de azért A-kategóriás hollywoodi mozifilmtől ez is elég meggyőző. És a sok ínyencség feldolgozásához remek operatőri munkát kapunk, pár pillanat erejéig még olyan beállításokkal is találkozhatunk, melyek ugyanígy szerepeltek az eredetiben.

evil-dead-picture01.jpgA sok dicséret után ideje szót ejteni a negatívumokról is, mert hiába beszélhetünk egy baromi igényes darabról, hibák azért itt is akadnak. Például a karakterek terén. A főszereplő testvérpáron kívül nem igazán lehet izgulni senkiért, nagyon nem is lehet őket megismerni, mert vagy hamar kimúlnak, vagy egyszerűen csak szenvednek. Ezekkel a cselekvésekkel pedig nem nagyon mélyítik el figurájukat. És itt vannak még a párbeszédek is! Huh, találkoztam már elég sok primitív szöveggel a filmvásznon, de az itt hallható monológok még azokhoz képest is gyengék. Nem mintha egy ilyen típusú alkotáshoz Shakespeare-re lenne szükség, de egy bizonyos szint alá nem kéne lesüllyedni.

Ennyi dolgot tudnék felhozni a legújabb Gonosz halott ellen, meg talán még azt, hogy itt-ott akad benne néhány kisebb logikai gikszer. De nálam a fentebb felsorol pozitívumok simán eltudták felejtetni ezeket, legalábbis amíg néztem a filmet. Így hát ha Raimi változatát nem is múlja felül a Fede Alvarez munkája, de legalább sikerült egy minőségi és baromira szórakoztató mozit letennie arra a bizonyos asztalra, aminek DVD változatát bátran fogom a polcon az eredeti mellett tárolni. És hogy lesz e folytatás? Nem bánnám.

U.I.: Bruce Campbell azért hiányzott!

Játékidő: 91 perc
Rendező: Fede Alvarez
Forgatókönyvíró: Fede Alvarez, Rodo Sayagues
Szereplők: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci

Értékelés: 8/10

Címkék: amerikai film 8/10 2013 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr755388268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atheist · http://www.facebook.com/limbforalimb 2013.07.03. 19:28:33

Állat film lett ez. Nem értem a fanyalgókat... Bruce Campbell meg a stáblista végén :D

2013.07.11. 16:19:22

Szerintem felülmúlja az eredetit.

süti beállítások módosítása