Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Bíbor folyók (2000) - Les Rivieres pourpres aka. The Crimson Rivers

Francia hegyvidéki krimi

2013.06.14. 18:25 SZANDRA

bibor folyok.jpgBorzalmas haláleset ügyében nyomoz Niémans felügyelő, aki Párizsból jött a hegyekbe a gyilkosság miatt. Az áldozatot több órán át kínozták, kezeit levágták, szemeit kivájták, majd embrió pózban a hegyekben hagyták.

Mindeközben Kerkékian hadnagy egy kislány 20 évvel ezelőtti balesete ügyében kutat, akit egy teherautó gázolt el, most pedig horogkereszttel megrongálták a sírját és iratait eltüntették. A két szál lassan összefut, mikor Kerkékian rálel lassan a gyanúsítottjára, azonban róla kiderül, hogy ő Niémans egy másik, a hegyekben talált áldozata. Innentől együtt dolgoznak párhuzamosan az eseteken, amelyek mint kiderül, nagyon szorosan kapcsolódnak egymáshoz, hazugságokból felépítve.

A hegyvidéki kisváros szigorú szabályok szerint él, van saját egyetemük, amire rendkívül büszkék, mert itt mindenki zseni és különleges. Be vannak az emberek korlátozva ebbe a közösségbe már az iskolában, egyetemen is azt tanulják mikor hova üljenek, minek mi a rendje, és semmilyen változtatás nem lép életbe. Itt valóban az egyetemen tanító professzorok egymás között alapítanak családot, és a gyerekeik a szuper intelligensek, akiket ebben a szellemben neveltek.

A folytatásért katt a továbbra.

Az egész nagyon abszurd, az alapvető gondolat is, hogy egy zárt közösség csak egymás között vannak, így természetesek a genetikai torzulások, van hogy messzire kell utazni valakiért, de van amiért megéri, és ez csak az egyik ok. Bár az ott lakók folyamatosan azt hirdetik, hogy milyen nagyszerű intelligenciával rendelkeznek, erre nagyon odafigyelnek, hogy fejlesszék a diákjaikat, ez a céljuk, így működtetik az egyetemük.

Max Kerkékian és Pierre Niémans között nem csak korban, személyiségben is vannak különbségek. Max forrófejű, fiatal, agresszív, türelmetlen. Niémans már megfontoltabb, tapasztaltabb, bár ő is elég agresszív, mert a titkolózás idegesítő, és ha már nyomon van, az igazság mindenféleképpen kiderül. Remekül együtt tudnak dolgozni, bár kissé eltérő természetűek, kiegészítik egymást, a közös nyomozás végén pedig rájönnek a hegyvidéki városka titkaira.

bibor folyok2.jpg

A két szerep eljátszására tökéletes és hiteles színészeket sikerült találniuk a készítőknek. Jean Reno-t szerintem senkinek se kell külön bemutatni, remek színész, és ebben a filmben is nagyon jó főszerepet kapott, és neki egyszerűen jól áll ez a kissé agresszív, de melegszívű akcióhős karakter.

Hasonló figura Kerkékian hadnagy is, akit Vincent Cassel alakít, és csak remélni tudom, hogy sokan ismeritek, mert az egyik legjobb francia színész, mind drámában, mind a hasonló thrillerekben, mint ez. Itt inkább az akciódús jelenetekben szerepelt, Reno mellett eltörpül kissé, de a közös részek nagyon jól sikerültek.

A női szereplő, Nadia Fares is említésre méltó alakítást hoz a két férfi mellett, hogy ne csak a rendőröket emeljük ki. A rendező Mathieu Kassovitz inkább színészként ismert, de be kell ismerni, a rendezői székben is megállja a helyét.

A filmet több César díjra jelölték, és elnyert egy rendezői díjat is.

bibor folyok3.jpg

A produkció tele van feszültséggel, remek a történet vezetése, nagyon jól adagolják az információkat és az izgalmas képsorokat is, amik nem egyszer igen gusztustalanok.

A zenei hatás csak nyomatékosítja a feszült hangulatot, valamint a hegyvidéki táj is, a kopár helyek, és havas hegyek végre egy változatos helyszínt hoznak, nem csak erdőben lehet ilyen cselekményt leforgatni. Kimondottan jó hogy hegyek között, hóban játszódik a történet.

Persze nem szabad kifelejteni a csavaros végét sem, ami még érdekesebbé teszi a filmet, nem beszélve az enyhén nácikra emlékeztető vonalról se. Ez véleményem szerint a maga eszméjében inkább izgalmassá teszi a filmet, hogy képviselve van egyfajta "übermensch" vonal is, még ha nem is támogatom. Így sokkal többet mond a történet, mint egy átlagos thriller. Összefoglalva aki szereti az akciódús, izgalmas darabokat, annak meg kell néznie.

7/10.

Címkék: 2000 francia film 7/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr735351275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása