Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A bárányok hallgatnak (1991) - The Silence of the Lambs

Lecter doktor fénypontja

2013.06.04. 18:13 SZANDRA

bárányok.jpgA kannibál doktor szabadságvesztését tölti egy elmegyógyintézetben amikor hirtelen feltűnik egy fiatal, ambiciózus, újonc FBI ügynök, Clarice Starling, aki felkéri Lectert, segítsen neki egy sorozatgyilkost levadászni. Dr. Lecter nem adja át könnyen az információkat, Clarice-nek nagyon meg kell nyílnia a doktor előtt ahhoz, hogy kiszedje belőle azt a tudást, amire szüksége van.

A kegyetlen sorozatgyilkos, Buffalo Bill álnéven tevékenykedik, fiatal nőket rabol el és kínoz meg, például áldozata torkába pillangó gubót nyom le, amit csak a boncolás során vesznek ki a holttestből.

Ezek mind-mind jelek, utalnak a gyilkos személyiségre, és a különös kegyetlenség miatt egyedül Lecter képes meglátni a gyilkos valódi álarcát, és megjósolni a tetteit. Mikor Bill elrabolja a szenátor lányát, Clarice egyedül vág bele, hogy elkapja a gyilkost.

Mindeközben Lecter a szökését tervezi a fogságából, okosan kijátszik mindenkit, mintha csak bábuk lennének a sakkjátszmájában, hogy minden amit kigondolt, véghez vigye. Vajon sikerül-e mindkettejük eltökélt terve?

Folytatás a tovább mögött.

Lecter előveszi pszichiáter énjét, és ettől igazán különleges a film, nem ad át csak úgy információkat, előre gondolkozik; ha fenyegetik, nem érdekli; mindent előre tervez. Annyira ismeri az emberi természetet, hogy a másik cellában lévő társát az őrületbe kergeti, mert bántalmazni próbálta Clarice-t. Lecter ebben a filmben teljes személyiségében megmutatkozik: a gyilkos énje és a pszichiáter énje egyszerre. Különleges ember, annyira zseniális, mint amennyire beteg gondolatai vannak.

bárányok3.jpg

Clarice-el való kapcsolata igen mély és bensőséges. Clarice, bár erőszak hatására, de mindent megoszt Lecterrel - élete legfontosabb eseményeit is, amik meghatározzák ki is ő és miért is van ott ahol - teljesen megnyílik, és bár eleinte az információk miatt, később mintha egyfajta pszichiáter-páciens viszony alakulna ki kettejük között. Kölcsönösen együttműködnek, és Lecter ki is elemzi Starling személyiségét, és apróbb próbatételeket is állít elé.

A cselekmény központjában végig Clarice van, őt ismerjük meg alaposan, ő nyomoz, az ő nyomozásaiból ismerjük meg Bill tetteit. Bill egy hasadt személyiség, ami hamar megmutatkozik, transzvesztita és élvezettel kínozza egy gödörben áldozatait. A szenátor lányával azonban meggyűlik a baja, és ehhez még hozzá jön Starling is.

Az ügynök lány nagyra törő, erős nő, aki megmutatja gyengeségeit - kérésre - Lecternek, ettől is válik igazán erős személyiséggé, felfedi a céljait, múltjának sötét foltjait, Lecter rámutat a nő személyiségére, és a nyíltsága miatt nagyon közel is kerülnek egymáshoz. Lecter doktor személyiségéről nem is igazán tudunk meg mindent, ő analizál, a rémtetteit szóba hozzák, de ő külön nem nyílik meg még Clarice-nek se, így válik még rejtelmesebbé a karaktere.

bárányok2.jpg

Ez a film méltán nyert rengeteg díjat: 5 Oscar díj (köztük a legjobb film és forgatókönyv), BAFTA díj, Berlini Nemzetközi Filmfesztivál legjobb rendezőnek járó díj. Jonathan Demme valóban nagyon jó direktori munkát végzett, életpályáján a legkiemelkedőbbet a Philadelphia mellett.

Kiváló színészek sorakoznak ebben a filmben is, Sir Anthony Hopkins természetesen jót alakít, amit a filmes szakemberek Oscar díjjal honoráltak. Jodie Foster talán egyik legfontosabb szerepét játszotta el ebben a filmben. Ted Levine.nél valószínű senki se tudta volna jobban megformálni James Gumbot, alias Buffalo Billt. Mindenesetre a filmben Anthony Hopkins viszi az Oscart, remek alakítást nyújt, ahogy néz, attól a hideg kirázza az embert, ugyanakkor magasztosan viselkedik. Egyszerre szemlélteti a pszichiáter és a pszichopata énjét is, ettől lesz igazán komplex a személyisége, és mindezt a vászonra vinni, erre leghitelesebben Sir Hopkins képes. Látni kell a filmet kötelezően, ahogy a többi részt is, azonban ez a felvonás talán mind közül a legkiemelkedőbb.

10/10.

Címkék: 1991 10/10 amerikai film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr825320580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tetsu 2014.06.04. 09:58:55

Igen igen, jó a film,de nekem a Manhunter jobban tetszett.

süti beállítások módosítása