Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Tudatalatti erőszak (2000) - Subconscious Cruelty

Kanadai beteg gore

2013.05.27. 18:01 SZANDRA

subconsciouscruelty.jpgMindenekelőtt leszögezném, nem rajongok a gore filmekért, legtöbbször a teljesen értelmetlen történet és a sok perverz véres jelenet mellett semmi különlegessége sincs, sőt egyenesen visszataszítóak.

Elismerem, hogy érdekesek, de sokszor negatív értelemben. Azonban vannak kivételek, amikben vannak érdekesebb gondolatmenetek, a cselekményben történik valami, ami miatt máris érdemesebb megnézni egy-két gore filmet.

Ilyen a Subconscious Cruelty is, ami a maga kegyetlenségével próbál filozofálni a mai brutális világunkról.

A film maga négy kisebb részből áll össze. Az első részben egy meztelen nő gyomrából kivágnak egy szemet. Ennek persze nincs értelme, és undorító is, egyedül ami lényeges emellett a gondolatmenet, ami elhangzik a filmben, a jobb agyféltekés gondolkodásról, semmi köze a történethez, de maga az elmélkedés érdekes. A bal agyfélteke a maga racionalitásával rendkívül fontos, és használni is kell, mindig, persze érzelmi téren a jobb agyfélteke a mérvadó, a bal racionalitása elengedhetetlen mindenben.

A többi részről a tovább mögött olvashattok.

A második részben egy beteg férfi akarja megölni a húga magzatát, mert hogy a teremtés folyamatát akarja meggátolni. Ez is igen beteg teória, és nem is lehetne belőle bármilyen értelmet levonni. Kissé felmagasztalja magát a férfi, hogy mint pasi, ő a teremtés kulcsa, ami persze csak félig igaz, és bár itt is nem kevés monológ szerepel, érdekes, de ez is teljesen elmebeteg vonal. Erős felsőbbrendűségű érzés van benne végig, amit persze csak a legbetegebbek tartanak fontosnak. Inkább nem írom le teljesen mi van benne, de a maszturbálástól kezdve a szülésig, a baba véreztetéséig minden, ami bebizonyítja, hogy a készítők se épek.

A harmadik rész szereplői néhány meztelen ember, akik hemperegnek a vérben és perverzek, ennyi. Ennek értelmét se láttam, lehet hogy pusztán a  testi vágyak és perverziók kivetülése, hogy mennyire semmi az egész, csak testiség. Nem tudom, de felesleges is megfejteni talán, mindenkinek külön "üzennek" ezek a jelenetek, a saját értékrendjük és gondolkodásmódjuk szerint.

subconsciouscruelty1.jpg

Negyedik felvonás, az elsőhöz hasonló mondanivalót képvisel, csak mindehhez még hozzájön egy vallási vonal is. Egy mártír férfit kínoznak meg brutálisan, szintén a bal agyféltekéjét akarják elpusztítani, ehhez hozzá jön még szimbolikus módon Jézus megkínzása is, akit brutális kegyetlenséggel tépnek szét nők, ami szerintem itt is a bűnt jelképezi. Voltak erős utalások a vallásra, hogy minek viseli az adott vallás jelképét, ha nem is aszerint cselekszik, amit kimond a vallás filozófiája.

A film megvalósítása szerintem igen művészi, brutális és undorító, de művészi, a hangulata nem változik, képekben viszont eléggé felkavaró, ahogy egy gore-nak lennie kell. Karim Hussain rendező kreatívan összerakta a történetet, bár nem feltétlenül szinkronizáltak egymással a cselekmények, a bűnre és a tudatalatti erőszakra, romlottságra akart rámutatni. Ez is olyan film, hogy mindenkinek valószínűleg mást és mást üzen, persze a normális emberi értékrenden belül.

subconsciouscruelty2.jpg

Nem rajongok ezekért a típusú horrorokért, ezután se fogok, sőt, nem is kimondottan ajánlanám sokaknak, mert  van egy társadalmi kritikája, amit észre kell venni a véres és perverz képsorok mögött.

Az nézze meg, aki bírja idegekkel, elég felkavaró, nőként még jobban, egyszerűen nem annyira nekünk való ez a fajta megvalósítás. Viszont elismerem, hogy maga a film megvalósítása, rendezési módban igen művészi, és nagy szakértelem van mögötte és a bujtatott beteges erőszak gondolatmenete is igen csak figyelemfelkeltőre sikerült.

Néhol jobban kifejtették a mondanivalóját az adott résznek, de sajnos vannak hiányos részek is, ami valószínű direkt a nézőre van bízva, azért itt jobban hatott volna még néhány monológ. Így 5 pont jár a filmnek.

Előzetest sajnos nem sikerült találnunk, de ha ügyesebbek vagytok a linket megköszönjük.

Címkék: 2000 5/10 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr645295922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xamuraj 2016.08.04. 13:28:08

Az jó hogy-fentebb jelzed:)-azért nem ajánlod másnak,mert van mélyebb gondolat,társadalomkritika és művészi érzékenység benne(ahogy amúgy valóban)
Pont ezek miatt kéne.A JÓ horrorok nagy része ilyesmikről is szól.

süti beállítások módosítása