Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Genesis (1998)

Egy megtört szerelmes balladája

2013.05.18. 18:20 Herschmi

genesis-movie-poster.jpg

Genesis, mint újjászületés. Bár a rendező kedvenc témája a halál, ebben a filmben mégis meghatározó szerepet tölt be az élet kezdete, pontosabban az újrakezdés.

Főszereplőnk egy megtört művész, aki szerelmét elvesztette autóbalesetben. Gyászát munkába fojtja, és megformázza élete nőjét agyagból. Éjszakánként rémálmok gyötrik, melyben az összetört autóban magát látja holtan élete párja helyett. Egy nap viszont különös dolgokra lesz figyelmes: a szobor vérezni kezd, az ő testén pedig különös foltok jelennek meg…

Miközben a nő újjászületését csodáljuk, a férfi folyamatosan szoborrá dermed, szörnyű haláltusájáról szól ez a film. Talán Cerdá a természet egyensúlyát akarta ezzel kifejezni, ahhoz hogy élj, valakinek, valaminek pusztulnia kell. Az élet nem tündérmese, egyensúlyra törekszik élet és halál között.

Folytatás a tovább mögött.

Csodálatos zene és mesteri fényképezés jellemzi ezt a filmet (sajnos a színek nem olyan kiemelkedőek, mint az Aftermath-ban). A maszkmesterek is jó munkát végeztek, mind az agyagot száraz bőrként levedlő nőnél, mind pedig a lassacskán szoborrá dermedő férfinél. De ami a legfontosabb, Cerdá valóra váltotta azt, amiről Lucio Fulci csak álmodott, hiába próbálta többek közt A pokol hét kapujával megvalósítani. Az ekkor még fiatal spanyol létrehozta a filmet, amelyet csak a képek viszik előre, és egyetlen kiejtett vagy leírt szó és minden magyarázat nélkül is tökéletesen elmesélik a történetet, amelyhez tökéletes hangulatot kelt a zene aláfestésként.

Egyszerre gyönyörű és szívszorító ez a történet. Vajon tényleg ennyi mindent megtett volna a férfi, csak hogy újra az életben lássa szerelmét? Vagy az elmúlás szelét érezve meghátrált volna túlélési ösztönére hallgatva? Ezt döntsétek el Ti, akik remélhetőleg megnézitek az ajánlóm olvastán ezt a mesterművet, amely rövidfilm kategóriában három fesztivál győztese is.

genesis2.jpg

Nacho Cerdá mesterien összekötötte az elmúlást és a születést, a kezdetet és a véget, és ha még a színezése is olyan elképesztően jól sikerült volna, mint az Aftermathnak, akkor egy minden szempontból tökéletes alkotás lenne. Így csak 9 pontot kap tőlem. A teljes filmet meg is nézhetitek:

Címkék: 1998 9/10 spanyol film ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr515253413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása