Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mother's Day (1980)

2013.05.05. 18:59 Csabi87

mothers-day-poster.jpgA 2010-es Mother's Day a kedvenceim közé tartozik. Izgalmas, véres és jó kis karaktereket kapunk benne mind gonosz, mind pedig a jó oldalról, Rebecca De Mornay neve pedig külön említést érdemel, szerintem zseniális alakítást nyújtott.

Ennek apropóján pedig egy ideje már tervezgettem, hogy vetek egy pillantást az eredeti darabra is, hiszen ugye közhelyszerű, de sokan állítják, hogy a remake-ek az esetek többségében nem érnek az eredeti nyomába, tehát erősen bíztam abban, hogy egy jobb és izgalmasabb filmet kapok. Nem így lett. A Mother's Day eredetije olyan, mint, amikor az idegeinken próbálnak táncolni, úgy hogy elég rossz szájízzel keltem fel a székből.

Történetünk főhőse három leányzó, akik annak idején még a főiskolán barátkoztak össze, felvették az igen bizalom gerjesztő Patkány csapat elnevezést és mindent együtt csináltak. Ahogy aztán felnőttek és kirepültek az iskola falai közül a kapcsolat valamelyest megszakadt, de azért évente egyszer összejönnek és elutaznak az egyikük által kiválasztott helyre, hogy együtt töltsenek egy hétvégét és felidézzük a fiatal éveket és bolondozzanak.

Így történik ez most is, csapot-papot ott hagynak és neki vágnak a nagy világnak, ami esetünkben egy erdei kis túra lesz, tóparton, sátorral, benn a csumbujban. Kell ennél jobb? Nem igazán.

A dolog ott kezd szopóággá változni, amikor előkerül két suttyó, akik elrabolják a lányokat és haza viszik őket, oda, ahol az édesanyjuk az úr. A beteg család pedig nagyon-nagyon szeretné ha a lányok kínzások sorát élnék végig, hogy aztán a fájdalomba pusztuljanak bele. Csak, hogy ehhez a lányoknak is lesz egy-két szavuk.

A tovább mögött folytatom.

mothers-day-2.pngFontos leszögezni, hogy 1980-ban járunk. Nem mondom, hogy akkor milyen sablonosnak számított a sztori, hiszen fingom nincs róla, bár az tény, hogy őrült családot már láthattunk a '70-es években is Tobe Hooper jóvoltából, a slasherek pedig ez időtájt indultak be.

Érzésem szerint a Mother's Day ezt szerette volna meglovagolni, de mindezt harmat gyengén sikerült megoldani.

Bevezetés gyanánt, már megismerhetjük a baromira unszimpatikus gonosz családot, hiszen adott két fogyatékos gyerek, meg egy, még nálunk is háromszor idegesítőbb édesanya. Az az én nagy bajom, hogy míg Bousman 2010-es remakejében egy egész félelmetes családot kapunk, egy tényleg könyörtelen anyával a középpontban, addig itt három bohócot láthatunk, akik gonoszok ugyan, de inkább szánalmasak, mint félelmetesek - mondjuk hozzá teszem, hogy a korszakban jó néhány gonosz van, aki inkább volt szánalmasabb, mint rémisztő.

mothers-day-1.png

Egy horrorban pedig szerintem igen fontos, hogy a gonoszt is szeressük, sőt legbelül, ha nem is valljuk be, de szurkoljunk neki/nekik. Itt nem ez történik. Bosszantó kis család ez, de nagyon.

Ellenben három főhősünk legalább a szódával elmegy kategóriát képviseli, sőt nekik még szorítani is lehet, csinosak, aranyosak, bár ugye a végén azért erősen meglátszik, hogy ők se teljesen normálisak - gondolok itt az utolsó jelenetek egyikére, amit nem is nagyon tudtam hova tenni, mondjuk a zárást se. Annyira lehetett tudni, hogy mi lesz a vége.

Charles Kaufman rendező bácsi pici humort is próbált csempészni a műbe, ami nem feltétlen ment és itt látszik, hogy egy drámaibb horrort (úgy vélem, azért itt ez is cél volt), elég nehéz poénokkal ötvözni. Baromi hülyén mutattak ezek a részek és abszolút feleslegesek is voltak. Például, amikor a két testvér harcolt - esküszöm a Bud Spencer, Terence Hill filmek jutottak eszembe, itt pedig ez abszolút szarul hatott.

mothers-day-3.jpg

A film egyébként érzésem szerint picit unalmas is volt (kurva gáz, de bevallom, hogy egy helyen vissza kellett tekernem 5 percet, mert elszunnyadtam rajta - tény, hogy fáradt voltam, de akkor is) és ahhoz képest, hogy ez állítólag horror nem sok erre utaló jel volt. Nyilván a végén a lányok leszámolása durvábbra sikerült, ott akadtak jó részek, meg az eleje is tűrhető volt, de a közte lévő 40-50 perc, hát elég lagymatagra sikerült, még akkor is, ha tudjuk, hogy a '80-as években néhány lassabb menetű horrort is elénk pakoltak.

Érjünk is oda a pontozáshoz, mert többet nem igen tudok hozzáfűzni, maximum rosszat, de így is rugdostam eleget ezt a produkciót. 3/10. Részemről ez most ennyit ért, sokkal jobbra számítottam, de nem, hogy a remake nyomába nem ért, egyébként is elég gyenge horror film volt ez. Nem mondom, hogy nézhetetlen, de eléggé a sor végén kullog.

Címkék: 1980 amerikai film 3/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr694969639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása