Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Rémségek kicsiny boltja (1986) - Little Shop of Horrors

Musical az űrből jött emberevő növényről

2013.05.03. 18:36 SZANDRA

rémségek8.jpgAz 1960-as Rémségek kicsiny boltja bemutatása után kellett még várni bő két évtizedet a felújított változatig, ami musical formában került a vászonra, remek rendezővel, és színészparádéval. A horror elemeket keverni a musicalek világával, és a vígjátékkal nagy merészségre utal, de a rendező, Frank Oz alias Yoda ezeket remekül ötvözte, ami egészen az Oscar díj jelölésig repítette ezt az alkotást legjobb vizuális effektek és legjobb eredeti filmdal kategóriában.

Seymour Krelborn, az árva fiú Mr. Mushnik virágüzletében robotol, és minden álma hogy kitörjön az álmos kisvároskából, Skid Row-ból, és elnyerje Audrey szerelmét. Az üzlet forgalma megcsappant, így Audreynak eszébe jut, hogy Seymour kiállíthatná a "furcsa és érdekes növényét" a kirakatba, aminek a neve Audrey II. A napfogyatkozás napján szerezte be Seymour ezt a virágot, majd a virág akárhogy is ápolta és gondozta, sehogy sem akart nőni, azonban kiderült, hogy ez a növény vérre és emberi húsra éhes.

Seymour ódzkodik attól hogy etesse a növényt, de a karrierje és Audrey szívének megszerzéséért megteszi, és a növény erőszakos rábeszélése miatt megtalálja első áldozatát, Audrey fiúját, a pszichopata fogorvost. Ezután a növény nem áll le, folytatni akarja tevékenységét, ehhez felhasználva Seymourt, aki egyre jobban ellenkezik, a növény azonban megtalálja a módját, hogy utat törjön magának, és bekebelezze az egész bolygót akár.

Folytatás a tovább mögött.

Seymour itt szerintem sokkal szimpatikusabb, mint az eredeti verzióban, erősebb karakter, de erre a filmre jobban jellemző, hogy a karakterek összességében kidolgozottabbak. Itt mondjuk a fogorvos Audrey barátja, ami az eredetiben nem így volt megalkotva, de a nagyobb konfliktus érdekében erre szükség volt, és nagyon jót tett a cselekmények. Itt azonban rögtön megjegyzem, Seymourt Rick Moranis alakítja, akit nagyon kedvelek, remek komikus, számos nagyszerű filmben van jelen, és ez a főszerep testhez álló neki.

Ahogyan a fogorvos szerepe is Steve Martinnak, furcsa hogy ilyen jól tud musicalben játszani, és sötét haja van! Ez volt ez egyik fő indok amiért megnéztem a filmet, Steve Martin kivételesen nem ősz hajjal, így már furcsán is néz ki, de jól áll neki.

rémségek2.jpg

A fogorvosos enyhén perverz, mazochista jelenet itt is megvan, Nicholsont azonban itt a szintén remek komédiás, egyik kedvenc színészem, Bill Murray alakítja, aki remek duót alkotott Steve Martinnal, igazán jó 5 percet hoztak a filmbe, amire szükség is volt benne. Az apró mellékszerepekben is ismert színészek láthatóak, például John Candy vagy James Belushi. A csupa remek színész igazán kivételessé teszi ezt a művet.

Audrey személyisége egészen érdekes, lelki terror miatt jár a fogorvossal, holott teljesen érthetően Seymourral szimpatizál. Itt a film rámutat két szélsőséges férfitípus ellentétére, és bemutatja a nő vergődését a kettő között, bár a fogorvoshoz inkább csak a félelem köti, miközben Seymourral képzeli el jövőjét, és nem is annyira bánja hogy fiúja nyomtalanul eltűnik.

Ez a helyzet eléggé kifordított, elvont ábrázolás, de egy komédiába pont elég, főleg azt ábrázolva, hogy az esetlen, aranyos, gyengébb ember jobb választás, az örök agresszív szadista bántalmazóval szemben, aki csak tárgyként kezeli a másikat. Mondjuk erre Oz hangsúlyt is tesz egy dalban, ami maga is egy álomszerű jelenet, amit nem egy filmben, vagy sorozatban láttam már viszont, mert jól ki lehet figurázni.

rémségek4.jpg

A vizuális effektek valóban egész jól meg vannak csinálva, CGI ide vagy oda, elhiszi az ember, hogy az a növény ott van, és fel akar falni mindenkit, aki ember, és mindezt a növény tudatosan teszi. A betétdalok szerintem sokaknak ismerősek lehetnek, talán a legismertebb a Hirtelen Seymour (Suddenly Seymour) duett, bár még egész jó Steve Martin Dentist song-ja, Rick Moranis és a növény Feed me című darabja, és persze az Oscar jelölt dal is, Alan Menken szerzésében.

Igazából nehéz kiemelni bármelyiket is, mert egytől egyig jók, illenek a történethez, és felpezsdítik a vígjátékot, amiben az első részhez hasonlóan nem sok horrorisztikus bővelkedik, történetében mégis oda lehetne sorolni.

A növénynek itt nagyobb hatalma van mint az eredeti filmben, de földönkívüli, és valahogy ez illik is a történet szerkezetébe. Izgalmas, érdekes, fülbemászó dallamokkal teli produkció. Bár az eredeti alkotást valamivel humorosabbnak találom, ez a film a színészi játékban, konfliktusokban, és az egész történetvezetésben élvezetesebbé teszi a cselekményt, így 8 pont jár a filmnek.

Címkék: 1986 amerikai film 8/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr205228607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása