Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Zavar (2005) - Trouble

Nyomasztó francia thriller ikrekről

2013.04.14. 18:43 SZANDRA

trouble-poster.jpgA franciák méltán híresek a filmiparban is, mint megannyi területen (festészet, színészet, irodalom, gasztronómia) és kétség kívül szerintem igenis érdemes minél több francia filmet nézni, és ha már itt specifikus műfajokról van szó, a horrorok és a thrillerek egyaránt kiemelkedő alkotások. Szerintem ahhoz képest, hogy bár ritkábban gyártanak ilyen fajta filmeket, mint pl Amerikában, nincs eléggé megbecsülve. Mostani filmünk egy igen jellegzetes francia stílusjegyekkel megmutatkozó véres thriller a legjavából!

Történetünk főhőse Matyas, aki fényképészként keresi kenyerét, eltartja a terhes nejét és kisfiát, látszólag teljes idilli, hétköznapi életet él. Matyas árvaházban nőtt fel, gyermekvédelmisektől került oda 6 évesen, így családjáról semmilyen információja nincs. Egy nap azonban megtudja, hogy édesanyja eltávozott, így az örökösödési jogok miatt találkozik ikertestvérével, Thomassal. Megismerkednek, sok mindent megtudnak egymásról, az életüket újra összekötik, mint ahogy a testvérek szokták, valamint Matyas családja is közel kerül az ikertestvérhez, Matyas pedig Thomas kapcsolatához. Itt kezdődik a zavar...

Folytatás a tovább mögött.

Nem kertelek, Thomas el akarja lopni Matyas családját, életét, és erre meg van a maga oka, ami természetesen csak a film végén derül ki, és te jó ég micsoda brutális történés!

Amikor először láttam rendesen megviselt még engem is, és össze is szorult a szívem rendesen, hogy ez tulajdonképpen sajnos akár megtörtént eset is lehetne és ez rettentő sokkoló. De ne szaladjunk ennyire előre.

Már az hihetetlen, ahogy manipulálják egymást, valamint a hozzátartozóikat. Bár abba is rossz érzés belegondolni, hogy valaki ezt kiterveli, és elköveti a szerettei ellen. Erre legjobb reakció a kisfiúé, aki azt mondja az apjának: "Gonosz." Egypetéjű ikrek ilyen cseleket bizonyára kihasználhatnak, itt viszont ördögien ki van vitelezve, mennyi mindent át tudnak ejteni, és alakítani hazugságokkal, hogy másnak adják ki magukat, és ezzel ártanak egymásnak.

trouble-1.jpg
Matyas sötét titkokat őriz, amikről fogalma sincs, nincsenek emlékei, így testvérére tud csak alapozni, miért is tagadta ki a családja? Mi történt régen? Miért van rengeteg rémálma? Mind - mind fontos kérdések, amelyek egész végig gerjesztik a feszültséget.

A produkció tele van drámával, annyira zavaros helyzetek születnek: máshogy szimpatizálnak egymással, a gyerek félni kezd a saját apjától, mert nem tudja mi is ez az egész, a testvérek apja ki nem állhatja kitagadott fiát; annyi de annyi lelkileg terhelő jelenet van, ami inkább egy komolyabb drámához vezeti a nézőket. Főleg a családi idilli pillanatokban derülnek ezek ki, a kisfiú jobban kötődne lassan a nagybátyjához, mint a saját apjához, és annyira manipulatívak, hogy az szerintem akár kisgyereknek is, lelkileg katasztrofális.

Családi árulások minden téren: szülő-gyerek, párkapcsolat, testvéri szálak; ahol csak lehetséges, és ezek vezetnek el a cselekmény tetőpontjához. Nos a végkifejlet, én még célozni se szeretnék rá, annyira megrázó. Az biztos hogy borzasztó, és a vége szerintem önmagában nagyon zavaros, amit kissé nehezebb megfejteni. Véletlenül se lövöm le a vége csattanót, mindenesetre van amibe szomorú belegondolni, az egyik ilyen pedig a szerelem, a régi kapcsolatokba vetett bizalom, a hűség. Hogyan lehet egy ismeretlen emberben jobban megbízni, mint abban, akit már jó ideje ismer valaki, szeret, és a hibáival együtt elfogad? Csak emiatt nem tartottam igazán szimpatikusnak Claire karakterét, az lett volna, remek anya, Pierre-t jól nevelik Matyassal, de ezek a fura reakciói, hogy szereti, ismeri, mégis egy idegennel kedvesebb mint a saját férjével, csak mert elhiszi a hazug kialakított képet. Persze mivel elég zavaros a helyzet, lehet ez mentség is, de én nem tartom igazán annak. Így mindent összevetve igazán kedvelhető karakter nem is nagyon van. Matyas lenne az, de az ő személyisége is torzul, és változik, sajnos nem a legmegfelelőbb irányba.

Bővebben is lehetne amúgy bizonyos jelentekről, történesekről drámaibb gondolatokat írni, de akkor tele lenne spoilerrel, nehéz úgy kielemezni személyiségeket, tetteket sajnos, hogy ezzel a fél történet el lenne mesélve, annyira épülnek egymásra. Ez legalább azt is bizonyítja, a forgatókönyv összefüggően van megírva.

trouble-2.jpg
Az ikrek kezdettől fogva erős kötelékkel csatlakoznak egymáshoz, lehetnek nagyon hasonlóak, viselkedésben, személyiségben, azonban saját tapasztalatból is láttam, hogy ennek a teljes ellenkezője is ugyanúgy igaz lehet, mint egy kiegészítő páros esetén. Ami biztos, hogy a kötelék így is szoros. Van egy olyan érzésem, hogy itt nagyon nagy hangsúlyt fektetnek ennek a köteléknek mutatására, ami elválasztás miatt, nem is lehet annyira erős, ahogy ez meg is mutatkozik. Persze más és más lehet egypetéjű, vagy kétpetéjű ikrek esetében, az biztos, hogy mint testvérek hatással vannak egymás életére, akár a teljes életre, jövőképre nézve is.

Ha már zavarról van szó, meg lehetne említeni a személyiségzavart is. Nem tudom, és valahogy nem is szeretném megtudni, hogy hogyan lehet valaki arra képes, hogy egy teljesen más embernek adja ki magát, akár ellenkező személyiséggel? Hogy nem kap tudathasadást, ennyire másmilyennek mutatni magát, mint amilyen, csak a társadalmi elfogadás miatt, illetve kényszerhelyzetből.

trouble-3.jpg
Harry Cleven rendező mutatja meg a művészi francia forgatási módszereket, mondjuk én kifejezetten szeretem a közeli képsorokat, művészi és nyomatékosító jelentésük van, de szerintem jót tesznek a filmnek, kizökkentenek egy kicsit a szokásos képsíkból, és ezt sokszor láthattuk ebben az alkotásban megvalósítva. Hangulathoz remekül illik az ábrázolás is, és a színészi játék, szerintem a főszereplő esetében egyszerűen lehengerlő. Benoit Magimel valami fantasztikus, korábban is láttam már produkciókban, és ott is igen könnyen észrevehető a tehetsége. Ebben a filmben pazar teljesítményt nyújt, több érzelmet is kimutathatna egy-egy jelenetben, legalábbis szerintem, mindenre képes lenne, és ahogy az ikerpárt alakította, szerintem klasszisok közé való.

Összegezve, ez a film, nagyon nagyon nyomasztó., tele van feszültséggel, családi drámával. Szóval ha valaki éjjel nézi, garantált a lidérces álom, csak óvatosan a film megnézésével, lelkileg tudni kell feldolgozni bizonyos eseményeket, még ha pusztán fikció is, nagyon is nyomot hagy az emlékezetben.

8/10

Címkék: 2005 francia film 8/10 ajánlók belga film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1005148525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása