Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

American Horror Story 2. évad 7.rész

A sötét rokon

2013.04.06. 09:32 adam8

ahs fejléc.jpg

Ebben a részben egy újabb faktor erősödött: a természetfeletti. Nem mondanám, hogy váratlanul ért, hiszen ahol pap és apácák vannak, ott jó eséllyel további „furcsaságokkal” is találkozhatunk. Ez történt most is.

A sötét rokon alcímet kapó epizód az in medas res elvet alapul véve azonnal a dolgok közepébe vág és elhozza nekünk a Halál Angyalát talpig feketében, egy régi ismerős alakjában! Gondolom sokunknak feltűnt, hogy az a Frances Conroy alakította a halál szolgáját, aki az első évadban a tévétörténelem egyik, ha nem a legbizarrabb bejárónőjét. Az ő karaktere olyan erőteljes volt az első szezonban, hogy most azonnal felismertem.

Folytatás a tovább mögött.

ASH_1.png

Előjáróban tudni kell rólam, hogy olyan mértékben óvakodtam az A.S.H. esetében a spoilerektől, mint a pestistől. Csak annyit tudtam róla a rajt előtt, hogy egy elmegyógyintézetben fog játszódni, és Jessica Lange és Zachary Quinto a két húzónév az új évadban. Slussz passz, ennyit. Na, meg pár teasert megnéztem, de az előzetesektől direkt távol tartottam magam. Nem árt egy kis szenvedés!

Így nekem ez most nagyon ütött, és az első pár percben kilóra megvettek. Na, de hogy is folytatódott tovább a sztori, kivel mi történt ezalatt a negyven perc alatt?

Mary Eunice nővér kimutatta a foga fehérjét Dr. Arden előtt, s úgy vágta őt a falhoz, mint egy hisztis kiskölyök a machtboxot. Azt hiszem egy életre megtanulta, hogy ne pofozza meg a „védtelen” nővért.

Egyértelműen a rész középpontjába a Sötét Angyal és az ő „aratása” került. Nem túl sok sikerrel, mert ugyan többször próbálkozott, hogy hazavigye a szenvedő lelkeket, a legtöbb makacsul ragaszkodott saját nyomorúságos életéhez, amiből még a vég előtt megpróbálnak a lehető legtöbbet kisajtolni.

És ő volt az egyetlen, aki átlátott a fiatal nővér porhüvelyén, s meglátta a benne megkapaszkodó, majd elburjánzó gonoszt.

ASH_2.png

Az ő párbeszédük számomra az epizód legerősebb jelenete volt. Hét felvonásnak kellett eltelnie ahhoz, hogy egy életre megjegyezzem Lily Rabe nevét. Eddig sem volt rossz, hozott egy korrekt szintet, de most a hideg is kirázott a játékától. Nagyon jól hozza a benne rejlő kettős személyiséget. Nem csak bájos, de tehetséges is, ami kiemeli őt a mai sorozatszínészek közül.

Kit Walker (Evan Peters) jó nagy slamasztikába kerül, köszönhetően Dr. Thredson előre eltervezett csapdájának, hiszen továbbra is olyan gyilkosságot akarnak ráhúzni, amit nem ő követett el. A villamosszék az ő esetében már nagyon közel van, nem is csoda, hogy kísérletet tesz a szökésre.

Ami Lana-t és Bloody Face-t szálat illeti: ott is történt változás. Sajnálatomra itt véget ért az ő különös, „anya – fia” kapcsolatuk, hiszen bár Lanának a Halál Angyalát sikerült elkergetni, és később megszöknie a fogságból, a szerencsétlen végül csöbörből vödörbe került. Ilyen tényleg csak a filmekben van, hogy végre megszöksz egy végtelenül elborult elme karmai közül, s bár találsz egy fuvart, ami a menedéket jelenti, kiderül, hogy megtaláltad azt az embert,aki pont akkor akar öngyilkosságot elkövetni, amikor a kocsijában ülsz. Ez tényleg elég szürreális életkép, bár nyilvánvalóan a női kaszásunk örülhetett, hisz van egy lélek, aki szívesen vele menne a túlvilágra.

ASH_3.png

Nem is beszélve arról, hogy a balesetet túlélve felébred ott, ahol nem akart: a Briarcliff elmegyógyintézetben. Hát igen, a kör bezárt. Ryan Murphy és az íróbrigádja igazán ért ehhez.

Természetesen nem lenne igazi Aslyum – és A.H.S.- epizód Jessica Lange nélkül. Eddig kivétel nélkül mindig éltettem, és most sem teszek máshogy, hiszen a viselkedése annyira emberi volt. Továbbra is tartom, hogy az ő karakterénél domborodnak ki leginkább a jellemfejlődési szakaszok: nyoma sem volt most a jól ismert, kőkemény Jude nővérnek, helyette kaptunk egy múltja elől menekülő, földbe döngölt alkoholista nőt, aki már képes lett volna szembenézni a halállal. De előtte még valamit feltétlen tisztáznia kellett: el kell mondania a szülőknek, hogy ő gázolta halálra a lányukat….vagy mégsem? Az egyik legjobb fordulat volt, bár amikor belépett a lány, már tudni lehetett, hogy kicsoda ő. Mégis én együtt lélegeztem fel vele, s gondoltam végig azt, hogy milyen érzés lehetett egy olyan bűnt cipelni a vállán, amit voltaképp el sem követett (szerencsére).

ASH_5.png

De egy biztos: most, hogy leszámolt a saját lelkével, s végre békére lelt, Jude nővér vissza fog térni és elszántabb lesz, mint valaha!

Nem maradt más hátra,mint értékelni az epizód fináléját: Frankeinstein újabb szörnyetege szabadult el, amit Kit kemény férfi módjára meg is oldott. Azonban, mint tudjuk, az A.H.S.-nak nem kenyere a boldog happy end: a Supernatural Sárgaszemű Démonja, Fredric Lehne, aki itt Frank McCann őrt alakítja, egy jól irányzott lövéssel végzetes sebet ejtett Gracen, aki a szerelemtől megrészegülve Kit és a halálos golyó közé ugrott. Bár sajnáltam a halálát, az tény, hogy ettől vált teljessé az epizód keretes szerkezete,s mint korábban már említettem, a kör bezárult: úgy indult,ahogy kezdődött. Csak most Grace-t tényleg elragadta a Halál Angyala.

ASH_4.png

Címkék: sorozat american horror story

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr125196186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása