Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Az utolsó felvonás (2009) - Deadline

Kísértethistória sokadszorra is

2013.04.04. 18:00 SZANDRA

az-utolso-felvonas.jpgA horrorok palettáján egyik legnépszerűbb ötlet az órási otthon, ahol rémes dolgok történtek, és ezek a következő beköltöző életét keserítik meg. Ezt a cselekményszálon alapuló vonulatot személy szerint nagyon kedvelem. Elég sok alkotás megy egy kaptafára - és azt előre elárulhatom, ez a film is ide tartozik - azonban érdekesek abban a tekintetben, hogy többfajta történet mutatkozik meg.

Kimondottan szeretem mikor megismerjük a házban korábban lakott emberek életét, drámáját, és túlnyomó részben véres tragédiáját. Különösen jó ha a háznak önálló története van, mint Stephen King esetében Rose Red-nél, annak is van előzményfilmje, egy házról kialakított kép akkor a leghatásosabb, ha a néző is bele tudja élni magát az ott lévők helyzetébe, és "otthon" érzi magát benne, a szereplőkkel együtt. Így lenne a leghitelesebb, de mivel ezt nagyon nehéz elérni, marad az a koncepció, hogy a ház tele van szellemekkel, és zsigerből félünk kezdettől fogva.

A középút amikor menet közben zajokból, kaparászásokból derül ki, hogy nem rágcsálók lepték el a lakást, hanem természetfeletti lények. Ez a film ezen a sémán alapul.

Alice, a fiatal írónő beköltözik egy elhagyatott, óriási házba, hogy elmeneküljön a börtönből kiszabaduló exe elől. A ház azonban szörnyűséges titkokat rejt... Igen, eddig teljesen sablonos a történet, és az is marad végig, azonban van egy - két különlegesség a produkciónak. Lássuk mik ezek, a tovább mögött.

Alice idegnyugtatókon él, annyira retteg hogy volt barátja megtalálja, ezért is menekül nagyon messzire. A házban szépen berendezkedik barátnőjével, majd lassan elkezd dolgozni következő regényén. Ihlet híján elkezd kutakodni a lakásban, és videofelvételeket talál.

Ebből megismerjük Lucy történetét, a férjével együtt éltek a lakásban, és a sok kis kazetta alapján rengeteg részlet derül ki az életükből. Ami különbözővé teszi a többi ilyen filmtől, hogy itt a főszereplő és a mellékszereplő életútja nagyon hasonló, így Alice könnyen azonosul Lucy-val aminek ténylegesen szemtanúi is leszünk.

Deadline2009-01.jpg

Kicsit érdekes ez a megoldás, mintha túlságosan is hasonlítanának néhány ponton, ami kicsit se baj, viszont nem ad igazán nagy pluszt az egészhez, szerintem néha el is vesz a karakterek egyéniségéből. Alice megpróbálja kideríteni mi történt Lucy-val, mert a kazettákból nem minden derül ki, csak bizonyos kulcsfontosságú tett, ami Alice-re is hatással lesz.

Nagyon nehéz erről a filmről beszélni... sajnálom, de azon kívül hogy átlagos, és bár ezek a párhuzamok jók, az ijesztgetés kb A múmia filmek szintjét üti. Tulajdonképpen ezt a produkciót már láttátok, csak más szereplőkkel, más címen... de láttátok. Azonban egy valami volt, ami nálam azóta is kicsapta a biztosítékot. A vége.

Ha valaki látta már ezt a filmet, nagyon szépen kérem, magyarázza el nekem, hogy ez most micsoda? Mi történt? Mi volt ez? Komolyan végig követtem az egészet, inkább egy gyengébb thrillernek nevezném, rengeteg párhuzam, és egy csipetnyi feszültség kíséri, de ez a befejezés... Nekem olyan az egész, hogy nem lett vége. Van még egy csomó kérdésem a végével kapcsolatban, de nem spoilereznék, hogy lehet így befejezni egy filmet?

Deadline2009-10.jpg

Általában jó ötletnek tartom, ha egy film nyitott befejezéssel végződik, de itt ez teljesen értelmetlen, és megkavar mindent ami eddig volt, illetve az utolsó jelenet nem odaillő. Most ez az egész csak hallucináció, vagy sem? Na mindegy, lehet ezt is mindenkinek magának kell eldönteni, mert hogy a zárás nem tisztáz semmit se, az 100 %. Igazából ezért is szerettem volna erről az alkotásról írni, hogy nagyon furcsa ettől a végén lévő pár perctől. Tulajdonképen nincs vége, vagy csak nagyon művészi szeretett volna lenni a végére ami nem sikerült olyan jól.

Bizonyos részleteket csak azért nem szeretnék leírni, mert akkor tulajdonképpen az egészet elmesélem, pedig vannak benne érdekes témák, féltékenység, erőszak és még lehetne sorolni, de ez csak a drámai rész. A horror része jóval elenyészőbb, ijesztgetésre menne rá, de közben még sem, az a szándéka hogy féljnük, de közben mégse, szinte majdnem mindegyik jelenetnek ilyen az ábrázolása.

deadline3.jpg

Sean McConville írta és rendezte, a színészi gárda pedig nem nyújt annyira kimagaslót, de mindenféleképpen meg kell említeni a fiatalon elhunyt Brittany Murphy szereplését, ugyanis itt is kamatoztatja tehetségét, ezúttal a horrorok világában. Nagyon jól játszott ebben a filmjében is, és Thora Birch, mint Lucy szintén a film színvonalát emeli.

Semmi különleges nincs ebben Az utolsó felvonásban, leszámítva a színészi játékot, a hasonló életútra kidolgozott cselekményt, és ha valaki éppen csak este egy nem agyzsibbasztó félálomban nézős horrorra vágyik annak, ez tökéletes, csak a végén ne kezdjen el töprengeni az ember. Lehet hogy ez volt a rendező célja, hogy az a videofelvétel a nagy csavar, hogy emiatt marad meg az emberek fejében ez az alkotás, mert nincs is igazán vége az egésznek, de nem ez kellene fő célnak, szerintem kellemetlen lesz.

Azonban 5 pontot érdemel.

Címkék: 2009 amerikai film 5/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr865163868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása