Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A mostohaapa (1987) – The Stepfather

Vérbeli családmészárlás

2013.04.03. 18:45 Herschmi

The-Stepfather-1987.jpgA család a legfontosabb közeg, ami körül vesz minket és talán ez van a legnagyobb hatással is a személyiségfejlődésünkre. Bármilyen is legyen, egy dolog biztos csak: nem választhatunk családot. Kivéve Morrison-t, aki úgy jár házról házra, mint egy buzgó prosti kuncsatfról kuncsaftra, és amint csalódik bennük, felaprítja aktuális szeretteit.

Stephanie-nak nem könnyű az élete. elvesztette édesapját, az iskolában gondjai vannak, és még megözvegyült anyja is összeszed neki egy nemkívánatos mostohaapát. Jerry igazi mintaférfi, befutott ingatlanügynök, szerető élettárs és gondos pótapuka. Mindezek ellenére Steph mégsem tudja megszeretni, valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva irtózik a férfi már-már beteges mintacsalád ideáljától. Félelme nem alaptalan, senki sem sejti, hogy Jerry lehengerlő mosolya és stílusa egy pszichopatát rejt, aki időről időre meggyilkolja a családot, amelybe beilleszkedett.

Pár éve egy szürke karácsony estén vetítette le ezt a filmet a Viasat 6 és jobb híján megfelelő programnak tűnt az amúgy is utálatos ünnep eltöltésére. Egy gyenge B-kategóriás horrorra vártam, nem is sejtve, hogy mire a stáblista megy majd a tévé képernyőjén, addigra az egyik kedvenc slasheremmé válik A mostohaapa.

Folytatás a tovább mögött.

Stepfather_33_17_AllisonK.png

Hogy mitől ilyen jó ez a film? Először is, remekül válogatták össze a szereplőket. Jerry szerepében a Lost sztárját, Terry O’Quinne-t láthatjuk (emellett szerepelt még horror fronton az Ezüst pisztolygolyókban és az X-aktákban is). Remekül játssza el mind a mindenkivel nyájas, kicsit már tenyérbe mászó ingatlanügynököt, mind a pedig a mintaapát, aki elég konzervatívan gondolkodik a családról. Ezt a feddhetetlen viselkedést szakítják meg időközben az elfojtott dühkitörései, melyek meglepően hitelesre sikeredtek.

A barkácsolás, mint hobbi szintén életszerűbbé tette a karaktert, valahogy sokkal emberibb, mint valami maszkos elmebeteg, aki valami bugyuta háttérsztorival magyarázott sérelem miatt gyilkol. „Védjegye”, a dallam, amit oly sokszor dúdol pedig igazi unikummá teszi, sokkal kreatívabb ötlet volt ez, mint akármilyen elcseszett álarc.

the1.jpg

A Stephanie-t alakító Jill Schollen tökéletes választás volt a problémás kamasz szerepére. Bár már 24 éves volt a forgatáskor, mégsem néz ki 17-nél többnek és jól megformálja az élet nehézségeivel küzdő tinédzsert. az anyját játszó Shelley Hack is tökéletesen passzol az özvegyként újra boldog családanya karakteréhez. Egyedül a testvérét és fél rokonságát Jerry miatt elvesztő zsaru bátyó sikerült sablonosra és kicsit oda nem illőre. Nélküle egy picit jobb is lett volna a film.

Ez sajnos nem mondható el a 2009-ben remake címszó alatt elkészített szarkupacról. Kb. agyonplasztikázott meg olyannyira divatos hollywood-i szépfiúkból meg csajokból állt a szereplőgárda. Az anyját is hamarabb tudtam volna elképzelni modellként, mint 3 gyermekes családanyaként. Na de több szót nem pazarlok rá, borzalmasra sikeredett, nehogy elpocsékolja senki se az idejét rá. Sajnos a két folytatás is hasonló kategóriába sorolható.

stepfather182no8.8267.jpg

A másik ok, amiért ilyen jól sikerült produkció A mostohaapa, az az, hogy bár lassabb mederben folyik a történet, de így tökéletesen ki tud teljesedni a befejezésre, ami kárpótol minket az addig nagyrészt elmaradt feszültségért. Nem úszik a vérben, nem hullanak tucatjával az emberek Jerry körül, de ez nem is baj, mivel a mennyiség helyett minőséget kapunk.

Egy igazi slasher-klasszikus  A mostohaapa, amelyről méltatlanul feledkezett meg a horror kedvelő közönség. Hogy miért nincs szinte egyáltalán a köztudatban? Talán mert a 80-as évek slasher-dömpingjében a több tucatnyi „maszkos gyilkos” közt nem volt trendi egy szimpla pszichopata, akinek pusztán a kedvesség az egyetlen „álarca”. Nem véletlenül jelölték és díjazták több fesztiválon, méltán rászolgált a tőlem kapott 7 pontra.

Címkék: 1987 7/10 ajánlók angol horror

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr985183451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása