Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

The Walking Dead - The game

2013.03.29. 14:38 Dr. Faust

TWD-game-cover.jpgHmm, The Walking Dead. A sorozat ami igen nagy újítást és színt vitt az életünkbe, már nem csak képregényben érhető el, hanem PC játékként is.

Megmondom őszintén személy szerint nem követem a filmsorozatot, csak annyit tudok róla, amennyi az atmoszférájának meg fogalmazásához szükséges. Mindenesetre azt viszont észrevettem, hogy a szereplőgárda szinte teljesen más, a történet is, de akkor mitől is lesz ez a játék TWD?

A válasz egyszerű: maga az újítás végett, ami kiemeli a sorozatot, ez pedig a példaértékű karakterkidolgozás.

Ha megnézzük bármelyik horrorfilmet, akkor a karakterfejlődés általában csak a megfelelő hatás eléréséig terjed vagy egyáltalán nincs. Javarészt csak úgy van egy ember, akit egy másik... más formátumban akar látni. Pedig ha együtt érzünk az áldozatokkal, akkor nagyobb hatást tud elérni a film.

A TWD rájött erre és megalkotta a horror világ első igazán sikeres zombi szappanoperáját. Itt minden karakter kidolgozott, ahogy telik az idő egyre jobban megismerjük őket és amikor valamelyikőjüknek eljő a kínkeserves vég, akkor attól fájó szívvel búcsúzunk.. vagy utálattal, de legalább érzünk valamit. Ez a TWD igazi sikere.

És mitől lesz a sorozat alapján készült játék is TWD? A tovább mögött megtudjátok.

A játék ott kezdődik, hogy gyilkossá vált egyetemi tanárunkat épp viszi a nyugdíjas rendőr kolléga az M7-esen. Útközben egyre többször riadóztatnak a rádión és szép lassan kiéleződik a zombi apokalipszis kezdetleges képe. A kocsikázás közben pedig megmutatkozik egy remek újítás. Választanunk kell, hogy mit mondjunk vagy cselekedjünk. Amit tenni fogunk, az a későbbiekben esszenciális lesz.

Viszont nem csak ez, hanem a felszedett tárgyak is fontosak lehetnek később. Magyarán bármit is csinálsz, az befolyásolja a játék folytatását. A jelentőségének bemutatásához példaként: a játék elején a legelső jelentős momentum az a választás lesz, hogy éjszaka induljunk tovább vagy nappal. Ez igazából egy másik ember két lehetséges sorsát jelenti és ez még csak a történet eleje. Igaz, hogy a helyszínek ugyanazok maradnak akárhogyan is döntünk, viszont a karakterfejlődés jelentősen eltérhet főhősünk részéről.

Mondjuk én többször is végigvittem többféleképpen az első epizódot és a karakterünk viselkedése statisztaként vagy vezéregyéniségként is hathat. Lehet ő az, aki csak véletlenül tesz valami érdemleges tevékenységet vagy lehet ő az, aki céltudatosan segíti a csordát a nem éppen makulátlan múltja mellett, ami egy-kétszer bajba is sodor minket.



Akciójelenetek is gyakran előfordulnak, ilyenkor is nekünk kell irányítani.

Többször is előfordul, hogy választanunk kell majd emberéletek között és még én is elbizonytalanodtam, hogy kit érdemes választani. Elvégre a választásoknál mindig két kidolgozott karakterfejlődésen átment ember között kell választani és nekem már majdnem fájt, hogy nincs középút. Döntéseinkről mellesleg az epizódok végén kapunk egy kis statisztikát is, hogy a játékosok arányosan mit választottak egy adott szituációban.

A játék alapvetően point 'n' click, viszont inkább a dialógusokon van a hangsúly és a cselekvések fontosabb részeit is mi irányítjuk, ami újabb plusz pont, bár ez szerintem elvárandó.

Illetve a grafika kapcsán... nem tudom, hogy nevezik hivatalosan, én csak Borderlands grafikának hívom mert ott láttam először. Ennek az az előnye, hogy minden olyan képregényesnek tűnik ami szerintem jobban passzol ide, mint magához a Borderlands-hoz. A képregényszerűség szerintem egyfajta plusz szubjektivitást adnak az adott környezetre és itt nagyon jó helye is van. Mindenesetre az érzelmek jól látszódnak az arcokon és a környezet mind nappal, mind éjjel is szépnek mondható számomra. Még leggyengébb grafikán is.



Ehhez hasonló, egyszerű feladványokkal fogunk találkozni utunk során. Nem eget rengetően nehéz, bár a körülményekhez képest érthető a koncentráció hiánya néhány karakternél.

Jobban nem lehet kifejteni, hibát se találtam igazából. Nos, megérdemli ez a játék TWD elnevezést. Rajongóknak kötelező, de önmagában is megállja a helyét. Amennyi pluszt kell adnia sorozathoz képest, mint játék, azt kellőképpen megadja. Mintha a sorozatot úgy néznéd, hogy te választod ki a túlélőket.

Próbáljátok ki, megéri.

Valamint megjelent már xBox-ra, PS3-ra és mac-re is. Kinek mi a célszerűbb.

A TellTale holnapja.

Magyarosítás mind az öt epizódhoz.

Címkék: zombi the walking dead játék ajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr705163382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stargatelost · https://twitter.com/stargatelost 2013.03.30. 00:39:33

Ööö, ha már játékajánlót írsz, akkor érdemes lenne utánanézni a dolgoknak.

Ennek a játéknak SEMMI köze a sorozathoz. A képregényen alapul, amiből a sorozat is készült, és nem keverve. Csak a világ közös.
Az pedig mitől újítás, hogy választanunk kell, mit is válaszoljunk? Mass Effect? Vagy Heavy Rain ha már ilyesmi point and click, bár ez csak ps3-omra van.
A grafikát pedig cel-shadednek hívják, 10 másodperc volt guglival.

Maga a játék hihetetlen jó, nem véletlen lett rengeteg oldalon a 2012-es Év Játékának kihirdetve. Elképesztő élmény, olyan érzelmi hullámvasút, amit nem egy könnyen felejt el az ember. És ősszel jön a "második évad".

Dr. Faust 2013.03.31. 17:05:09

@stargatelost: ...Igazad van. Kissé elsiettem ezt. Még jobban fel kell nőnöm ehhez a feladathoz.
Azért írok ajánlókat, mert szeretek írni és játszani. Viszont ha rendesen akarom megalkotni, akkor jobban oda kell figyelnem.
Kár hogy erre emlékeztetni kellett és nem magamtól jöttem rá. Ez a játék többet érdemelt volna.
Mindenesetre köszönöm a kommentedet. Tanultam tőled.

süti beállítások módosítása