Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Bates Motel 1. évad 1. rész

2013.03.21. 09:05 tfsello

bates-motel5.jpg

A New York-i érdekeltségű A&W televíziós csatorna 2012-ben nem kis fába vágta a fejszéjét. A csatorna fejesei kijelentették: Bates Motel címen  sorozatot szeretnének indítani. Ha a Bates név kapcsán felkaptad a fejed, akkor bizony jól tetted.

A 10 epizódból álló sorozat nem kevesebbet vállal, mint hogy a világhírű Hitchcock-eposz, a Psycho előzményeit taglalja. Két igen jó szakember vette kezelésbe a projektet, Carlton Cuse és Kerry Ehrin. Előbbit a Lost kapcsán ismerhette meg a nagyérdemű, utóbbi pedig a Friday Night Lights (Tiszta szívvel foci) írója. Az első részt látva a végeredmény több, mint kielégítő. 

Részletek a tovább mögött.

bates-motel-screencap.jpgA szereposztás remekre sikeredett. Minden idők egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosát Freddie Highmore játssza. Őt többek között a Charlie és a csokigyárban, valamint Arthur és a villangókban láthattuk. Ezen filmek felsorolása után az ember felteheti magában joggal a kérdést. Képes lesz-e ő egy pszichopata gyilkos megformálására?

Az átlagásnál jobban szerető anyát Vera Farmiga játssza. Őt Oscar díjra jelölték az Egek ura című filmért, de „mostanában” olyan produkciókban láthattuk, mint A tégla, Az árva, Forráskód vagy a Védhetetlen.

norman-and-norma-at-soon-to-be-bates-motel.jpgAz első részben feltűnik még, és valószínűleg a későbbiekben is fontos szeretpet kap Nestor Carbonell, aki a sheriff szerepét kapta. Rengeteg sorozatban szerepelt már, ő az a férfi, akiről ha meglátjuk, biztosan tudjuk, hogy játszott már valamiben, de fogalmunk sincs, hogy miben.

A történet leírása spoileres lehet (és előre jelezném, én nem gondolom, hogy egy történet elmesélése az erősségeim közé tartozik ).

A sztori azzal indul, hogy a fiatal Norman Bates holtan találja meg édesapját a házukban. A tragédia után az anya, Norma és fia új életet szeretnének kezdeni, ezért elköltöznek, és vesznek egy kis lerobbant motelt. Az új életcél, hogy a motelt felújítják, és majd ketten vezetik. A településre való költözés után egyre több jel mutat arra, hogy Norma saját fiát talán a kelleténél jobban szereti.

Az első rész tökéletesen tálalja ezeket a még nem kirívó eseteket. A történetben természetesen hamar bonyodalom következik. Feltűnik egy nem túl szimpatikus férfi, aki megfenyegeti az anyát, kiderül ugyanis, hogy korábban övé volt az egész birtok, de a bank elárverezte azt a feje fölül. Ezzel szinte egy időben a település fiatal hölgy tagjai megtalálják az érdekes, visszahúzódó, de jóképű Norman Batest. Az anyja által táplált féltékenység abszolút kivehető a képekből.

A tragédia nem várat sokára a motelben. Az extulajdonos megtámadja az anyát, aki nem kaphat segítséget fiától, mert ő kiszökött bulizni az új fiatal barátaival. Későn ér haza, épp akkor, amikor a férfi megerőszakolja az anyját. Megmenti, de a bedühödött anyának ennyi nem elég. Dühből egy konyhakéssel leszúrja a támadóját – úgy nagyjából tízszer. Az ügy nem derülhet ki, hiszen ki szeretne egy gyilkosság helyszínén szobát kivenni, ezért a hullát eltüntetik.  Megjelenik hamarosan a rendőrség is, illetve a sheriff. Előrelátható, hogy egy kis településen nem az újonnan érkezőket részesítik igazságban. A motel átalakítása közben Norman talál egy kis füzetet, amelyben érdekes és ijesztő képeket rajzolt egy idegen. Nagyjából így ér véget az első epizód.

20130201-freddie-highmore-bates-motel3.jpg

A Bates Motel első része véleményen szerint rendkívül jók sikerült. Vártam, hogy jó legyen a sorozat, de még jobbat kaptam, mint gondoltam. A Norman Bates karakterét játszó fiú egészen elképesztően jó. Aranyos, nyugodt srác, de lehet rajta látni, hogy van benne valami ördögi. Az ő lelki átváltozása, illetve sorozatgyilkossá válása igen érdkekes, és ehhez elengedhetetlen a precíz színészi teljesítmény. Van az első 47 percben legalább három olyan jelenet, amiért már érdemes megnézni ezt a sorozatot. Természetesen nem árulom el, melyikekre gondolok, mindenki nézze csak meg, hiszen igényes, ijesztő alkotás ez.

A Bates Motel a viszonylag késői kezdési időpontjának ellenére is kiválóan startolt március 18-án az Egyesült Államokban. Nagyjából 3 millióan kezdték el nézni Norman Bates kalandjait. Ha a sorozat ezt a nívót tudja tartani, akkor ez a szám biztosan feljebb kúszik. Án mindenesetre bizakodó vagyok. Sok jel mutat arra, hogy szép ívet fog leírni a sorozat. Én drukkolok neki.

Bates-motel-500x250.jpg

Szerintem: 9/10

TV spot 1

TV spot 2

Címkék: sorozat bates motel

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr45153020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása