Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A kislány, aki az utcánkban lakik (1976) - The Little Girl Who Lives Down the Lane

… és aki sötét titkokat rejteget a pincében

2013.03.11. 19:14 Herschmi

A-kislany-aki-az-utcankban-lakik-209x300.jpgVolt egy megérzésem, hogy a sejtelmesen hangzó cím egy igazi gyöngyszemet takar, sajnos ez csak többé-kevésbé jött be. Lassú menetű és jól felépített történettel operál ez a film, abszolút nem érheti panasz a rendezést, minden a helyén van, de egyáltalán nem az a vérfagyasztó thriller, amire számítottam.

A kis Rynn egy eldugott, amerikai kisvárosba költözik költő édesapjával. A csonka családot nem is látják a településen, és hívatlan látogatóik is csak a kamaszlánnyal találkoznak, aki mindig kitalál valamit, épp miért nem tartózkodik otthon a papája. Ha gonosz főbérlője kíváncsisága nem lenne elég teher a kislánynak, még a helyi pedofil is kiveti szegénykére a hálóját. Egyre többen kíváncsiak a családi ház titkaira, Rynn szerencsére egy pártolóra is rátalál a mozgássérült Mario személyében. A fiú hamar a bizalmába férkőzik, így már ketten őrzik az ódon épület rejtélyeit.

Folytatás a tovább mögött.

Jodie Foster ebben a produkcióban igazán megmutatta, miért lett többszörös Oscar-díj nyertes! Fantasztikusan alakítja a korához képest sokkal érettebb és intelligensebb, öntörvényű kamaszlányt. Annyira jól megformálta a flegma tinédzsert, hogy legszívesebben én kevertem volna le neki egy pofont a pimaszságáért.

De a többi színész is nagyszerűen alakítja a rászabott karaktert, kezdve Martin Sheen-nel - aki a helyi pedofilt játssza - bezárva a kisvárosi műveletlen, aranyszívű seriffig. Nem is csoda, szerencsére még csak ’76-ot írunk, ekkor még a minőségre törekedtek a rendezők horror/thriller terén, nem pedig arra, hogy bögyös húszéves picsákkal tömjék tele a filmeket. A szinkronhangok szintén fantasztikusak, Martin Sheen magyar hangjától bármelyik tízéves elcsábulna egy szempillantás alatt, de a Jodie Foster hazai megfelelője is tökéletesen illik egy határozott, dacos tinédzserhez.

kislany_aki_az_utcankban_lakik_05.jpg

A rendezés első osztályú és sajátos hangulatú, amellyel csak a hetvenes években készült filmek büszkélkedhetnek. Nicholas Gessner kitűnő munkát végzett, amire mi is büszkék lehetünk, tekintve, hogy Budapesten látta meg a napvilágot a direktor úr.

Öt jelölést is kapott az 1978-as Saturn Awardon, melyből kettőt meg is nyert (legjobb horror, legjobb színésznő kategóriákban). Laird Koenig saját regényéből írta a forgatókönyvet, és egyáltalán nem érheti szó a ház elejét.

Elég lassú tempójú a történet, a nagy csavarokat is mellőzi, ennek ellenére nagyon jól kidolgozott és van ideje kiforrni. Kicsit csalódást okozott, mint pl. a The Tall Man, mert egyáltalán nem azokra a sötét titkokra derült fény, melyeket elképzeltem és szép lassan átfordult rejtélyes thrillerből egy kamaszszerelem meséjébe. Így talán az Engedj be c. svéd klasszikushoz tudnám hasonlítani, bár azért feleannyira sem zseniális.

Jodie Foster-t is „megcsodálhatjuk” anyaszült meztelenül, ami nagyon gáz, mivel ekkor még csak alig 14 éves! Nem tudom, kinek a beteg ötlete volt azt a jelenetet belerakni, de manapság nagyon komoly botrány és gyanítom, egy-két év börtön várna rá érte.

kislany7.jpg

Aki szereti az igényes és lassabb hangvételű filmeket, annak kihagyhatatlan A kislány, aki az utcánkban lakik. Aki egy sötét, véres, gyilkosságokkal zsúfolt thrillerre vágyik, az inkább hanyagolja. 7 pontot adok neki.

Címkék: thriller 1976 francia film 7/10 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr245107457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tempi48 2013.11.20. 18:47:15

Hát igen Vala,hogy így kell filmet csinálni .

xamuraj 2016.09.06. 13:23:36

Foster helyett testdublőrt alkalmaztak,sebaj...

süti beállítások módosítása