Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

American Mary (2012)

Horror a testmódosításról

2013.03.01. 18:35 Csabi87

american_mary-poster.jpgKülföldi blogokon és oldalakon szinte ódákat zengtek a Soska nővérek új filmjéről az American Mary-ről, amelyben Katharine Isabelle kapta a főszerepet. "Egy bizarr és ugyanakkor szexi utazás", "az utóbbi idők egyik legjobb filmje" és "egy egyedi mondanivalóval rendelkező brutális mese", többek között ezeket a jelzőket is ráaggatták a produkcióra.

Csoda, hogy tűkön ülve vártam a végeredményt? Azt hiszem nem, de az, hogy csalódtam talán az. Nem kaptam meg, amit vártam, mert bizarrnak bizarr, szexinek szexi, sőt talán brutálisnak is nevezhetjük, de ugyanakkor ahelyett, hogy újszerű volna, inkább középszerű.

A történetünk főhőse Mary Manson, egy fiatal lány, aki sebészorvosnak tanul és elég ügyes is ahhoz, hogy a szakma kiváló képviselője legyen, ám egyszer egy kis könnyen szerzett pénz reményében elvégez egy illegális beavatkozást egy sztriptíz bár pincéjében, innentől kezdve pedig nincs megállás, Mary alá merül ebben a bizarr és sötét világban, testmódosításokat végez mentálisan beteg embereken és ezt csak tovább tetézi, hogy egy az egyetemi tanárok által szervezett bulin bedrogozzák és az egyik kedves oktatója megerőszakolja.

Maryban fellobban a bosszú lassan, de annál erősebben égő lángja, félbe hagyja tanulmányait és életét a bosszúra teszi fel no meg a megélhetés miatt a fentebb említett műtéteket is szó nélkül végrehajtja.

Nagyjából így lehetne összefoglalni a sztorit és túl sok csavarra nem is kell számítani.

A tovább mögött folytatom.

american-mary-2.jpg

Csavarokból valóban hiány van, viszont egy ijesztő és sötét mesét kapunk, ami mondjuk nem is csak egy elképzelt világot próbál bemutatni, hanem a valóságot, hiszen ez a sztori valóban igaz történeteken alapszik, tényleg vannak beteg emberek, akik bizarr beavatkozásokat csináltatnak és eltorzítják a saját testüket.

Soskáék ötlete, hogy ehhez a témához nyúlnak nem rossz, de mitől is újszerű? Hiszen hasonlót, bár elrugaszkodottabbat már láthattunk és habár itt tényleg a valóság egy szeletét tolják az arcunkba, én valahogy mégsem borzongtam. Mondjuk hozzá tartozik az igazsághoz, hogy talán a téma nem is feltétlen olyan szívbe markoló, hiszen, aki annyira idióta, hogy önszántából eltorzíttatja a testét az magára vessen és szarjon sünt. Nincs ebben semmi megrázó, ha pedig ezt valaki jó pénzért megcsinálja, hát éljen sokáig, valamiből neki is vennie kell kenyeret a Teszkóba.

Kvázi egy horrort kapunk áldozatok nélkül, így pedig nehéz is bárkinek szurkolni vagy valakivel együtt érezni, csak nézzük a furábbnál furább beavatkozásokat és kész. Ezek között egyébként tényleg akadnak durvaságok ez tény - az egyik nő például egy Barbie babát csináltat magából, szó szerint, bimbi meg punci nélkül... tudjátok.

american-mary-1.jpg

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy egy pici bosszúfilm jelleget is igyekeztek becsempészni, hiszen ugye Mary-t megerőszakolja a prof, aki aztán megkapja a Dexter sorozatból már látott méltó jutalmát - tehát ez sem újszerű - de őt se sajnálhatjuk és Mary-t se feltétlenül, mert az erőszakolós jelenet annyira gyengén van megcsinálva, hogy az szégyen. Azt látjuk, hogy a csaj hanyatt fekszik egy ágyon azt előre hátra mozog mert dugják, majd a következő képen megszégyenülve, elkent sminkkel fekszik, amikor már túl van a dolgon. Láttunk már ennél durvább jelenetet is hasonló kategóriában... és érdekes is, mert Soskaék nők - legalábbis biológiailag, egyébként elég pasisak - tehát talán jobban átadhatták volna ezt. Nem sikerült.

Szerencsére azért vérben nem szenvedünk hiányt, illetve a szexis dolgokat is megkapjuk, bár ezek szerintem öncélúak és picit röhejesek. Katharine Isabelle szép, ehhez kétség nem fér, de van egy rúdtáncos jelenet, ami felesleges és nem tesz hozzá semmit a sztorihoz, picit olyan, mint a Tudom, ki ölt meg-ben Lindsay Lohan jelenet, wáó meg minden, de minek az?

american-mary-3.jpg

A másik, hogy Mary többnyire kivágott felsőkben a mellét is kihangsúlyozva jár kel - csodálkozik, hogy megdugják... - ha pedig ez nem volna elég, a beteg kis műtéteit is szinte mindig így csinálja. Nyilván mit panaszkodok, pasi vagyok, örüljek neki... csak hát picit nevetséges... Dexter se félmeztelen darabol csak, mert lenyomott tizenkét fekvőtámaszt.

Isabelle kisasszonnyal kapcsolatban azért még megemlíteném, hogy pazarul játszik, vele gond nincs, sőt miatta érdemes végignézni ezt a filmet, leginkább ugye a Ginger Snaps rajongóknak.

Igazából összességében sincs nagy baj az American Mary-vel, csak nagyon mást kaptam és ennek fényében maximum egy közepesre tudom értékelni a látottakat. Az egyetlen igazán érdekessége és egyedisége a filmnek, hogy a rendezők nők, ráadásul testvérek és még ikrek is. Azt hiszem a horror műfajon belül több ilyen nincs, de ettől még nem lesz utánozhatatlan, amit csinálnak.

5/10

 

Címkék: 2012 5/10 ajánlók kanadai film

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr755093705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása