Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Hitchcock (2012)

2013.02.28. 18:28 tfsello

hitchcock-poster.jpgElőre bocsátanám, hogy a Hitchcock című film nem horror, még csak nem is thriller vagy krimi, hanem életrajzi ihletésű film, ezért aki nem érdeklődik az effajta műfaj iránt, nyugodtan tovább léphet. Azonnal hozzátenném, aki így cselekszik, véleményem szerint hibát követ el, ugyanis zseniális moziról van szó, amelyben nem más, mint az ijesztgetés nagymestere Alfred Hitchcock van középpontban.

A film nem egy unalmas élettörténet, hanem a rendező életének egy rövid életszakaszára fókuszál, amely nem más, mint a Psycho létrejötte. A rendező már majdnem ötven filmet alkotott, amikor valami újat, valami felejthetetlent szeretne letenni az asztalra. Ekkor kerül a kezébe Robert Bloch könyve, a Psycho, amelyet az író valós események alapján írt.

A főszerepelőt Ed Geinről, a wisconsini sorozatgyilkosról mintázta, akiről érdemes pár szót írni. Az 1906-ban született férfi egy négytagú családban nevelkedett. A szülők nem nézték jó szemmel, ha a gyerekek másokkal barátkoznak, ezért a két fiú élete csak a családra korlátozódott. Apjuk halála után a beteges viszony Ed és anyja között tovább mélyült. Miután az anyja is meghalt (testvére halála furcsa körülmények között esett, szinte biztosra vehető, hogy Ed ölte meg őt), a férfi még jobban egyedül maradt a világban, és perverz hobbijának kezdett el hódolni, sorozatgyilkossá vált.

Ed Gein főleg nőket gyilkolt, és főleg olyanokat, akik hasonlítottak az anyjára. Ezeket a holttesteket el is fogyasztotta, az áldozatok húsából és bőréből pedig különböző tárgyakat készített. Ez az ember ihlette tulajdonképpen Norman Bates karakterét (is), a Psycho gonoszát.

Folytatás a tovább mögött.

hitchcock-1.jpgAz 1960-as produkció forgatókönyvét Joseph Stefano írta és elméletileg minden készen állt a forgatásra. Igen ám, de egyik stúdió sem akarta vállalni a kétes kimenetelű film legyártását. A Hitchcock mozi tulajdonképpen erről, és a rendező valamint felesége, Alma házasságának megpróbáltatásairól szól.

Betekintést nyerhetünk, hogyan került kiválasztásra a Psycho két főszereplője, Janet Leigh és Anthony Perkins, és természetesen rálátásunk nyílhat, milyen ember is volt valójában a mester. Egyrészt kiváló rendező, másrészt elviselhetetlen főnök, aki szerette kukkolni a színésznőit. Felesége nem csak élettársa, hanem alkotótársa is volt, a film rámutat többek között, hogy a Psycho elkészítésében milyen szerepe volt Alma Reville-nek.

Sacha Gervasi rendező nem kis fába vágta a fejszéjét, főleg, hogy előtte csak forgatókönyveket írt (Terminál), de kiválóan adaptálta a legendás rendező híres életszakaszát. A Psycho a filmtörténelem egyik leghíresebb alkotása, ezért is érdekes a kialakulásának története.

hitchcock-2.jpg

Felhangzik benne Bernard Hermann fülsiketítő hegedűkompozíciója, valamint az ominózus zuhanyzós jelenet is fókuszban van. A cenzorok nem akarták engedni, hiszen akkoriban nem nagyon volt engedett női kebleket mutatni, főleg nem erőszak áldozatáét, de ezt Hitchcock nagyon okosan oldotta meg annak idején. A hét napig forgatott, és 70 kameraállásból felvett jelenet egyikében sem ér hozzá a kés az áldozat testéhez. De ez nem elég, e mellé kapunk még egy házastársi szerelmi szálat is, amely rámutat, hogy bizony senkinek sem könnyű.

hitchcock-3.jpg

A film könnyed és szórakoztató, és ez főleg a szereplőknek köszönhető. Az elmaszkírozott, elkövérített Sir Anthony Hopkins lubickol a szerepben, csak úgy, mint a feleségét játszó Helen Mirren, aki korát meghazudtolóan üde és friss. A kisebb szerepekben is kiváló művészek sorakoznak fel, elég csak Scarlett Johansson, Toni Collette, Jessica Biel vagy James D’Arcy nevét megemlíteni. A mozi önfeledt szórakoztatást garantál, lavírozva a humor, a könnyed dráma és a romantika mezsgyéjén.

Talán spoiler: A Psycho közönségsiker lett világszerte. Amikor a film végén Alfred Hitchcock arról beszél, hogy új ihletet, inspirációt szeretne, és most erre vár, azonnal beugrott. Vicces lenne, ha most madarak támadnák meg. Majdnem igazam lett.

Szerintem: 9/10

Címkék: 2012 amerikai film 9/10 ajánlók

A bejegyzés trackback címe:

https://talesfromtheblog.blog.hu/api/trackback/id/tr195107295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása